YÜRÜYEN BÜYÜK DOĞU SEMPOZYUMU ÜSKÜDAR’DA GERÇEKLEŞTİ

YÜRÜYEN BÜYÜK DOĞU SEMPOZYUMU ÜSKÜDAR’DA GERÇEKLEŞTİ

Akademya Dergisi’nin Üsküdar Belediyesi’nin desteğiyle 24-25 Haziran 2016 tarihlerinde, Cuma ve Cumartesi günlerinde gerçekleşmesi planlanan Yürüyen Büyük Doğu Sempozyumu, dün tamamlandı.

Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nin Avrasya Salonu’nda gerçekleştirilen Sempozyumun ilk günü olan 24 Haziran Cuma gününde Akademya Dergisi’nin güdücüsü Hayrettin Soykan’ın takdimiyle “açılış konuşmaları”nı Baran Dergisi’nin güdücüsü Kâzım Albayrak ve Bahçelievler Eski Belediye Başkanı Muzaffer Doğan yaptılar.

Ardından başlayan Sempozyumun “Temel Tezler” başlıklı ilk oturumunda Metin Soyluk’un Moderatörlüğünde Kenan Durdu “Büyük Doğu, Fikir, Sanat ve Edebiyata Yeni Ne Getirdi?”, Selim Gürselgil “Büyük Doğu-İbda’nın Temel Tezleri, Prensibleri ve Teklifleri”, Şükrü Sak “Millî Başkanlık Sisteminin Ufku Olarak Başyücelik Devleti ve Aydınlar Aristokrasisi”, Ercan Çifci “Büyük Doğu’nun İslâm Tasavvufu Önünde Batı Tefekkürünü Muhasebesi ve Hikemiyata İnkılâbı” konulu konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Aynı gün gerçekleşen “Tarih Muhasebesi” başlıklı Ekrem Kubilay Karadeniz’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci oturumda ise, Selim Gürselgil “Büyük Doğu’nun Mucizevî Tarih Muhasebesi”, Sedat Bulut “Büyük Doğu-İbda’da Sünnet ve Cemaat Ehli Anlayışı ve Topluluk”, Dr. Vehbi Kara “Necip Fazıl ve Bediüzzaman Dostluğu” konulu konuşmalarını yaptılar.

Bu son oturumun ardından müzisyen Mehmet Ali Demir, katılımcılara kısa fakat güzel bir konser verdi. Konserin ardından Üsküdar Vapur İskelesi yanındaki iftar çadırında, Üsküdar Belediyesi’nin tahsis ettiği yerde sempozyum konuşmacıları ve katılımcıları toplu iftar yaparak ilk günü sonlandırdılar.

 

İkinci Gün

Sempozyumun ikinci gününde dünden devamla gerçekleşen “Derinliğine ve Genişliğine İslâm” başlıklı 3. Oturumda, Metin Soyluk’un yönetiminde Sedat Bulut “Büyük Doğu’da Gerçek ve Derin Müslümanın Vasıfları”, Ercan Çifci “Büyük Doğu’da Hakikat-i Ferdiyye”, Zeynep Nurseli Güleç “Büyük Doğu’da Eğitim Anlayışı – Üniversitelerden Külliyelere”, Kübra Akyüz “Büyük Doğu’da Sahâbîlerin Rolü ve Mânâsı” ve Elçin Esin “Büyük Doğu’da İçtihad ve Mezhebler” konuları etrafında fikirlerini beyan ettiler.

Öğle namazı için verilen aranın ardından “Fert-Cemiyet-Devlet” başlıklı 4. Oturumda ise Melih Oktay, “Büyük Doğu Dünya Görüşünde Para ve Dünya Sistemi Yusuf Pazar “Büyük Doğu’da İktisadî Nizâma Genel Bir Bakış”, Emine Merve Akyüz “Büyük Doğu-İbda Külliyatında Kadın”, Öznur Acar “Büyük Doğu Cemiyetinde Tasavvufun Rolü ve Etkisi” konulu sunumlarını Ekrem Kubilay Karadeniz’in moderatörlüğünde gerçekleştirdiler.

“Fikir-İlim-Sanat” başlıklı sonraki oturumda ise Metin Soyluk yönetminde Mehmet Ali Demir “Yürüyen Büyük Doğu, Yürüyen Müzik”, Gülçin Şenel “Büyük Doğu-İbda’da Bir Fikir Olarak Kadın”, Fatih Çağlar “Büyük Doğu’da Fert ve Toplum Hayatında Determinizmin Eleştirisi”, Büşra Gün “İbda Külliyatında Simya” başlıkları etrafında değerlendirmelerini yaptılar.

Sempozyumun 2. Gününün altıncı oturumunda ise “Kültür-Medeniyet-Dünya” ana başlığında Ekrem Kubilay Karadeniz’in yönetiminde Turan Demir “Kültür Emperyalizmine Karşı Büyük Doğu-İbda’ya Farklı Bir Bakış”, Kubilay Akın Gürel “Büyük Doğu’da Ruh Emrine Verilmiş Sanayi”, Fatma Aslıhan Doğan “Büyük Doğu’da Şifâ”, Tayyar Tercan “İslâm Coğrafyasının Büyük Doğu-İbda Fikriyatına İhtiyacı” başlıklı konuşmalarını yapmalarının ardından Mehmet Bıyıklı’nın yaptığı “kapanış konuşması” ile program sona erdi.

Sempozyumun ikinci gününde de toplu olarak “iftar” yapılırken, iki gün boyunca Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nin Avrasya Salonu önünde ressam Rukiye Şenel’in sempozyumla aynı başlıklı resim sergisi de ziyaretçilerin alakalarına sunuldu.

ADIMLAR Haber

 

İlk günden kareler

P1060294
P1060292P1060318P1060319Başlıksız-1

 

2. Gün’den kareler

P1060574P1060579P1060580

 

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: