BİLMEDİĞİNİZ İSRAİL MUTABAKATI!..

BİLMEDİĞİNİZ İSRAİL MUTABAKATI!..

Yaklaşık 1 haftadır meşgul olduğumuz “İsrail ile mutabakat” başlıklı  gündem maddesinde ne olup bittiğine dair çözümleme yapamamanız gayet normal…

AKP iktidarının bir gece ansızın (17 Aralık) gündeme düşürdüğü İsviçre’deki gizli görüşme ve mutabakat ile nereye gidiyoruz?..

Görüntüye ve söylentilere bakıp da İsrail ile ilişkilerde bu keskin dönüşün, tükürdüğünü yalamanın ne manaya geldiğini  anlayabilmek için; AKP sözcüsü Ömer Çelik’in söylediği gibi “İsrail devleti Türkiye’nin dostudur” sözleri ile avunmak yeterli mi?.. Yoksa, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş’un “görüşmeler sürüyor anlaşma yok” sözlerine bakıp “hayırlara vesile olur İnşallah” modunda beklemeye devam mı edeceğiz?..

Zürih’te iki ülke arasında yapılan gizli görüşmelerde, “mutabakat”tan bize duyurulan 5 maddeyi tekrarlayalım;

1- MAVİ MARMARA İÇİN TAZMİNAT

10 Türk vatandaşının yaşamını yitirdiği 2010 yılındaki baskınla ilgili olarak İsrail, Türkiye’ye 20 milyon dolar ödeyecek. Bu para hayatını kaybeden ya da yaralananların ailelerine verilmesi için özel bir fona devredilecek.

2- BÜYÜKELÇİLER YENİDEN GÖREVE BAŞLAYACAK

Türkiye ve İsrail ilişkileri normalleşecek, geri çekilen büyükelçiler yeniden gönderilecek.

3-TÜRKİYE DAVALARDAN VAZGEÇECEK

Türkiye baskını gerçekleştiren İsrail askerlerine açtığı davalardan vazgeçecek.

4- HAMAS’IN TÜRKİYE’DEKİ AKTİVİTELERİ SINIRLANDIRILACAK

Hamas’ın askeri kanadının önemli isimlerinden, İsrail’in askerlerinin kaçırılıp öldürülmesiyle ilgili suçladığı Salih El Aruri, Türkiye’den sınır dışı edilecek. Hamas’ın Türkiye’deki aktiviteleri sınırlandırılacak.

5- DOĞAL GAZ İMKÂNLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Anlaşma imzalandığı andan itibaren Türkiye ve İsrail gaz arama çalışmalarında iş birliği yapmayı, Türkiye, İsrail gazı almayı ve Avrupa’ya İsrail gazının taşınması için boru hattı inşasını kabul edecek.

Şimdi devam edelim son tezgâhın perde arkasını aralamaya;

* Öncelikle bilmenizi isterim, bu 5 madde yaklaşık 2 yıldır İsrail Başbakanı Netanyahu’nun önünde duran ve Türkiye tarafından önerilen anlaşma maddelerinin sadece bir bölümü.

* Ateş çemberinde kıstırılan Türkiye’ye Avrupa Birliği Suriyeli mültecilerin Türk topraklarında tutulması için yalınızca parasıyla rüşvet vermedi. 2’de gizli madde dayattı; “İsrail ile ilişkilerini düzelteceksin”, “Kürt sorununu istediğimiz gibi çözeceksin”… Şu anda yandaş TV ve gazetelerinde  hayranlıkla (!) izlediğiniz film fırıldaklarla, kamuoyunu hazırlama çalışmaları devam ediyor. Sakın benden bir daha, adlandırmamı istemeyin çünkü en yenisini az sonra yazacağım.

* Değerli terk edilmişlere İsrail’in söz konusu mutabakatın hayata geçirilmesi için dayattığı en önemli şart ise; “bunu parlamentonuzun önce ilgili komisyonlarından sonra da genel kurulunuzdan geçirip yasallaştıracaksınız…”

Peki neden?..

Çünkü, İsrail R. Erdoğan’a tam güvenmiyor ve işini sağlam kazığa bağlamaya çalışıyor.

Şimdi, R. Erdoğan ve “Başbakan”ın, Hamas lideri Halid Meşal ile yaptığı görüşmelerden sonra mutabakatın 4’üncü maddesi ile ilgili hayli kafanız karışmıştır. Açıklık getirelim; Diplomasi kulislerinde söylenenlere göre Meşal’e Katar gibi bazı ülkelerde “güvenceye alma” sözü verildi. İsrail’in de buna ses çıkarmayacağı belirtildi. Meşal de başka çaresi olmadığı için kabul etti.

En can alıcı soruya gelelim;

Gizli İsrail mutabakatı Türkiye’deki tepkilere rağmen nasıl hayata geçirilecek?..

Her zaman olduğu, sorgulamadan yalayıp yuttuğumuz gibi (!) bir kahramanlık destanına ihtiyacımız var. Öncee!..

1- Hani şu Türkiye’nin İsrail’e dayattığı iddia edilen “Gazze’ye ambargo kaldırılsın” şartı var ya!.. Zaten bu ambargoyu İsrail’in ara sıra gevşettiği  bizim dışımızda herkesin malumu. Hatta bunun 2013 yılında Ahmet Davutoğlu’nun “Gazze’ye hava koridoru açtık” dümeni ile ilgili gerçekten çok trajikomik bir hikayesi de var. Neyse..

İsrail bir kıyak yapacak!.. Ara sıra gevşettiği bu ambargoyu R. Erdoğan’ın baskısıyla gevşetmiş gibi görüntü verecek. Sonraa!..

2- Hatırladınız mı?.. R. Erdoğan, bir vakitte Gazze’ye gidecek diye Türkiye sınırlarında herkese efeleniliyordu da sonra birden bire unutuvermiştik!..

Kaynak: YeniÇağ

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et