ALMANYA’NIN MÜLTECİLERLE İMTİHANI
Almanya mülteci konusuna yabancı değil aslında.
70’li yıllardan beri bir cok siyasi mülteciyi kabul etmiş ve kendisinde barındırmış bir devlet.
Tabi bunlar hep belirli bir sayıyla sınırlandırılmış ve özellikle kendi politikalarına uygun bir seçimle alınmış mültecilerdi.
Asıl şimdi, aldıkları yeni kararlarla, bir kaç senedir farklı bir mülteci kitlesi politikası uygulamaya başladılar.
Örneğin Alman resmi makamları, Almanya’nın, 2014 yılında ortalama 200.000 Mülteciyi kabul ettiği ve bu sayının 2015 senesi içinde yaklaşık 800.000 olarak belirlendiğini açıklıyor.
Alınan önlemler, yerleştirilecek şehirler, barınacak yerler, yardım kuruluşları ve malzemeleri, günden güne Almanya’da en sık konuşulan gündemi haline geliyor. Alman halkı mültecilerle yatıyor ve mültecilerle kalkıyor bugünlerde.
Mültecilere sıcak bakan kesimlerin oluşturduğu platformlar ve propaganda videoları karşısında, mültecileri hiç istemeyen kesimlerin karşıt mücadeleleri, sanal bir savaş ortamına dönüşmüş vaziyette.
Alman Güvenlik makamların en büyük korkusu ise bu potansiyel çatışma ortamının sokaklara taşınması. Ve bu, her ân bir yerlerde patlak verebilir. Zira Almanya’da mülteci yurt ve barınaklarına yönelik saldırılar sıklaşıyor. Uzmanlar, büyük bir göç baskısı altında bulunan Almanya’da ‘aşırı sağcı terörün güçlenmesi’ ihtimâline karşı uyarıda bulunuyor.
Bunlar konuşulurken bugün (03.09.2015) Bayern München Takımı, Mültecilere yardım amaçlı, 1 Milyon Euro bağışta bulunacağını açıkladı.
Bunun yanında, özel basında yeterince yer bulmasa da, bazı bağımsız haber sitelerinde ilginç haberlere de rast gelebiliyor insan. Bunlardan bir tanesi “Deutsche Welle“nin -Ağustos ayında mülteci haberleri- başlığı altında verdiği haber. Birebir paylaşmak istiyoruz:
Mülteci Yurdunda Bir Afgan’ın Kur’ân’a Hakaret Etmesi Çatışmaya Yol Açtı
Polis sözcüsü, çıkan çatışmada 11 sığınmacı ve 4 polisin yaralandığını bildirdi. Kavganın Kur’ân ile ilgili bir tartışma yüzünden başladığı kaydedildi.
Sözcü, bir Afgan’ın Kur’ân’ın sayfalarını yırttığını ve bunun üzerine 20 sığınmacının buna tepki göstererek saldırdığını söyledi.
Olayın daha sonra 100 sığınmacının katıldığı bir çatışmaya dönüştüğü ifâde edildi. Afgan’ın polis tarafından güvenliği için gözlem altına alındığı belirtildi. Çatışmaya 125 polis müdahale etti.
Polis Sendikasından Tepki
İki polis memurunun aldığı yaralar nedeniyle görev yapamayacak durumda olduğunu kaydeden polis sözcüsü, olayda yedi polis aracının da hasar gördüğünü söyledi.
Polis sendikası (GpD) olay sonrası acil bir kriz toplantısı çağrısında bulundu. Sendika Başkanı Jörg Radek, “Suhl’daki arbede, politika dünyasını harekete geçirmeli. Herhangi bir özel yaşama müsaade etmeyen aşırı kalabalık konaklama yerleri en küçük bir olayda hızla şiddete dönüşebilen çatışmalara yol açtı” ifâdelerini kullandı.
Almanya’da ki Mülteci durumunu, politikaları ve haberleri yakından takip etmeye devam ediyoruz ve gelişen olayları aktarmaya devam edeceğiz.