IGOR MOLOTOV: Dostum Carlos

IGOR MOLOTOV: Dostum Carlos

TAKDİM: Gönüldaş Igor Molotov’un Carlos hakkında yazmış olduğu ve bu arada Sayın Avukat Güven Yılmaz’dan da bahsettiği aşağıdaki makaleyi ilginize sunarız.

IGOR MOLOTOV: Dostum Carlos

Çakal Carlos ile uzun bir süre önce irtibat kurdum. Önce ayda bir kere klâsik yolla mektuplaşmaya başladık. Sonra sesini duyabildim. Bu, İstanbul’da termometrelerin 36 derecenin üzerinde seyrettiği ateş püsküren bir iklimde oldu. İstanbul’un bu yakıcı iklimine ulaşmak için, uçak ve arabayla çok yorucu geçen 10 saat süreli bir yolculuk etmek zorunda kalmıştım. Atatürk havalimanında Güven Yılmaz beni bekliyordu; yakışıklı, elli yaşında bir Türk. Kendisiyle internet üzerinden tanışıp arkadaşlık yapmaya başlamıştık.

Güven’in avukat olarak ilginç bir işi vardı ve siyasî görüşleri de daha az ilgi çekici değildi. O bir radikal İslâmcıydı ve müvekkillerinden biri de Çakal Carlos olarak da bilinen Ilich Ramirez Sanchez’ti. Onun bu özelliği beni eski Osmanlı hilafetinin başkenti olan, İslâm’ın alçak gönüllülüğü ile Fransız ahlâksızlığı ile harman olmuş İstanbul’a getirdi.

İstanbul’un geceleri, Boğaz’da Akdeniz’in ağdalı gökyüzünü delip geçen minareleri seyrederek akşam yemeği yedikten sonra, bir fincan kahve içebileceğiniz ve otelinizde düşüncelere dalabileceğiniz bir atmosfer. “Terörist öğretmen, terörist gazeteci, terörist doktor”… Böylesi düşünceler içinde, terörist gibi bir netameli kelimeyi barışçıl mesleklerle bir araya getirmek geldi aklıma.

Son zamanlar terörizm ile ilgili çok konuşuyoruz. Irak ve Afganistan’da Amerikan askerî varlığını hedef alan gerillalara da terörist diyoruz; terörizm bir çeşit yağmur gibi hayatımızın bir parçası haline geldi.

Ancak yağmurla ilgili her şey açıkça biliniyorsa da teröristlerle ilgili olarak pek bir şey bilinmiyor. Terörizm ve kurtuluş savaşı arasındaki çizgi nerde başlar ve nerede biter? Bir teröristi devrimciden nasıl ayırabiliriz? Bu düşünceler içinde bir kahve içtim ve bu kitabın böyle bir açıklama ile başlamasına karar verdim. Gelin, sinekleri üşüştükleri köftelerden kovalım.

AB Konseyi eski Genel Sekreteri Javier Solana, mevcut savaşta Batı tarafından öldürülenlerin % 90’ının sivil olduğunu söyledi. Buna göre, uluslararası normlara aykırı olan Batı müdahalesinin, aslında sıradan bir terörizm olduğunu görürüz. NATO tarafından başlatılan Irak, Libya ve Suriye saldırılarının, korkunç bir terör eylemi olduğunu kabul etmek istemiyorlar ki onların kendilerine uygar dünya demeye de hakları yok. Yapılan bu katliamlara mümkün olduğunca çok mazeret bulabilirler, ama gerçek, gerçek olarak kalır.

Yaser Arafat’ın bir tarifine göre, devrimci ile terörist arasındaki fark, onların mücadelesinin amacında saklıdır. Çünkü özgürlük için mücadele edenler ve işgâlcilere karşı kendi topraklarını kurtarmak isteyenler terörist olarak adlandırılamazlar.  Aksi takdirde İngiliz sömürgecilerine karşı kurtuluş mücadelesi veren Amerikalılara, Nazizm’e karşı olan Avrupa direnişine de terörist demek gerekir. Aynı şekilde Asyalıların, Afrikalıların ve Lâtin Amerikalıların verdiği mücadelenin de terörizm olarak sayılması gerekirdi ki, bugün BM Genel Kurulu’nda oturanların birçoğuna da terörist demek icap ederdi.

Bu, Birleşmiş Milletler Şartı ve Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi tarafından kutsanmış adil ve uygun bir mücadeledir. Ancak adalete karşı savaşanlar, diğer insanları köleleştirmek, kolonileştirmek ve ezmek için savaş açanlar, işte asıl teröristiler bunlardır ki onların suçlarını yüzlerine vurabilmeliyiz.

Doğru amaç, silâhlı bir mücadeleyi haklı çıkarmaktadır.

Bu sözler, aslında, “terörist Çakal Carlos ” olarak da bilinen Ilyich Ramirez Sanchez’e uygulanabilir. İnanmış enternasyonalist bir devrimci olan Carlos, ilkeleri için silahlı bir mücadele başlattı ve yoksulluğa ve adaletsizliğe boğulan Üçüncü Dünya’nın özgürlüğü uğruna şahsî hayatını fedâ etti.

Carlos’un siyasî mücadelesi, değişim rüzgârları bütün ülkeleri sarsarken başlamıştır: Kamboçya’da Paul Pot, Vietnam’da Ho Chi Minh, adı anılmazsa olmaz Mao, Havana’da Fidel, purosu ile solcuların bayrağı olmak isterken Bolivya ormanlarında ölüme hazırlanan Che Guevara. Ve onlar her yerde göründüler –Venezüella’dan Japonya’ya kadar–, gençler Kızıl Ordu cephesinde en akla gelmeyecek bölgelerde ortaya çıkarak dünya çapında yürüyüş başlattılar.

O zamanlar, devrimciler arasında çok popüler olan yer Arap Filistin’di. En güçlü kapitalist ülkelerin yardımıyla İsrail tarafından işgal edilmiş Ortadoğu’da minik bir devlet. Onun kurtuluş mücadelesi birçok kişinin kalbinde yankılandı. Filistin kurtuluş hareketi yeni dünya devriminin kalbi haline geldi: zekâsı ve güzelliği ile herkesi hayran eden Leyla Hâlid parlak dergilerin kapaklarından çıkmadı. Alman Kızıl Ordu Fraksiyonu savaşçıları Ulrich Meinhoff ve Andreas Baader, İtalyan Kızıl Tugayları ve dünyanın dört bir yanından mücahidler Filistin kamplarında eğitime başladı…

Ho Chi Minh, kendi ülkesinde yaptığı devrimle, devrimin evrensel bir askeri oldu. O, dünyadaki birçok yoldaşlarına -Kızıl Tugayları, Japon Kızıl Ordu’sunu, Almanya’nın Devrimci hücreleri- destek vererek yardımcı oldu. Doğu Avrupa’nın tamamı, Kumandan Carlos’un yeraltı ağıyla dolup taşıyordu. Basın, Çakal Carlos adına yüzlerce silâhlı eylemi atfetti.

Carlos’un faaliyetlerini değerlendirirken, tüm dünyada iktidara gelen insanların düne kadar ulusal yeraltı militanlarından olduğunu ve İsrail’de iktidara gelen Begin ve Shamir gibi iki ismin korkunç teröristler olduğunu unutmamalıyız. Bu makalenin konusu İsrail terörü değil, bu ayrı bir kitap konusudur. Bununla birlikte, yirminci yüzyıl fikrî mücadelesi ve partizanların elinden helak olan kurbanların sayısı, beyaz eldivenli bayların dâhil olduğu savaşlardan çok daha azdır.

Rusya’da, Sudan’dan özel servisler tarafından kaçırılan ve tamamen ya da kısmen uydurma eylemlerle suçlanan Carlos’a sempati duyan birçok kişi var. Trenlere yönelik bir dizi saldırı ve Marbef Caddesi’nde yaşanan patlama Suriyeliler tarafından organize edilmişti. Bazen mahkemelerin önüne delil olarak saçma şeyler de geliyor. Bunlardan biri, onun eski Alman eşi Magdalena Kopp‘a ait olduğu söylenen ve Carlos’un asistanı Johannes Weinrich‘in Marbéf’de patlayan arabada olduğunu iddia eden ifadeydi. Mahkeme, hadisenin tek tanığının, arabada bir Arap olduğunu söyleyen park görevlisinin sözlerini dikkate almadı; oysa (Kopp’un arabada olduğunu iddia ettiği söylenen) Weinrich ürkütücü şekilde sarışın bir albino.

Kanıt tabanının geri kalanı da pek de farklı değildi. Bu aceleyle uydurulmuş mahkeme süreci, gerçeği bulmak için ya da iki bloğun gizli servislerinin savaşında Carlos’un rolünü anlamaya çalışmak için yapılmadı. Diğer tarafta olan “meslektaşları”na Nobel Ödülü verilip, şeref ve şöhreti buldukları halde, Carlos “terörist” olarak etiketlendi. Onlara terörist denilmedi, Allah korusun, onlar savaşçı ve isyancılar idi.

Carlos şanssızdı, herkesin hesabı ona kesildi; Honneker’in ve Gorbachev’un, Wolf’un ve Hafız Esad’ın. O, bu savaş katılan on binlerce muadiline göre ölçülemez bir cezaya uğradı. Carlos’un suçu, muadilleri içinde en iyisi olmasıydı. Onu, en faal olduğu 20 yıl içinde yakalayamamışlardı. En ünlü eylemi, OPEC ülkelerinin petrol bakanlarının rehin alındığı eylemiydi ki bu eylem sonucunda kimse zarar görmedi ve Carlos bu konuyla ilgili hiçbir şekilde sorumlu tutulmadı.

Fransa’da tutsak olduğu hâlde arkadaşlığı sürdürdüğüm Ilyich Ramirez Sanchez’in Rusya’daki ilk biyografisi “Dostum Çakal Carlos” kitabı Kasım ayı sonunda basılacaktır. “Terörist” i özgürlük savaşçısından ayıran ince çizgiyi biliyorum. Carlos bunlardan birisidir. İsteseydi rahat bir şekilde yaşamak için çok parası vardı, Jean-Paul Sartre onun arkadaşlarından biri idi, onun bir de kızı var. Bütün bunları savaş uğruna feda etti. O’nun sözleriyle ifâde edecek olursak:

“Silâhlı mücadele, seçim meselesi değildir. Normal bir kişinin durduk yere silâhlı mücadeleye girişeceğine inanmıyorum. Silâhlı mücadele, koşullar tarafından dayatılan bir yükümlülüktür. Şiddet olmadan yapılabilecek her şey şiddet olmadan yapılmalıdır.”

Medyaya ve ideolojik rakiplerimizin çığlıklarına daha az dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Onlar için hep kötü olacağız, bizim aslında ne olduğumuz onlar için mühim değil. Amerikan futbolunun kurallarına göre satranç oynayan ile oynamak anlamsızdır. Carlos’un özgürlüğüne kavuşacağına ve bir gün, 1986’da son olarak bulunduğu “Sheremetyevo” uluslararası havaalanında onun elini sıkacağıma inanıyorum.

IGOR MOLOTOV

30/10/2017

iktibas: https://um.plus/2017/10/30/karlos/

ИГОРЬ МОЛОТОВ

Мой друг Карлос

30.10.2017

С Ильичем Рамиресом Санчесом я познакомился уже давно: в начале по переписке, простой, от руки, по одному письму в месяц. Потом я смог услышать и его голос. Это случилось так – в те дни все изнывали от жары, в Стамбуле столбик термометра перепрыгнул отметку в 36 градусов. А до этого были изнурительные 10 часов в аэропортах, самолете и машине. В аэропорту «Ататюрк», гигантском сооружении из стекла и пластика, меня уже ждал Гювен Иылмаз, симпатичный пятидесятилетний турок, знакомый по продолжительной переписке. Вы же, наверное, знаете как бывает: мессенджеры, гаджеты и ты заводишь дружбу даже не пересекая границу.

Кроме того, что он был славным парнем, Гювен имел интересную работу адвоката и не менее интересные политические взгляды. Он был исламским радикалом, а его клиент звали Ильич Рамирес Санчес, известный также как Карлос Шакал. Именно этот аспект его деятельности привел меня в столицу бывшего Османского халифата – город исламского смирения и французского порока.

Ночной Стамбул, Босфор, ужин и отель, где можно было по-хозяйски заварить кофе и поразмышлять поглядывая на шпили минаретов пронизывающих тяжелое средиземное небо. «Учитель террорист, журналист-террорист,  врач-террорист», – я с расстановкой применял клише к мирным профессиям как бы пробуя словосочетания на вкус.

Мы вообще много в последнее время говорим о терроризме – террористы ведут партизанскую войну, атакуют американские военные колонны в Ираке и Афганистане, терроризм стал частью нашей жизни, как к какой-нибудь дождь.

Но если с дождем все понятно, то с террористами не очень: где грань между терроризмом и освободительной войной? Как нам отличить террориста от революционера? Я отпил крепкий кофе и решил, что эту книгу следует начать с пояснения. Давайте отделим мух от котлет.

Бывший генеральный секретарь совета ЕС Хавьер Солана говорил, что 90% потерь убитыми в современной войне – гражданские лица. Из этого следует, что противоречащие международным нормам интервенции Запада – это обыкновенный терроризм. Мир, который не желает признать, что войны в Ираке, Ливии и Сирии, развязанные НАТО, были проявлением чудовищного по своему масштабу акта терроризма – не имеет права именовать себя цивилизованным миром. Можно придумать сколько угодно отговорок, но факт остается фактом.

Разница между революционером и террористом, как говорил Ясир Арафат, заключается в цели их борьбы. Потому что те, кто борется за свободу и освобождение свих земель от захватчиков, не могут называться террористами; иначе американцев следовало бы назвать террористами во время борьбы за освобождение от английских колонизаторов, европейское сопротивление нацизму тоже было бы терроризмом, борьба азиатов, африканцев и латиноамериканцев тоже была бы терроризмом, а многие из тех, кто заседают сегодня в Ассамблее ООН, тоже считались бы террористами.

Это справедливая и правильная борьба, освященная Уставом Объединенных наций и Всемирной декларацией прав человека. А вот те, кто сражается против справедливости, кто развязывает войны, чтобы захватить, колонизировать и притеснить других людей, – они и являются террористами; и их следует называть преступниками.

Праведная же цель оправдывает вооруженную борьбу.

Эти слова по правде применимы и к Ильичу Рамиресу Санчесу, известному также, как «террорист Карлос Шакал». Убежденный интернационалист-революционер, Карлос взял вооруженную борьбу за принцип и пожертвовал личной жизнью ради свободы Третьего мира, задыхающегося в нищете и несправедливости..

Политическая борьба Карлоса началась в то время, когда ветер перемен прокатился по всем странам: Пол Пот в Кампучии, Хо Ши Мин во Вьетнаме, немыслимый Мао, в Гаване смолил сигарой Фидель, а где-то в джунглях Боливии готовился к гибели Че Гевара, чтобы стать знаменем новых левых. И они появились везде  – от Венесуэлы до Японии – красная армия юных замаршировала по всему миру появляясь на самых немыслимых участках фронта.

В то время особой популярностью у революционеров пользовалась арабская Палестина – крохотное государство на Ближнем Востоке, оккупированное Израилем при поддержке самых мощных капиталистических стран. Борьба за ее освобождения откликнулась в сердцах многих. Именно палестинское освободительное движение стало сердцем новой международной революции: умница и красотка Лейла Халед не сходила с обложек глянцевых журналов, тренироваться  в палестинские лагеря приехала немка Ульриха Майнхофф и Андреас Баадер – бойцы немецкой Фракции Красной Армии, итальянские Красный бригады и союзы джихада со всего мира.

Он стал универсальным солдатом революции воплощая в жизнь лозунг Хо Ши Мина: «Несите революцию во все страны» Он и нес. Он помог выйти на авансцену и многим другим товарищам-интернационалистам по всему миру – Красным бригадам, Японская Красной Армии, Революционным ячейкам Германии. Вся Восточная Европа была пронизана подпольной сетью команданте Карлоса. Пресса приписывала ему сотни вооруженных акций с поражающей своим размахом географией.

Конечно, чтобы давать оценку деятельности Карлоса надо помнить, что то время было концом колониализма и по всему миру приходили к власти люди, которые еще вчера сами были боевиками национального подполья, а в Израиле дважды к власти приходили махровые, ужасные террористы Бегин и Шамир. Вообще говоря израильский терроризм – официальный и нет – это тема не для статьи, но отдельной книги. И все же, ХХ век был борьбой идей и жертвы погибших от рук городских партизан – несоизмеримо меньше, чем в сотнях войнах, которые развязывали джентльмены в чистых перчатках.

В России нашлось много людей, которые с сочувствием отнеслись к судьбе Карлоса, который был похищен спецслужбами из Судана и осужден по полностью или частично сфабрикованным обвинениям.  Серия терактов в поездах была организована сирийцами, взрыв на улице Марбеф – тоже. Доходило до смешного: в качестве доказательств суд представил показания его бывшей жены-немки Магдалены Копп, которая заявила, что помощник Карлоса Йоханес Вайнрих был в машине, которая взорвалась на Марбеф. При этом суд не обратил внимание на единственного свидетеля – парковщика, который утверждает, что в машине был араб. Вайнрих же жуткий блондин-альбинос.

Остальная доказательная база не сильно отличалась. Этот наспех состряпанный процесс делался не для того, чтобы найти правду или попытаться понять роль Карлоса в войне спецслужб двух блоков. На Карлоса был навешен ярлык «террорист», хотя его «коллеги» по другую стороны получали Нобелевские премии, почет и славу. Их не называли террористами, упаси боже, это были борцы и повстанцы.

Карлосу не повезло – его оставили отдуваться за всех – за Хоннекера и ГорбачеваВольфа и старшего Асада. Он понес несоизмеримое наказание за войну в которой участвовал с десятками тысячи других. Карлос был виноват в том, что оказался лучшим. Его не могли поймать в течении 20 лет, когда он занимался своим экстремальным ремеслом. Самой известной акцией стал захват в заложники нефтяных министров стран-ОПЕК, в результате этой акции никто не пострадал, а самому Карлосу ни разу не предъявили обвинение по этому эпизоду.

Кроме того, что я являюсь первым в России биографом Ильича Рамиреса Санчеса (книга «Мой друг Карлос Шакал» увидит свет в конце ноября), меня связывает с французским узником товарищеские отношения. Я знаю ту тонкую грань, которая отличает «террориста» от борца за свободу. Карлос как раз из таких. Он имел много денег, чтобы безбедно жить, он имел в друзьях Жан-Поля Сартра, у него была дочь. Все это он пожертвовал ради того, чтобы сражаться. Он любил говорить:

«Вооруженная борьба — это не вопрос выбора. Я не верю, что нормальный человек может быть сознательным сторонником вооруженной борьбы. Вооруженная борьба — это обязательство, навязанное обстоятельствами. Все, что можно сделать без насилия, следует делать без насилия»

Я думаю, что следует меньше обращать внимание на СМИ и вопли наших идеологических противников. Для них мы будем всегда плохими, не такими как надо. Бессмысленно играть в шахматы с тем, кто играет в них по правилам американского футбола. Карлос будет свободен, я верю, что однажды подам ему руку с трапа в международном аэропорту «Шереметьево», где он был последний раз в 1986 году.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: