Şehid İzzeddin El- Kassam Kimdir?

Şehid İzzeddin El- Kassam Kimdir?

Siyonist Katil Terör Yuvası, Yahudi İsrail’in Gazze’ye hayvanca saldırmasına karşın, bu çakal sürülerine karşı aslanlara yakışır bir şekilde savaşan ve geri adım atmayan İzzeddin El Kassam Tugayları ismini nereden alıyor?

İzzeddin El Kassam Tugayları adını Filistin’deki İngiliz sömürgeciliğine karşı silahlı mücadele verirken 1935’te şehid olan Suriye asıllı Filistin lideri Şeyh İzzeddin el-Kassam’dan alıyor.

Şeyh İzzeddin el-Kassam kimdir?

İzzeddin el Kasam (d. 1882, Lazkiye, Suriye – ö. 20 Kasım 1935), (Tam adı: İzzeddin bin Abdülkadir bin Mustafa bin Yusuf bin Muhammed el-Kassam), Britanya mandasındaki Filistin’in bağımsız ve İslâmî bir ülke olması için ilk harekete geçen din alimi ve vaizdir.

1880’de Suriye’nin Lazkiye şehrine bağlı bir sahil ilçesi olan Cebele’de dünyaya geldi. İlk öğrenimini doğduğu yerde yaptıktan sonra 1896 yılında Mısır’daki el-Ezher Üniversitesi’nde tahsil görmeye başladı. el-Ezher’de öğrenim gördüğü süre içinde Mısır’daki İslâmi hareketin ileri gelenleriyle ilişkide bulundu. 1906’da buradaki ilmi tahsilini tamamladıktan sonra çeşitli yerlerde davet ve eğitim faaliyetleri yürütmeye başladı.

Kısa bir müddet Cebele’de ikamet etti. Daha sonra Türkiye’ye geldi. Bir sene kadar vaaz ve irşadda bulunup tekrar Cebele’ye döndü. Bu dönemde kısa bir süre Cebele’de Kur’an, tefsir, fıkıh gibi ilimleri okuttu.

1911’de İtalya’nın Trablus’u işgal etmesi üzerine bölgeye giderek Osmanlı birlikleriyle İtalyanlara karşı savaştı. I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusuna yazıldı. Savaşın ardından Şam’ın Fransız işgalinden kurtarılması için mücadele etmeye ve halkı örgütlemeye başlayan El Kassam, gıyabında ölüm cezasına çarptırıldı. 1922’de Suriye’yi terk etmek zorunda kaldı ve o zaman Filistin topraklarında olan Hayfa kenti yakınlarında bir köye yerleşti. Filistin topraklarının Yahudi göçmenlerce satın alınmasına ya da işgal edilmesine şiddetle karşı çıktı. Hayfa’daki İslâmî bir okulda öğretmenlik yapmaya başladı ve Genç Müslümanlar Birliği’ne katıldı.

Şeyh İzzeddin El Kassam, Fransız işgaline karşı direnmek amacıyla küçük askeri hücreler kurdu. Lübnan-Filistin sınırında gerilla savaşı başlattı.

El Kassam’ın silahlı mücadelesi Filistin’de bir Yahudi devleti kurulmasını destekleyen İngiltere’yi rahatsız ediyordu.

1935 yılında emniyet görevlisi olarak çalisan ve İngilizlere casusluk yaptiğı bilinen bir kişi Kassam’ın ve arkadaslarının bulunduğu yeri ihbar etti. İngilizler bunu öörenince çok büyük bir kuvveti Şeyh Kassam üzerine göndererek onu ortadan kaldırmayı planladılar. İngiliz kuvvetleri mücahidlerin bulunduklari yere geldiklerinde, kahraman Şeyh İzzeddin ve arkadaşları onları karşılamak için silahlarıyla dışarıya çıktılar.Mücahidler sayıları çok az olmasına ve isteseler kaçabilecekleri halde savaşmayı tercih etmişlerdi. Çok şiddetli çatışmalardan sonra Şeyh İzzeddin şerefiyle ve yiğitliğiyle şehid olurken, diğer arkadasları da yaralanarak esir düşmüşlerdi. Daha sonra esirler askeri mahkemede yargılanarak iki ile onbes sene hapis cezasina çarptırıldılar. Şehid İzzeddin ve arkadaşlarının şehadeti Müslümanlar arasında infiale sebep olmuştu. Bir taraftan gösteriler yapılırken diğer taraftan da Şehid İzzeddin ve arkadaşlarının cenazelerinin onların cihadına layık bir şekilde kaldırılması için tüm Müslümanlarin cenaze namazina katılmaları isteniyordu.

 

Cenaze namazı onbinlerce Müslüman tarafından kılınarak “Bacur” şehitliğine defnedildi ve kendisi için bir türbe yapıldı. Şehid İzzeddin’in cenazesini çok kalabalik bir topluluk takip ediyordu. Öyleki İngilizler böyle bir kalabalığı o güne kadar hiç görmediklerinden  korkarak topluluğu dagıtmak isteyince İngiliz askerleriyle Müslümanlar arasında çatışma çıktı.Bu,çatışmada hem İngiliz askerlerinden hem de Müslümanlardan yaralananlar oldu. Şeyh İzzeddin ve arkadaslarının yerini ihbar eden casus ise daha sonra mücahidler tarafından öldürüldü.

Büyük Mücahid ve Şehid İzzeddin El Kassam’ın yolu yolumuz, kavgası kavgamız…

 

Kaynak: Çeşitli internet siteleri

 

ADIMLAR HABER

 

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: