Çin’in ÇKP Medyası Batı Türkistan Cumhuriyetleri’nin Topraklarına Göz Dikti – Yücel TANAY

Çin’in ÇKP Medyası Batı Türkistan Cumhuriyetleri’nin Topraklarına Göz Dikti – Yücel TANAY

Çin medyasında çıkan “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?” “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?” başlıklı makaleler  ÇKP’nin desteğiyle çıkan  makalelerdir Çin  resmi görüşünü  ifade eder. Çin’de  İfade  özgürlüğü, basın özgürlüğü  yoktur.Bu makaleler ÇKP’nin direktifle  yazılan  yazılardır. Bilimsel  dayanağı yoktur.Çin’de kurulan 25 hanedanın 4’ü Türkistan   coğrafyasının  içinde  yer aldığı  Merkezi  Asyayı işgal etmişti. Bu 4 hanedan, Çin tarihinin en güçlü olan Han Sülâlesi, Tang Sülâlesi, Moğol Yuan Sülâlesi ve Mançu Sülâlesi’dir. 

Bu hanedanlar döneminin Asya’nın ve Dünyanın ekonomik üretim gücü bakımından dünyanın en büyük güçleri sayılırdı. Bugünkü  Çinin Batı  Türkistan cumhuriyetlerindeki  toprak  iddiasının  arka planında  yatan  gerçek Çin’in Batı  Türkistan’a  doğru genişleyeceği ya da Çin’in Merkezi  Asya’yı elinde tutarsa, yükselen güç olacağı stratejisine  dayanır.. Tarihte Çin’in Türkistan’da  işgalleri kalıcı olmadığı gibi, bu bölgede Çin, kendi kültürünün izlerini de bırakamamıştır. Han Sülâlesi döneminde bölge halkının ayaklanması, Tang Sülâlesi döneminde Türkler ve Arapların karşı koyması, Yuan Sülâlesi döneminde Çağatay devletinin bağımsızlığı ve devamında Timur devletinin Büyük  Türkistan’ı  içine alan  Merkezi  Asya’ya hâkim olması ve Mançu Sülâlesi döneminde de Rusya’nın Merkezi  Asya’yı işgal etmesi sonucunda Çin, bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştır. 1884 yılından sonra da Merkezi  Asya, tam anlamıyla ikiye bölünerek Rusya ile Çin hâkimiyeti tarafından paylaşılmıştır.

Unutmayın ki  ! Çin, tarihte olduğu- gibi çıkarlarına göre kapsamlı politikaları tespit etmiştir.Bugün Güvenlik açısından Merkezi Asya bölgesi, Çin’in Doğu Türkistan bölgesi ile hemhudut olduğu için ülke güvenliğini doğrudan ilgilendirmektedir.Çinin ÇKP’nin  desteğiyle “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?”  “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?” başlıklı makalelerle test  etmek istediği    Batı  Türkistan’daki  kendisine  karşı olan  grupların  gücünü  ölçmek sonra  bu ülkelerdeki  Çin lobisine hizmet  veren  vekiller ,yöneticiler vasıtasıyla kendisine karşı olan grupları pasifize etmektır.

Kazakistan’da  güçlü bir Çin lobisi vardır .Bu lobi Kazakistan’ın Çin’de eğitim gören Uygur asıllı eski Başbakanı Karim Masimov, Kazak ekonomisinin üçte birini kontrol eden Avrasya Grubu başkanı Alexander Mashkevich ve Kazakistan’ın en büyük bakır üreticisi olan olan Kazakmis şirketi sahibi Vladimir Kim gibi Çin ile büyük ticaret ilişkileri olan oligarklar’la  Kazakistan  meclisinde bulunan Çin’le  işbirliğini savunan mankurt  bazı politikacılardan oluşuyor. 

Kazakistan’da  faaliyet gösteren  (Atayurt) İnsan  hakları derneği  Çin işgalindeki Doğu Türkistan’da zulüm gören Uygur,Kazak..vs  haklarını  savunan  bir dernekti    Kazakistan  yönetimi  Çine  karşı  oluşan milliyetçi  duyguları törpülemek için  bu derneğin  başkanı Serikcan  Bilaşoğlunu   ve birçok üyesini tutuklayıp  hapsetti, Sonra Serikcan Bilaşoğlunu serbest bıraktı, derneğin faaliyetlerine  yasaklama getirdi.

ÇKP  destekli  Çin medyasında 8 Nisan 2020 tarihinde “suhu.com” sitesinde “Kazakistan niye Çin’e geri dönmek için sabırsızlanıyor?” başlıklı bir yazı yayınlanmıştır.

Yazıda Tang (7.yy) devrinde Yedisu bölgesinde doğmuş 5 yaşında Çin’ e göçmüş bir ailenin çocuğu olan ve Çin klasiklerinde en meşhur şair olarak yer alan ( Li Bai )  Libay’ e atıfta bulunulmakta, Kazakistan’ın doğuşu ve bağımsızlık tarihi “Kazakistan Ruslar tarafından işgal edilmiş bir Çin toprağıdır” mantığıyla yorumlanmaktadır.
Bazı araştırmalara göre Çin’in Şian (Xi’an) Şehrinin Qujiang Yeni Bölgesinde 7 Ocak 2019’dan beri faaliyette olan “Crayon Network Stüdyosu” adlı sitede kısa süre önce “XX Ülkesi Çin’e Neden Geri Dönmek İstiyor?” Ve “Bir Ülke Neden Çin’den Bağımsız Oluyor” gibi başlıklarda yaklaşık 30 makalenin yayınladığı ortaya çıkmıştır.

Çin’in en büyük mobil içerik platformlarından, 750 milyonun üzerinde kullanıcıya sahip olan Pekin merkezli Toutiao.com isimli internet sitesinde, “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?” başlığını taşıyan bir makale yayımlandı. Makalede, Kırgizistan’ın, Han Hanedanlığı döneminde Çin’in bir parçası olduğu ancak bölgenin sonradan Çarlık Rusyası’nın hakimiyetine geçtiği bilgisi  veriliyor.

17 Ocak 2019’da Bişkek merkez meydanında toplanan kalabalık, Çin vatandaşlarının ülkeye yasa dışı girişine karşı miting düzenlenmişti. Göstericiler, Çinlilerin Kırgızistan’da vatandaşlık alması ve Çinli şirketlerin ülkeye kaçak Çinli işçi taşımasına tepki göstermişti. Ayrıca, aynı dönemde, Kırgızistan’ın Narın şehrinin Atbaşı ilçesinde yer alan Çinli firmaya ait lojistik merkezinin kurulmasına yerel halktan tepki yağmıştı.

Kırgızistan, ülkenin toplam dış borcunun %43’ü olduğuna inanılan Çin Exim Bankasından 1.7 milyar dolar borç aldı. Kazakistan söz konusu olduğunda ise, Çin enerji sektöründe büyük bir role sahip. Bu sebeplerden dolayı, Kırgızistan ve Kazakistan’ın mali açıdan Çin’e karşı ”savunmasız” olduğu  bir gerçek

Çin’in devlet haritalarında Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Afganistan’ın bir kısmı Çin toprağı olarak gösteriliyor. Çin medyasında çıkan “Kazakistan neden Çin’e geri dönmek istiyor?”  “Kırgızistan Bağımsızlık kazandıktan sonra neden Çin’e geri dönmedi?” başlıklı makaleler   Çinin gelecekte yapacağı birtakım planları şimdiden itibaren nabız yoklama yavaş yavaş alıştırmak için yapılan alıştırmalardır.  Bunu  Çin uzmanlar söylüyor. 18. ve 19. yüzyılda çizilmiş bu tür haritalar mevcut. Tüm bunlar  şunu gösteriyor ki Çin Batı  Türkistan  ülkeleri   emperyalist tehlikedir.  Eskiden dağıtılan o haritalar devletin. Bu türden devletin kontrolündeki uzmanların, milliyetçi Çinlilerin devletle ilintili olanların ortaya attığı iddialardır. Çin’de devletin haberi olmadan hiçbir şey olmaz.”

Çin’in hedefi Türkistan’ı tamamıyla yutmak ve dünyaya hakim olmaktır.
Hedefine doğru bilinçli, planlı bir şekilde yoluna devam ederken önünde bazı engeller vardır, ABD ,Kanada ,Japonya ve AB ülkeleri …

Eskiden Türkiye’de  Solcular  ve İslamcılar  her taşın altından sadece M16, Mossad ve CIA ararlardı. Şimdileri  her taşın altından Çin İstihbarat teşkilatı  MMS. Hatta çoğu zaman Çin devletinin bizzat kendisi çıkmaktadır.

ÇKP’nin ”Çin Rüyası” nın nihai hedefi Türkistan’ı yutmak, Dünyayı kendi Kolonisi yapmaktır. Gelmekte olan  ”sarı tehlike ”büyüktür.

Yücel TANAY

Çinin ÇKP Medyası Batı Türkistan Cumhuriyetlerinin Topraklarına Göz Dikti

Not: Bu yazıdaki fikirler yazara ait olup, Adımlar’ın ideolojik ve siyasi anlayışına zıt görüşler sitemizi bağlamaz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et