VEFATININ 39. YILINDA “ÇAĞDAŞ SİNAN” CEVAD ÜLGER’E RAHMET! RUHU ŞÂD OLSUN!
Henüz 44 yaşındayken, 06 Eylül 1977 tarihinde Hakk’ın rahmetine kavuşan mimar, ressam ve karikatürist Cevat Ülger Karamehmetler için başlıkta kullandığımız “Çağdaş Sinan” ifadesi İBDA Mimarı’na aittir.
Merhum Cevad Ülger’in yazıları Ritmin Gücü ve Ritme Davet (1) adıyla bizzat Salih MİRZABEYOĞLU tarafından kitap tertibine sokulmuş ve İBDA Yayınlarının neşrettiği bu esere yine O’nun tarafından İBDA UNSURU başlığı ile bir önsöz yazılmıştır. Kumandan Mirzabeyoğlu bu yazısında, “İBDA’ya yol veriş bünyesini tahlil edecek olanlar”ın” onda göreceği “üç unsur”u sıralar. Bunlar sırasıyla Necip Fazıl, babası Muammer Şerif ve Cevad Ülger Karamehmetler’dir. Cevad Ülger merhum için “gören göz hakkiyle, doğrudan kavranamayanı gören gerçek sanatkâr” (2) ifadesini kullanır.
Tilki Günlüğü’nün ilk cildindeki Vâridat’lardan birisi de Cevad Ülger Karamehmetler başlığını taşıyor. Ondan bazı satırlar:
“Cevad; cömert… Fazıl; cömert… Cömert Fazıl… Necip Fazıl!..
Cevad Ülger (Karamehmetler) … Ressam, karikatürist, bilhassa mimar… Osmanlı mimarî üslûbunun büyük ustası, çağdaş Sinan… Lisede benim velimdi!..
(…)
Yürüyüşündeki manâyı isim olarak alan İBDA, nakşını görmek istediği mekândaki mimarî heyecanı, Cevat Ülger Karamehmetler’in eserlerindeki şahsiyet edasına terennüm ettirir.
Büyük Mimar, Çağdaş Sinan… Yeni malzeme ile eski mimarînin hayatiyetini devam ettiren ve erbabına göre malzeme avantajıyla bazı noktalarda Mimar Sinan’ı aşan gerçek sanatkâr.
Şahsiyetinin verdiği ilhâm bahsinde, sadece, dünya çapında bir fikir tezgâhını temsil eden İBDA’yı göstermek yeter.” (3)
Özellikle “şehircilik” davası söz konusu olduğunda estetik hassasiyeti İBDA harcına karışan Cevad Ülger için ciddi tetkikler yapılması gerektiğinin vazife şuuruyla merhuma vefatının 39. Yılında yeniden rahmet diler ve ruhuna bütün gönüldaşlarımızdan bir Fâtiha beklediğimizi hatırlatırız.
ADIMLAR Fikir-Kültür-Siyaset Platformu
1 ) Cevad Ülger KARAMEHMETLER, Ritmin Gücü ve Ritme Davet, İbda Yay. Mayıs 1985, 1.Basım
2 ) A.g.e. Sayfa: 5
3) Salih MİRZABEYOĞLU, Tilki Günlüğü, Cilt 1, İbda Yay. Ekim 1991, 1.Basım, Sayfa: 438, 439