MARAŞ MARAŞ OLALI BU KADAR PROTESTO GÖRMEDİ – Adımlar MARAŞ

MARAŞ MARAŞ OLALI BU KADAR PROTESTO GÖRMEDİ – Adımlar MARAŞ

MARAŞ MARAŞ OLALI BU KADAR PROTESTO GÖRMEDİ

Daha önce Maraş’tan aktardığımız en son protesto haberi, Kıbrıs Meydanı esnafının yol yapım çalışmasına karşı Trabzon Caddesi’ni trafiğe kapatması hadisesiydi. (/marasta-esnaf-kepenk-kapatip-sehrin-ana-arterini-kesti/)

Bundan kısa süre, sadece bir hafta sonra ise bu defa Halk Otobüsçüleri şehrin ana arteri Azerbaycan Bulvarı’nı trafiğe kapattı.

Belediye’nin Halk otobüslerine cam filmi takılması yönündeki talimatına rağmen, Trafik ekiplerinin cam filmi takan bir otobüse Arçelik durağında ceza kesmesi üzerine protestonun fitili ateşlenmiş oldu. Şehrin ana durağına sırayla gelen otobüslerin, kesilen bu cezaya tepki olarak kontak kapatmasıyla Azerbaycan Bulvarı da trafiğe kapanmış oldu. Yolcular otobüslerden inmesi büyük bir kalabalığın oluşmasına yol açtı. Bölgeye hemen Çevik Kuvvet ve diğer yetkililerin gelmesi üzerine Halk Otobüsçülerinin haklılığının tasdik edilmesi ile yol trafiğe açıldı.

HELETELİLER SU İÇİN AYAKLANDI

Maraş’ın Helete kasabasının içinden geçen Göksu akarsuyunun Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından alınmak istenmesine karşı Helete (Düzbağ)lılar protestolara başladı… Heleteliler, “Göksu giderse, Helete biter” sloganıyla sokaklara döküldü.

Antep’in içme suyu ihtiyacını karşılamak maksadıyla Maraş’ın Çağlıyancerit ilçesine bağlı Helete kasabasına yapılan Düzbağ barajı bitip Antep’e su verilmeye başlandığında, Göksu çayı da kuruma noktasına geleceği için, Heleteliler buna tepki gösteriyor.

Bir taraftan eylem yapan bölge halkı face hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla Göksu Çayına sahip çıkmaya çalışıyor.

Önceki gün yaklaşık 150 araçlık konvoy ile baraj su çıkışlarının önüne gelen Heleteli’ler, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyleyerek bir eylem yaptı.

Grup adına bir konuşma yapan Helete Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Şahin Yumşak, şunları söyledi: “Başlayan mücadelemizde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi DSİ Genel Müdürlüğü ekipleri araçları ile buraya giremedikleri halde, biz muhtarımız ile birlikte sorunları anlaşma yönüyle çözmeye çalıştık. Geldiler, sözler verdiler. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Eski Başbakan Yardımcımız Sayın Veysi Kaynak, Heleteye ilçe olma konusunda sözler verdi. Yapacakları işler konusunda sözler verdi. Bu sözler tutulmadığı halde biz Heleteliler olarak hakkımız arıyoruz. Büyükşehir yasası zaten bizi bitirdi. Heleteliler olarak can damarımız olan Göksu çayının alınması Helete’nin ölmesi demektir. Bundan sonra verilen sözler tutulana kadar Helete her gün burada nöbet tutacaktır. Suyumuzu kesinlikle vermeyeceğiz. İlçe olma konusunda verilen sözler tutulmadığı sürece, bizi askerimiz ile karşı karşıya getiremeyecekler. Biz kesinlikle asker ile karşı karşıya gelmeyiz. Biz onların bizim evlatlarımız olduğunu biliyoruz. Ve mücadelemizi hukuki yönden de sürdüreceğiz. Halkımız burada. Bir an önce verilen tutulmasını istiyoruz.”

Mahalle Muhtarı Cuma Ali Köküsarı ise şöyle konuştu: “Biz buradan çıkmayacağız. Askerde gelirse biz onlara gül ve çiçek vereceğiz. Bize verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. 3 metreküp suyunuz akacak dediler. Biz buraya gelen DSİ genel müdürüne gittik, bize 1 metreküp su vereceklerini söyledi. Biz 3 metreküp suyumuzu istiyoruz. Göksu çayı giderse ne olur. Burası giderse biz ölürüz” dedi.

MARAŞ’IN SU PROBLEMİ

Türkiye’nin su fakiri olmasına nazaran Maraş, kilometreye düşen su kaynakları bakımından Türkiye’de birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer alacak kadar su kaynakları bakımından zengin bir havza.

Türkiye’de 25 su havzası bulunuyor. Bu havzalardan biri olan 20 Numaralı Ceyhan Havzası’nın merkezinde Maraş yer almakta. Ceyhan Nehri de Maraş’tan doğarken bu havza, Maraş, Adana, Osmaniye, Sivas, Gaziantep, Kayseri, Adıyaman, Malatya, Hatay olmak üzere 9 ili kapsıyor.

Maraş bu kadar su zengini iken Maraş’ta su problemlerinin yaşanmasını açıklamak akıl ve mantıkla mümkün olmasa gerek.

Bundan 15 sene önce inşaatına başlanan ve dönemin AKP’li Belediyesince şehrin 50 yıllık içme suyu ihtiyacını karşılayacak diye propagandası yapılan Karasu Maraş’a akmaya başlayalı daha 15 sene olmadan Maraş altındaki pompalar çalıştırılmaya başlandı. Özellikle geçtiğimiz sene çok trajik geçti diyebiliriz. Öyle ki kuyularda neredeyse su kalmamış, Ayvalı barajının dahi yeterli gelip gelmeyeceği tartışma konusu olmuş, şehirde su kesintileri yapılmaya başlanmıştı.

Yine geçtiğimiz sene içinde ise Elbistan’da içme suyundan on binler hastalandı.

Maraş’ın bir başka köşesinde, Mizmilli gölünün kuruduğu haberleri gelmişti ki, buradaki su da açılan kuyular üzerinden Antep’e pompalanmakta. Taban suyunun düşmesi neticesi göl kururken, çevre halkı da ilk defa böyle bir vaka ile karşılaştıklarını ifade ediyordu. Tabi bu gölün kuruması ve su kaynaklarının Antep’e aktarılması neticesi, bu gölden su alan ve sulama yapan çiftçilerin de senede iki ürün ekebilme imkânları ortadan kalkmış oldu.

Adımlar MARAŞ

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: