YALANLAR VE GERÇEKLER
YALANLAR VE GERÇEKLER
Ejder Hüseyin ÇETİNKAYA
Her yalanın bir sonu var ve her gerçeğin de bir gün ortaya çıkmak gibi bir durumu var, tıpkı tarımsal hâsılada Avrupa birincisi olduğumuz yalanı gibi!
Tarım ve hayvancılıkta geldiğimiz son nokta bir çöküştür ki artık bunu yalama basın da açık açık manşetten veriyor. Fakat her olumsuz olayda olduğu gibi tarım ve hayvancılığın çöküşünü de başkalarının üzerine yıkmaya çalışıyorlar! “İyi bir şey olursa ak’tan, kötü bir şey olursa Haktan!” taktiği ile sürekli kötüye giden işlerin içinden sıyrılma çabasındalar!
Her neyse bunların tilki kurnazlıklarını anlatmakla asıl konudan uzaklaşmayalım! Adımlar Dergisi’nde yayımlanan tarım ve hayvancılık yazılarımızı okuyanlar şu ânki sürece nasıl gelindiğini bilir; okumayanların okumasını da konunun bütün olarak değerlendirilmesi bakımından elzem buluyorum!
Yine de kısaca bir kaç cümleyle özetlemek gerekirse…
Ülkemiz, iklimi ve coğrafyası ile meraya dayalı hayvancılığın yapılabileceği dünyadaki nadir ülkelerden bir tanesidir. Gel gelelim meralarımız çeşitli sebeplerle sürekli işgâl edilmekteydi ve artık bu işgâllere, kimsenin itiraz edemeyeceği yasal bir kılıf da uyduruldu! İthal et, ithal saman, ithal arpa, ithal buğday, ithal mısır, ithal fasulye, ithal nohut, ithal mercimek-kara şimşek, yerli üretim şeker pancarı yerine ithal nişasta bazlı şeker ile iflâsın eşiğine getirilen üreticilere bu sene, kuru üzüm, fındık ve bir de tütün üreticilerinin eklendiği bu günlerde, Meclis’te yeni bir torba yasa onaylandı! Haziran ayında “Üretim Reformu Paketi” adı altında Meclis’e getirdikleri bu tasarıdan kamuoyu baskısı üzerine zeytinlikler ve meralarla ilgili “talan” düzenlemelerini çıkarmak zorunda kalan iktidar, gözünü tarım alanlarına dikmekten vazgeçmedi. İktidar daha önce vazgeçtiği “meralarda kamu yararı durumunda otel, endüstri, teknoloji geliştirme, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge yapımına izin verilmesine” ilişkin düzenlemeyi Torba Yasa Tasarısı’na ekledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Yedi değil, onyedi kere de olsa bunu yasalaştıracağız” diyerek tarım ve hayvancılığımıza indirilmek istenen bu darbede ısrarlı olduklarını göstermişti! Önceki tasarıda tahsisi değişen meralarda yatırım yapmak isteyenlerden 20 yıllık ot bedeli isteyen kanun maddesi de yeni geçen bu yasada yerini almadı üstelik!
15 yıllık AKP iktidarı döneminde 866 bin hektar tarım alanı yok olurken, hayvancılığın olmazsa olmazı onbinlerce hektar meralarımız da ya işgâl edildi ya da orman yapılarak minimum otuz yıl süre ile ağaç cinsine göre hayvanların otlatılmasına yasak edildi! Yani, hali hazırda hayvanların otlatıldığı bu ormanlar kesildikten sonra yeniden ağaç dikimi yapıldığında hayvan otlatılmasına kapatılıyor.
İşin garibi tüm bunlara rağmen, mülteci konumundaki Suriye’lilere tarım yapmaları için toprak tahsis etmeye çalışırken bir yandan da Sudan’da toprak kiralayıp tarım yapmak istemenin sebebini anlamak mümkün değil!
Hatay, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da mera kiralayıp hayvancılık yapan veya tarımsal faaliyetleri bulunan bazı Arap ülkelerine ait firmaların da orijin itibariyle İsrail’e ait olduğu bölge insanları arasında bilinen bir durum iken iktidarın tarım topraklarımızın İsrail’in kontrolüne geçmesine seyirci kalması da manidar!
Hâl böyle olunca tarım ve hayvancılıkta çöküş diye atılan manşetlerin yerine, “tarım ve hayvancılıkta bağımsızlığımızı kaybettik!” manşetlerini görmek içten bile değil! İthal etmediğimiz belli başlı gıdalar arasında bir zeytin ve yağı var; umarım Yunana, “komşu bize zeytin ve yağ ver” demek zorunda bırakılmayız!
Tarım ve hayvancılığın yanlış veya popülist politikalar sonucu oluşan mevcut sosyal ve ekonomik sorunların çözümü için yetiştiriciler çeşitli taleplerde bulunurken, mevcut sorunlara yeni sorunlar eklenmesi herhalde milli tarım politikası ile falan izah edilemez! Sorun üzerine sorun eklene dursun, geçimini zar zor sağlamaya çalışan tüketiciler de büyük bir ekonomik yükü omuzlarında taşırken, sağlıklı ve ucuz bir gıdaya ulaşma hayali artık başka bir bahara kaldı, şimdi maalesef yaşadığımız hazan!..