SAĞLIKLI YAŞAM: 4 – AZ YEMEK AZ UYUMAK SADE GİYİNMEK SADE YAŞAMAK

SAĞLIKLI YAŞAM: 4 – AZ YEMEK AZ UYUMAK SADE GİYİNMEK SADE YAŞAMAK

AZ YEMEK AZ UYUMAK SADE GİYİNMEK SADE YAŞAMAK

a- Az Yemek

İnsanlar eskiden günde ortalama 2 öğün yemek yerlerdi. Böylelikle vücut daha zinde ve dinç olurdu, yorulmak zorlaşırdı. Çünkü yemek, organ işleyişini etkilediği gibi düşünce faaliyetlerini de etkiler. Boş mide sıhhat demektir. Allah Resûlü de bu minvalde, “Size dünyanın en pis kabını söyleyeyim mi” der ve devamında “mide kabıdır” cevabını verir. Yine ek olarak yeri gelmişken belirtelim ki (hadis) “Mide kabını en iyi temizleyen şey ise sudur”.

Sade yemek az yemek şifadır.

b- Az Uyumak

Bir insana günde 2-3 saat uyumak eski zamanlarda yeterli gelir ve günün büyük bir bölümü aktif halde geçirilirdi. Şimdi ise çok sağlıklı insanlar ancak bu kadar uyku ile yetinebilmektedir.

Şimdilerde hazır gıda, hava kirliliği, GDO’lu gıdalar, nanoteknolojik ve kimyasal nesnelerden dolayı bu nimetten faydalanmamız oldukça güç hale gelmiştir. Tekrar sağlıklı insanlar gibi uyku düzenimizin oluşabilmesi için doğal olanın dışında her şeyden uzak durmamız gerekmektedir. Bu meseleyi ilerleyen kısımlarda teferruatlıca ele alacağız.

c- Sade Giyinmek

Yeme, içme, beslenme meselesinde olduğu gibi günümüzde giyim kuşam konusunda da yaşam kalitesi çok karmaşık duruma getirilmiştir. Gerek Batı kültürü erozyonu ve gerekse ucuz piyasaya rağbet ettirilen toplumumuz doğal olmayan giysiler kullanmaktadır. En basitinden, doğal olmayan giysinin vücudumuza verdiği zarar, en hafif ifadeyle muvazenesizliğe-dengesizliğe yol açmaktadır. Vücut elektrik dengesi bozulan kişi kararlarında, hafızada, odaklanmada, düşünme ve konuşma faaliyetlerinde dengesizlik yaşar. Bu meseleler tüm bilimsel delilleriyle daha sonra tafsilatıyla işlenecektir.

d- Sade Yaşamak

Bulunduğunuz ev ortamından, iş ortamına, sosyal hayat mekânlarından, kapınızın önüne kadar her şekilde sadeliğin takipçisi olun. Bize İbda’nın öğrettiği, “Haddini aşan, zıddına tekâmül eder” ölçüsünü burada hatırlatmakta fayda vardır. Doğal ve sade ortamlar insanın ruhunu dinlendirir, dikkatini ve odaklanmasını artırır. Dağınık mekânlar (ev-iş vs. ) ruhu da dağıtır ve yine ruh muvazenesi başta olmak üzere bünye dengesini de bozar. Yapılması gereken ilk adım, aşırı olan her şeyden kaçınmaktır. Doğal giyinmek, organik beslenmek ve sade bir yaşam tarzı, insanın zekâ ve maneviyat yönüne de müsbet tesir edecek unsurlar arasındadır. Unutmayınız Allah Resûlü hep sade yaşadı.

 

Mehmet Yavuz UÇUM

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: