SARI YELEKLİLER’DE 13. PERDE: PARİS VE ROMA DİPLOMASİ SAVAŞI

SARI YELEKLİLER’DE 13. PERDE: PARİS VE ROMA DİPLOMASİ SAVAŞI

Üçüncü ayına giren protestolar hız kesmeden daha çok kızışmaya doğru gidiyor. Bu Cumartesi de Fransa genelinde sokağa çıkan 52.000 kadar Sarı Yelekli, özellikle Başkent Paris’te bulunan Millet Meclisi yakınında polisle sert çatışmalara girişti. Fransız BMF TV’den öğrendiğimize göre Sarı Yelekliler’in Millet Meclisi’ni çevreleyen çitleri yarıp içeri akın etmek istemesiyle birlikte gerçekleşen sert çatışmalarda birçok kişi yaralınırken bunların yanında bir Sarı Yelekli başından ağır yaralanıp ve bir diğer Sarı Yelekli’nin de polisin fırlattığı bir gaz bombasını eliyle geri atmak isterken bombanın elinde infilak etmesi nedeniyle eli parçalandı. Alman internet sitesi Welt (Dünya) eli parçalanan şahsın Sarı Yelekliler’in bir fotoğrafçısı olduğunu yazıyor.

 

Fransız AFP haber ajansı Sarı Yelekliler’in Bordeaux, Toulouse, Nantes ve Lyon şehirlerinde de sokağa çıktıklarını, yer yer sakin yürüyüşlerin gerçekleştiğini ancak sokak çatışmaları neticesinde onlarca aracın ateşe verildiğini ve ülke genelinde yüzlerce tutuklama gerçekleştiğini bildirdi.

 

Yine BMF TV’den edindiğimiz bilgiye göre Paris’teki Eyfel Kulesi etrafında bulunan büyük çimen alanında yürüyen Sarı Yelekliler burada gördükleri bir anti-terör timinin arabasını ateşe vermişler. İçişleri Bakanı Christophe Castaner buna karşılık attığı bir twitte “Kabul edilebilir birşey değil. Bu askerler halkımızı terör rizikolarından koruyor” dedi.

 

 

Beynelmilel çalışan Rus haber ajansı RT, Sarı Yelekliler Hareketi içerisinde bulunan 13 kişinin bugüne kadar hayatını kaybettiğini bildiriyor. Birçoğunun trafik kazalarında yaşamını yitirdiğini yazan RT, 80 yaşındaki bir yaşlı kadının Aralık ayında Marseille şehrinde polisin attığı bir gaz bombasının yüzüne isabet etmesiyle yaşamını kaybettiğini ekliyor.



 

 SARI YELEKLİLER VE SAĞ/SOL ÇATIŞMASI

 

Hatırlanacak olursa bundan önceki haberlerimizde Sarı Yelekliler Hareketi içerisinde farklı görüşten insanların olduğunu, hatta sağ ve sol görüşlü gruplar arasında bir liderlik mücadelesinin de yaşandığını yazmıştık. Alman Frankfurter Rundschau (Frankfurtlu Bakış) adlı haber ajansı dün internet sitesinde Stefan Brändle imzasıyla buna vurgu yapan bir makale paylaştı. Makalede Fransa sokaklarının ultra sağ ve sol örgütlerin iktidar kavgasına sahne olduğunu, Sarı Yelekliler Hareketi içerisinde de bayrağı ve liderliği ele almak için çatışmaların yaşandığını iddia etti. İddiaya göre Cumartesi günü Lyon şehrinde ultra sağ ve sol gruplar kendi aralarında çatışmalar yaşadı. Bugüne kadar ortak hedefin ağırlığı yüzünden birlikte hareket ediyor olmaları saikiyle bu çatışmaların kendisini belli etmediğini yazan Brändle, iki görüşün “Cumartesi eylemleri” üzerinde liderliği gözettiğini ekledi. Buna göre her cumartesi bu iki karşıt görüşün kendi aralarındaki kavgalar neticesinde bir kaç kafanın kanadığını, Troçkist “Yeni Antikapitalist Partisi” ile sağcı GDU adlı öğrenci birliği arasında devamlı saldırıların gerçekleştiğini öğreniyoruz. Makale bu bilgilerle sınırlı değil ve daha enteresan bilgiler aktarıyor. Mesela Sarı Yelekliler’in Jacline Mourqud adlı bir bayan öncüsünün hareketin içine aşırı sağ ve aşırı sol örgütlerin sızdığını ve bunları ayırmakta güçlük çekildiğini itiraf ediyor. Nedeni ise protestolarda kullanılan ortak diyalektikler. Bunların arasında Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un eski işvereninin Rothschild ailesi olması ve Paris zenginlerine duyulan nefret de dâhil. En önemlileri ise antisemit olmaları ve parlamenter sisteme karşı duydukları temel ve ortak düşmanlıklar bir bir sıralanıyor. Makale, protestoların başladığı günden itibaren Macron’un partisi “La République en marche“‘den elliden fazla milletvekilinin ofislerinde veya evlerinde tehdide ve saldırıya maruz kaldığı, bu cuma günü ise Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand’ın evini yakma girişimi gerçekleştiği, Ferrand’ın Macron’un yakın sırdaşı olması dolayısıyla bu saldırının sembolik etkisinin büyük olduğu bilgisiyle sonlanıyor.

Kaynak: https://www.fr.de/politik/strassenkampf-zwischen-gelbwesten-11751434.html

 

PARİS VE ROMA DİPLOMATİK SAVAŞI

 

Fransız, İtalyan ve Alman haber ajanlarına göre geçmişi Avrupa Birliği’nin mülteci politikalarına, daha öncesi de ikinci dünya savaşına kadar dayandırılan anlaşmazlıkların ne zamana kadar süreceği merak konusu. İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio’nun Sarı Yelekliler’e “Dik Durun!” dayanışma mesajından sonra yaşanan gerilim Fransa’nın perşembe günü Elçisini İtalya’dan geri çekme kararının ve Di Maio’nun “Fransız halkı bizim dostumuz ve müttefikimiz. Ancak Macron, Avrupa Parlemento seçimleri öncesinde İtalya hükümetine siyasî nedenlerle defalarca sözlü olarak saldırmıştır” açıklamasıyla hat safhaya ulaşmış durumda. Anladığımız kadarıyla Avrupa Parlementosu seçimleri öncesinde geçen Macron-Merkel buluşmasında Alman-Fransız koalisyonu mesajı verilmek istenmiş ve İtalya bu koalisyon gücü gösterisine karşı sert karşılık vermek niyetinde.

 

ALMANYA – SARI YELEKLİLER

 

Almanya’da bu Cumartesi günü yine Sarı Yelekliler protestolarına sahne oldu. Geçen hafta yaptığımız haberdeki gibi “Dizel Yasağı” protestoları Stuttgart’ta binlerce kişiyle gerçekleşirken, Wiesbaden şehrinde de Sarı Yelek giyinen yüzlerce Alman yükselen vergileri ve kötüleşen yaşam koşullarını protesto etmek üzere bir yürüyüş gerçekleştirdi. Wiesbaden’de sarı yeleklilerin karşısına 20-30 kişilik solcu Antifa grubu çıktı ve tek tük itiş kakışlar gerçekleşti.

 

Nihan ÖZTÜRK – 11.02.2019

Adımlar AVRUPA

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: