İKTİBAS: KAMUOYUNDAN SAKLANAN ET İTHALATI RAKAMLARI!

İKTİBAS: KAMUOYUNDAN SAKLANAN ET İTHALATI RAKAMLARI!

KAMUOYUNDAN SAKLANAN ET İTHALATI RAKAMLARI!

Sadettin İNAL

Günlerdir tartışılıyor, ama ne Bakanlıktan ne de Et ve Süt Kurumu’ndan bir açıklama yapılmıyor. Malumunuz ‘lop et ithalatı’ son bir haftadır gündemde! Tam bu tartışmaların ortasında Resmi Gazete’de yayımlanan, ‘Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine ilişkin tebliğ’ de işin tuzu biberi oldu. Geçen haftada belirtmiştim, bu tartışmalardan üretici ciddi anlamda olumsuz etkileniyor. Bütün üretici deyim yerinde ise burnundan soluyor. Hayvancılık yapanlar hayvanlarını satamazken, ahırına hayvan almak isteyenler de önlerini göremedikleri için kenara çekilmiş durumdalar.

Yani anlayacağınız sektörde tam bir belirsizlik söz konusu. Zaten hayvancılığımız can çekişiyor, bir de bu belirsizlikler iyiden iyiye bitiriyor bizi!

Bakanlar değişse de sistemde bir değişiklik olmuyor! Hatırlayacaksınız bir önceki dönemde hayvan ithalatı sistematik yapılamadığı için et fiyatları sürekli krize neden olmuştu. Yani bırakın üretimi, hayvan ithalatı bile düzgün bir şekilde yapılamamıştı! Burada sistemi yönetemeyenler de hayali bir ‘et lobisi’ tartışması ile günlerce kamuoyunu meşgul etmişlerdi.

Şimdi size hayvan ve et ithalatı ile ilgili bazı rakamlar vereceğim. Şunu da belirteyim ki, bu rakamları hiçbir yerde bulamazsınız. Deyim yerinde ise sır gibi saklanıyor! Sonuçta Et ve Süt Kurumu, kamu kurumu ve ithalatı da kamu adına yapıyor. Ama hangi ülkeden ne kadar ithalat yapılıyor? Ve bu ithalatı hangi firmalar kaç liradan yapıyor? Nedense bu bilgiler kamuoyu ile paylaşılmıyor!

Belki normal görülebilir ama Et ve Süt Kurumu’nun yurt içinden yapacağı bütün alım ve satımlarla ilgili duyurular kamuoyu ile paylaşılırken, ithalatla ilgili verilerin açıklanmaması sizce de garip değil mi?

İthalatla ilgili rakamlara geçmeden önce buradaki çelişkiyi anlatmak için şu örneği de vermem gerekiyor. Kurban Bayramı’nda Et ve Süt Kurumu 80 bin baş koyun ithal etti. Ama bu ithalatla ilgili kamuoyuna hiçbir açıklama ve duyuru yapılmadı. Fakat ne gariptir, Et ve Süt Kurumu ithal ettiği bu koyunların etlerini yurt içinde satmak için ihale duyurusu yaptı!

Şimdi gelelim ithalattaki gizemli rakamlara! Belirttiğim gibi, bu rakamları ilk kez bu yazıyı okuyanlar öğrenmiş olacak!

Et ve Süt Kurumu’nun 2018 Nisan ayına kadar besilik, kasaplık ve et ithalatıyla ilgili yaptığı planlamaya göre, 62 bin ton karkas et ithalatı yapılacak. Karkas et ithalatının 57 bin tonu Polonya’dan 5 bin tonu da Fransa’dan gerçekleştirilecek. Bu rakamlara Bosna Hersek ’ten yapılan kemiksiz et ithalatı dâhil değil. Haa bir de iki gün önce Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Sırbistan ’dan da 5 bin ton et ithal edilecek. Sırbistan’ı da kattığımızda Bosna Hersek hariç, yakın planda sözleşmesi ve bağlantıları yapılan toplam 67 bin ton karkas et ithal edilecek. Polonya’dan yapılacak 57 bin ton ithalatı ise Ettat firması yapacak.

Diğer yandan besilik ve kasaplık hayvan olarak da 2018 Nisan ayına kadar 440 bin ithalat yapılması planlanıyor. Bunların da sözleşmeleri yapılmış durumda. İthal edilecek 440 bin canlı hayvandan 50 bini kasaplık, 390 bini ise besilik olacak. 390 bin besilik hayvanın 270 bini Uruguay’dan getirilecek ve bu ithalatı da Hijazi firması tek başına yapacak.

Besilikte, Avrupa ayağında ise Fransa ve Romanya hariç Hundland firması söz sahibi olacak. Hundland firması ile yapılan sözleşmeye göre 60 bin baş besilik hayvan ithal edilecek. Bunun dışında 60 bin baş besiliğin de Fransa’dan ithal edilmesi planlanıyor. Kasaplık olarak ithal edilecek 50 bin baş canlı hayvan da Fransa, İspanya ve İrlanda’dan getirilecek.

Et ve Süt Kurumu’nun ithalat planı bununla da kalmıyor! 120 bini bu yılsonuna kadar olmak üzere toplam 300 bin baş kesimlik kuzu ithal edilecek. Kesimlik 300 bin kuzuyu Avustralya’dan yine Hijazi firması getirecek. 80 bin koyun ithalatı da Kurban Bayramı öncesinde yapılmıştı. Yani toplam 380 bin kuzu ve koyun ithal etmiş olacağız!

Daha bitmedi! Et ve Süt Kurumu’ndan bir heyetin Bulgaristan’a kasaplık kuzu alımı için piyasa araştırmasına gittiği kaydediliyor.

Şimdi gelelim sadede…

Kırmızı et sektöründe en ufak bir sorun bile yönetilemeyerek krize dönüştürülüyor! Bu kriz karşısında sağlıklı bir açıklama yapılmayarak üretici belirsiz bir ortama sürükleniyor! Ve asıl önemlisi kamu adına yapılan ithalatlarla ilgili veriler nedense ‘kamuoyundan’ saklanıyor! (Sanki birileri ‘fotoğrafın’ görülmesini istemiyor!) İşin vahim tarafı ise her ithalatta Türkiye daha da bağımlı hale geliyor!

Pekâlâ, sizce bunlar bir rastlantı olabilir mi?

İKTİBAS / Milli Gazete: http://www.milligazete.com.tr/makale/1244528/sadettin-inan/kamuoyundan-saklanan-et-ithalat-rakamlari

Not: Bu iktibastaki fikirler yazara ait olup, Adımlar’ın ideolojik ve siyasi anlayışına zıt görüşler sitemizi bağlamaz.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: