KUMANDAN ÇAĞLAYAN’DAYDI
İBDA Mimarı, Kumandan Salih MİRZABEYOĞLU’nun, 16 sene tutuklu kaldığı ve avukatlarının “yeniden yargılama” başvurusunun kabulüyle birlikte görülmeye başlanan dava kapsamındaki duruşmaların ikincisi, dün gerçekleşti.
Bağlılarının yoğun ilgisi ve yaşanan izdiham sebebiyle duruşmanın yapılacağı mahkeme salonunu yetersiz gören Mahkeme Heyeti’nin aldığı kararla “büyük salon”a geçildi ve duruşma burada gerçekleşti.
Önceki duruşmada duruşmaya katılması için davet edilen Sayın Mirzabeyoğlu, dosya hakkında genel bir değerlendirme yaptıktan sonra Mahkeme Heyeti’nin sorularına cevap verdi.
Konuşması sırasında sık sık TELEGRAM İşkencesi ve Telegramcıların salonda da devam eden saldırılarına değinen Kumandan, söz konusu saldırıların ilk izlerini 1998 yılında Terörle Mücadele Şubesi’nde, polis ifâdelerinin alınması sırasında görevli Komiser Bahri ve Komiser Mehmet’in sözlerinde bulunabileceğini ifâde etti. Bu isimlerin kendisine “Yukarıdan emir var, kabul edeceksin!”, “isteseydik evinin bahçesine eroin gömer, öyle yakalardık seni” sözlerine dikkat çeken Kumandan, şubede başlayan bu sürecin, o dönem savcılık ve mahkeme aşamasında da aynen devam ettirildiğini vurguladı.
Konuşması sırasında, yeniden yargılamayı gerçekleştiren Heyet Başkanı Hâkimin, Salih Mirzabeyoğlu’na hukuksuz bir şekilde verilen İDAM hükmünün “gerekçeli karar”ından sorduğu soruları cevapladı. Kumandan Mirzabeyoğlu, Mahkeme Başkanı tarafından sorulan ve ADIMLAR okuyucularının hiç de yabancısı olmadığı İBDA-C, Cepheleşme ve “Kendinden Zuhur” ile ilgili sorulara, “şahsiyet” vurgusuyla verdiği cevaplar ayrıca dikkat çekti. Ayrıca, kendisinin “KUMANDAN” şeklinde anılmasının ilk gençlik yıllarında başladığını ifâde eden Kumandan Mirzabeyoğlu, Üstadı Necip Fazıl Kısakürek’in de beğendiği bu hitâbı “çok yakışıklı” bulduğunu ifâde etti.
Kumandan’ın ardından, aynı dosyada adı geçen Sadettin Ustaosmanoğlu da ifâde verdi.
Daha sonra tanıkların dinlenmesine geçilerek, Kumandan Mirzabeyoğlu’nun avukatlarının talebiyle çağrılan isimlerin dinlenmesine geçildi.
Bu çerçevede ADIMLAR Plâtformu Genel Başkanı Sayın Ali Osman Zor da mahkemenin çeşitli sorularına cevap verdi. Hakkında örgüt yöneticiliği suçlamasıyla verilen cezalara konu eylemlerin talimatını Mirzabeyoğlu’ndan almadığını, Kumandan’ın eserlerinden tanıdığını ve yayınlanmış kitaplarını okuduğunu, kendisi hakkında atılı suçlamaların da o dönemin bir uygulaması olarak, faili meçhul eylemlerin eklenmesiyle oluşturulduğunu dile getirdi.
Ardından diğer tanıklar Burak Çileli, Mehmet Tarakçı, gazeteci Murat Alan ve 1999’da Mirzabeyoğlu’nun izlenmesi ve katledilmesi göreviyle Metris Cezaevi’ne görevli olarak gönderilen Okan İşgör ifade verdiler.
Duruşmaya ara veren Mahkeme Heyeti, Salih Mirzabeyoğlu hakkında çıkarılan “yurtdışına çıkış yasağı”nın savunması alındığı için kaldırılmasına ve duruşmalardan vâreste tutulmasına karar vererek, duruşmayı 17 Şubat 2016 tarihine erteledi.
İstanbul Çağlayan Adliyesi’ne gelişiyle birlikte büyük bir izdihama vesile olan Kumandan, duruşma sonrasında da aynı şekilde bağlılarının yoğun ilgi ve sevgi gösterilerine şahid oldu. Bu izdiham içerisinde karşılaştığı herkese büyük bir teveccüh gösteren Kumandanımız, gazetecilerin ısrarlı soruları karşısında kısa bir açıklama yaptı.
“Yargılamadan nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?” sorusuna “iyi bir şey olacağını zannediyorum” diyerek cevap veren Kumandan açıklamasında şunları söyledi:
“Adalet herkes içindir. Bunu da adaletin ne demek olduğunu çok iyi bilerek söylüyorum. Adalet herkes içindir! Yani sadece kendimi değil, bu mevzudaki herkesi alâkadar eden bir şey söylemiş oluyorum. Tamam?
Bir söz daha söylüyorum: Bu da her zaman için kötü gözle bana bakıldığını gösteren bir husus, ama, yine dilim durmayacak onu söyleyeceğim:
Şimdi neticede, meselâ “af” müessesini alın. Sırasında “af”, bizzat affedenlerin “affını” getiren bir hadisedir. Anladınız mı? Yani Adalet Mutlak’a! Bizim yaptığımız konferansımızı biliyorsunuz. Bu da “Adalet Mutlak’a”nın içinde ele alınması gereken basit bir hikmet.”
ADIMLAR olarak tam kadro hazır bulunduğumuz duruşmaya katılmak için, ADIMLAR Maraş, ADIMLAR Adapazarı, ADIMLAR Adana ve ADIMLAR Antalya mensupları da katılırken, Güldenizde Elifler Grubuna mensup hanımlar da duruşmaya iştirak etti.
Dün gerçekleşen Kumandan Mirzabeyoğlu’nun duruşmasından hemen önce, aynı Mahkeme’nin baktığı, kamuoyunda “Telegram Davası” olarak bilinen dosya kapsamında yargılanan gönüldaşlarımız Burak Çileli, Abdusselam Tutal, Burhaneddin Yalçın, Selim Aydın ve Emin Koçhan’ın duruşması gerçekleşti.
ADIMLAR Dergisi