Mezarsız İşçiler Davasında Karar: ADALET GÖÇÜK ALTINDA

Mezarsız İşçiler Davasında Karar: ADALET GÖÇÜK ALTINDA

Maraş’ta, Afşin-Elbistan Termik Santraline kömür sağlayan Çöllolar Kömür İşletmesi’nde yaşanan ve 11 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan göçüklerle ilgili olarak 23 kişi hakkında açılan davanın 22. duruşmasında karar çıktı. Mahkeme heyeti, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nde (EÜAŞ) görevli sanıkların beraatına karar verirken, sahanın işletmecisi Park Teknik A.Ş.’de görevli 4 kişi hakkındaki 5 yıl hapis cezasını indirerek, 91 bin 200’er lira para cezasına çevirdi.

2011 yılının Şubat ayında meydana gelen ve 11 işçinin ölümüyle sonuçlanan göçük neticesi hâlâ 9 işçinin cesedine ulaşılabilmiş değil.

Duruşmaya katılan işçi yakınları, son sözleri sorulduğunda, “Adalet istiyoruz. Suçlu biz miyiz, yoksa orada kalan insanlar mı? Suçlular cezasını çeksin ve adalet yerini bulsun” diye konuştular.

1911063Duruşmada sanıkların ve avukatlarının dinlenmesinin ardından savcılık mütalaası açıklandı. Savcılık mütalaasında ocağın açılmasından işletilmesine kadar bir dizi ihmal olduğunun altı çizildi. Ocakta göçüklerden kısa bir süre önce 50 santim büyüklüğünde çatlaklar oluştuğu bilgisine yer verilen savcılık mütalaasında susuzlaştırmanın da etkin bir şekilde yapılmadığına işaret edildi. Şev genişliklerinin derine inildikçe arttırılması ve yatıklaştırılması gerekirken tamamen hızlı üretim anlayışıyla hareket edildiği ve bunun yapılmadığının da kaydedildiği mütalaada bu durumun kritik denge açıklıklarının yetersiz hale gelmesine neden olduğu belirtildi.

Hurman Çayı’na ilişkin izolasyonun yapılmadığına dikkat çeken savcılık makamı, sağlıklı bir susuzlaştırma yapılmadığı için çekilen suların yeniden kaynak olarak yeraltına indiğini ifade etti. Susuzlaştırma çalışmalarının kömür kotuna kadar inmediğini de belirten savcılık makamı, tüm bu konularda ve mütalaada yer alan diğer hususlarda Park Teknik A.Ş. firmasının kusurlu olduğunu vurguladı. Ayrıca, EÜAŞ yetkililerinin de bu olayda asli kusurlarının olduğunu belirten savcılık makamı, sözleşmenin en baştan hatalı olduğunu mütalaa etti.

Savcılığın bu mütalaasına rağmen mahkeme yukarıda belirtilen cezaları verdi, dört kişiye 91 bin 200 liralık, toplamda 364 bin 800 lira ceza.

Göçükte hayatını kaybeden Mihmani Koşan’ın yakınlarının avukatı Arif Emre İlhan, kararla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Kararı, istinaf mahkemelerine göndereceğiz. Beklediğimiz bir karar değildi. Karara itirazımızı sunacağız. EÜAŞ çalışanları yönünden şikâyetimiz devam ediyordu. Bundan önceki mütalaada EÜAŞ çalışanlarının bazıları için bilinçli taksirle birden fazla adam öldürmek suçundan mütalaa verilmişken ikinci mütalaada beraat talep edildi. Mahkeme de bu beraat talebine uydu. Adaletin yerini bulmasını istiyoruz. Adaletli bir karar olmadığını düşünüyoruz. Yargılamanın bu safahata gelmiş olmasına rağmen bu kararın verileceğini beklemiyorduk. Kararın bozulacağına inancımız tam” şeklinde konuştu.

Park Teknik A.Ş. çalışanlarının avukatı Prof. Dr. Ersan Şen ise, müvekkillerinin bilinçli taksir yerine tali kusurla cezalandırılmasını istediğini kaydetti.

Bilirkişi raporlarının müvekkillerinin lehine olduğunu savunan Şen, “Sayın savcı mütalaasını değiştirdi. Bir kısım sanıklar için beraat istedi. Benim temsil ettiğim Park Teknik çalışanları için cezalandırma talep etti. EÜAŞ’ın sahada olan inceleme izleme komitesinin sanıklarına da beraat istedi. Ancak, burada şartname hatası olduğundan tespitle EÜAŞ’ın üst yönetimi hakkında yeniden suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Nihayetinde mahkeme, savcının bir kısım talebini kabul etti; bir kısmını da reddetti. EÜAŞ’ın üst yönetimini asli kusurlu buldu. Danıştay daha önce o kişilerle ilgili yargılamanın önünü kapattı. Bu saatten sonra nasıl bir yol açılır, bu davanın istinaf aşaması var. Ceza miktarı 5 yılın altında olduğu için Yargıtay’a gitmeyecek. Bu andan itibaren EÜAŞ’ın alt kademe çalışanları yönünden beraat kararı verildi. Park Teknik A.Ş. çalışanları açısından da bilinçli taksiri reddetti. Tali, ikinci derecede kusurlu saydı. 4 yıl 2 ay hapis cezası; o da 91 bin lira gibi para cezasına çevrildi. 2011 yılında meydana gelen hadise bu kadar uzun sürmemeliydi. Biz suçsuzuz. Şartnamenin dışında hiçbir çalışmamız yok. Sayın mahkemenin takdiri bu yönde oldu. Bizim talebimize de sayın savcının talebine de uygun karar vermedi” ifadelerini kullandı.

Kısaca özetleyecek olursak:

Devlet, yani EÜAŞ yetkilileri hatalı şartname hazırlayarak kömür sahasının işletmesinde Park Teknik (Turgay Ciner’e) büyük kıyak yapmış oluyor. Neticesinde, bu hatalı üretim ve denetimlerde ortaya çıkan kusurların giderilmemesi neticesi, ondan fazla insan katlediliyor. Bu katliamın üzerine, Turgay Ciner’in adamlarından dördüne toplamda 365 bin lira kadar bir ceza kesiliyor. Diğer yandan hatalı (!) şartname hazırlayarak Ciner’in milyonlarca liralık kâr etmesi ve bunun yanında işçilerin de ölümünün yolunu açan yetkililere dokunulamayacağını Danıştay hükme bağlıyor.

AFŞİN-ELBİSTAN B TERMİK SANTRALİ’NİN KÖMÜR İHTİYACININ KARŞILANDIĞI ÇÖLLOLAR KÖMÜR İŞLETMESİ’NDE 6 VE 10 ŞUBAT 2011’DE MEYDANA GELEN 11 MADEN İŞÇİSİNİN ÖLÜMÜYLE SONUÇLANAN GÖÇÜKLERİN YILDÖNÜMÜ DOLAYISIYLA GÖÇÜK ALANINDA MEVLİT OKUTULDU. (MURAT SÜRÜCÜ/KAHRAMANMARAŞ-İHA)

Yanlış (!) hazırlanmış şartname ile Ciner’e milyonlarca lira fazladan kazanç sağlarken, katliama biçilen bedel 365 bin lira…

Raporlarda geçen susuzlaştırma, izalasyon, şev eğimleri ve genişlikleri gibi konular gereği gibi yapılacak olsa, bunun maliyeti, katliam için verilen cezadan kat be kat fazla olacakken…

Şartnamede yanlışlıkla birkaç rakam kaydırması yapılırsa milyonlarca lira kâr edilir…

Ölen işçiler için 365 bin ceza mı kesilmiş?

Ne demek, elbette hukuk karşısında boyunları kıldan ince…

Merhum işçilerin yakınları adalet istiyormuş, al sana adalet…

Göçük altında kalan 9 işçi hâlâ çıkartılmış değil, çıkartılamaz da zaten. Adalet de o işçilerle beraber milyonlarca ton toprağın altında, Çöllolar’da gömülmüş durumda.

Olayın geçmişi

Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 Şubat 2011’de meydana gelen göçükte Yaşar Alkaya yaşamını yitirmiş, 10 Şubat 2011’deki ikinci göçükteyse 10 kişi toprak altında kalmıştı.

Göçük altından dozer operatörü Ruşen Demir’in cenazesi çıkarılmış, Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Adnan Demir, Tuğran Gökhan, Nail Yılmaz, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Aydoğan Polat ve Halil Tatlı’ya ise ulaşılamamıştı.

ADIMLAR Maraş Haber

 

2759-p

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: