“TÜRKİYE’DE 7 MİLYON KİŞİ İŞSİZ”

“TÜRKİYE’DE 7 MİLYON KİŞİ İŞSİZ”

DİSK-AR, TÜİK’in 10 Ocak2020 günü açıkladığı Ekim 2019 dönemiHanehalkı İşgücü Araştırması’nı değerlendiren bir çalışma yayınladı. Buçalışmadan bazı başlıkları ilginize sunuyoruz:

Türkiye’deekonomi yeni iş yaratmadığı gibi var olan işlerin sayısı giderek azalıyor:

İktisadi krizin başladığı 2018 Ağustos ayından bu yana; istihdam 975 bin kişi azalırken, işsiz sayısı 726 bin kişi arttı.

Geniştanımlı işsizlik 7 milyonunüzerinde bulunuyor. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise %20,1.

Son bir yılda, bir yıldan uzunsüredir iş arayanların oranı % 37, 9; 11 aydır iş arayanların oranı % 68 yükseldi.

Son biryılda işsiz sayısı 608 Bin Kişi Arttı.

İş bulmaümidini kalmayanların sayısı % 38 arttı ve 668 bine yükseldi. [İş bulma ümidi olmayanlar işsizlik rakamlarına dahile dilmiyor.]

Ne EğitimdeNe İstihdamda Olanların Oranı % 26

Toplam işsizlerin % 29,3’ü 15-24 yaşarası gençlerden oluşmakta.

Her dört işsizden birisiniüniversite mezunları oluşturuyor.

Kentsel Genç Kadın İşsizliği % 37düzeyinde bulunuyor.

Tarım dışı kadın işsizliği ise %21’in üzerine çıktı.

( http://disk.org.tr/2020/01/issizligin-gorunumu-umitsiz-genc-ve-kadin/13 Ocak 2020)

Bu rakamlar,hanehalkının durumunun ne kadar vahim olduğunu ortaya koymaktadır. Geniştanımlı işsizlik rakamlarının 7 milyon’aulaşması, geniş tanımlı işsizlerin sayısının %20.1’e yükselmesi, boştagezenlerin sayısının %26’ya çıkması, 15-24 yaş işsizliğinin %29.3 olması ve herdört işsizden birisinin üniversite mezunu olması. Türkiye için acil olarak sosyal-siyasî tedbirlerinin alınmasını zorunlukılmaktadır.

Kentsel15-24 yaş arası kadınların işsizliği’nin %37 olması (bu kadar genç kadının işaradığı/ işe ihtiyacı olduğu halde iş bulamaması) ise dikkati çeken bir diğermeseledir. Çalışma hayatında ve sosyal hayatta çeşitli zulümlerle maruzbırakılan kadının çaresizliğini ortaya koymaktadır.

Dörtkişilik bir ailenin asgari geçim haddi 6.897lira 69 kuruş, tek kişinin açlık sınırının 1.636 lira 64 kuruş, yoksulluk sınırının ise 3.408 lira 93 kuruş (Kamu-Sen13 Ocak 2020) olduğu göz önüne alınırsa ve asgari ücretin tek kişininaçlık sınırını karşılayamadığı düşünülecek olursa, durumun vahameti daha daaçık hale gelmektedir.

Üstelikbu göstergeler, Türkiye’de toplumun içinde bulunduğu çetin şartlardan yalnızca küçükbir kısmını ifade ediyor. İşsizliğin çift haneli oluşu ve %20’yi aşan geniş tanımlı işsizlik, boşta gezenlerin %26 düzeyine çıkması Türkiye’nin enönemli milli meselelerinden birisidir.

Siyasetçi,yazar, çizer takımı bu gerçeği görmek istemiyor. Onlara göre bu konjonktürelbir krizdir ve konjonktürel krize karşı alınabilecek tedbirler bileuygulanmamaktadır. Milyarlarca doların bir kanala harcanması noktasında halkıikna etmeye çalışıyorlar. Öncelik rant projelerine verilmektedir.

Gerçekteise bu kriz bir sistem krizidir. Büyük Doğu ve İbda sistemleri bu krizinreçetesi olarak kitap raflarında bekletiliyor. Siyasetçiler ise onu görmezdengelme noktasında kör inatlarını sürdürüyorlar.

ADIMLAR

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et