DOĞU TÜRKİSTAN’I ÇİN’E PEŞKEŞ ÇEKEN ERDOĞAN’IN KILAVUZU PERİNÇEK

DOĞU TÜRKİSTAN’I ÇİN’E PEŞKEŞ ÇEKEN ERDOĞAN’IN KILAVUZU PERİNÇEK

Aydınlık’ın duyurduğu habere göre, Uluslararası haber portalı United World, Türkiye’nin kamp değiştirdiğini ve Doğu Türkistan (onlar Sinciang Uygur Özerk Bölgesi diyerek vatanı reddetmiş oluyorlar) meselesinde Çin’le uzlaştığını yazdı. Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’in de bu uzlaşmadaki rolüne dikkat çeken United World, terör gruplarının (bağımsızlık için mücadele eden millî kuvvetlere-mücahidlere onlar terörist diyor) çeşitli yöntemlerine de dikkat çekiyor.

Aydınlık’ın, mücahidlere terörist demekten utanmayan ve işgâlci ve katliamcı Çin’in işbirlikçisi ağzıyla yazılmış haberi şöyle devam ediyor:

“Özellikle uluslararası siyaset ve ekonomi alanlarında analizler yayımlayan United World, 22 Temmuz’da Türkiye’nin Sinciang Uygur Özerk Bölgesi meselesine dair konumlanmasındaki değişikliğin altını çizdi. ABD ve Batı’nın bölgedeki istikrarsızlığı tetiklediğinin ve yalan ürettiğinin vurgulandığı makalede Türkiye’nin artık bu propagandanın parçası olmadığı, bunun da “jeopolitik haritadaki büyük çaplı değişikliklerin ve yeni işbirliği kutuplarının” bir ürünü olduğu ifade edildi. United World’e göre ABD’nin Çin’le ticaret savaşının ısınmasıyla beraber mesele kasti olarak tekrar tetiklenmeye çalışılıyor.

Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki sorunların büyük ölçüde terörden kaynaklandığının altını çizen makale, terörün beslendiği kaynaklarla ilgili önemli tespitlerde bulunuyor. Sinciang Uygur Özerk Bölgesi’nde Çin’in çocuk doğum politikalarıyla çeliştiği için pek çok çocuğun nüfusa kaydedilmediği ve bu eğitim, sağlık gibi pek çok temel hizmetlerden mahrum kalan kesimin terör grupları ve aşırıcı örgütler için bir militan devşirme alanı olduğu belirtilmiş. Terör grupları, çocukların bu kayıt dışı durumundan istifade ederek güç topluyor.

United World International imzalı yazı, çözüm olarak da öncelikle Uygurları Çin kültürüyle kaynaştıracak faaliyetler ile Selefi ve Vahabi öğretilerinin karşısına geleneksel İslam ve Sufizmin öğretildiği okulların çıkarılması gerektiği görüşünde.

VATAN PARTİSİ’NİN ROLÜ

Makale, son olarak Türkiye’nin meseledeki rolüne dikkat çekiyor. Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’in yıllardır Çin karşıtı politikalar konusunda iktidarları uyardığını ve Çin’le işbirliğini savunduğunu belirten analiz, Perinçek’in konuyla ilgili Urumçi’de yaptığı bir konuşmadan alıntı paylaşmış. Son olarak, Erdoğan’ın Çin ziyaretiyle beraber hükümetin de bu noktaya geldiğinin görüldüğü ve S-400 alımının da gösterdiği gibi Türkiye’nin Çin ile Rusya’nın bulunduğu kampa daha da yaklaştığı ifade ediliyor.

AKP-ERDOĞAN, PERİNÇEK’İN KUYRRUĞUNDA MÜSLÜMANLARI ÇİN’E PEŞKEŞ ÇEKME HUSUSUNDA NELER YAPMIŞLARDI?

Türkiye’den Çin’e giden AKP yetkilileri, her gittiklerinde Çin’in toprak bütünlüğünden dem vurup, Çin’in teröre karşı mücadelesini desteklediklerini vurguladılar, vurgulamaya da devam ediyorlar.

AKP’nin de bu konuda çoktandır Perinçek ağzıyla konuşması apaçık bir vakıa.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et