CEPHEDEN NOTLAR
Anglo-Sakson Batı pisliğini dünyaya hâkim kılma adına cepheye sürülen Ukrayna’nın bu misyonuna mani olmak üzere Rusya’nın başlattığı özel operasyon çerçevesinde yılbaşından bu yana yaşanan gelişmelerden derlediklerimiz…
YALANLARI İFŞA ETMEK İSTİFA GETİRDİ
Dinyeper şehrinde 40’tan fazla kişiye mezar olan binanın Rusya tarafından vurulduğu iddia olunmuş ve sivil ölümleri üzerinden olmadık yaygaralar yapılmıştı.
Savaşta siviller de zarar görüyor, sivil hedefler de vuruluyor. Maalesef buna mani olunamıyor veya aksine daha şahit olamadık. Modern denilen, akıllı denilen bombalar, mühimmatlar nasıl oluyorsa gidiyor sivilleri vuruyor. Ancak bu son yaşanan özel operasyonda görüyoruz ki, Rusya sivillerin can kaybını önlemek için gerçekten çaba sarfediyor.
Ama bir de kara propaganda denilen şey var. Yapılmamış şeyi yapılmış göstererek gerçekleri ters çevirip düşmanı karalayarak başarı elde etmek.
Daha önce Polonya’ya düşen füze örneğinde gördük. Meğer Polonya’ya Rus füzesi değil, Rus füzelerini vurmak için Ukrayna’nın attığı savunma füzeleri düşmüş. Buna rağmen Zelnski denilen palyaço ve diğerlerinin, “NATO üyesi olan Polonya Rus saldırısına uğradı. Buna göre NATO’nun 5. Maddesi gereğince NATO Rusya’ya savaş açmalı!” diye ne kadar yaygara yaptığına şahit olmadık mı?
Bu defa Kiev’de sivillerin kaldığı bina vuruldu dediler. Kiev rejimi Başkanlık Ofisi Danışmasnı Aleksey Arestoviç, çenesini tutamayıp söz konusu roketin aslında kendilerine ait hava savunma sistemi tarafından vurulduktan sonra düştüğünü önce itiraf sonra inkâr etmişti. Bu itiraf sonrasında Arestoviç, ciddi bir hata yaptığını ileri sürüp istifa ettiğini açıkladı.
NATO: RUSYA’YI KÜÇÜMSEMEMEK GEREK
NATO Genel Sekreteri J. Stoltenberg, “Ukrayna’da toplar sustuktan sonra bile” Rusya ile ilişkilerin eskisi gibi olmayacağını, bunların normalleşmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi. Stoltenberg’e göre Ukrayna’da çatışma “tayin edici evresine” girdi ve Kiev’in zaferi için silah sevkiyatı zaruri. Ancak “devasa kaynakları olan Rusya’yı küçümsememek gerek”.
AMBARGO RUSYA’YA NE KADAR ZARAR VERİYOR VEYA VERİYOR MU?
Financial Times’ın BM FAO verilerine dayanarak verdiği haberine göre 2022’de Rusya’nın gübre ihracatı fiyatlardaki artış yüzünden ilk on ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artarak 16,7 milyar dolara yükseldi. İhracat artışı özellikle Hindistan, Türkiye ve Vietnam’la ilgili. Ancak bu trendin uzun sürmesi, Avrupa’da anormal sıcak geçen kış yüzünden beklenmiyor.
UKRAYNA’YI KARIŞTIRAN PAYLAŞIMLAR
Ülkesi savaştayken yılbaşını Paris’te karşılayan Ukrayna Devlet Sınır Servisi Güney Bölge İdaresi Sözcüsü İvanna Plantovskaya, Yeni yıl kutlamaları için gittiği Paris’te ve Odessa’daki bir gece kulübünde eğlendiği anların görüntülerini sosyal medyadan paylaşınca büyük bir skandala yol açtı.
Plantovskaya’nın Yeni Yıl gecesi Eyfel Kulesi yakınından ve Odessa’daki lüks gece kulübünden yaptığı paylaşım, çatışmaların sürdüğü Ukrayna’da birçok vatandaşın tepkisiyle karşılaştı.
İSRAİL’DEN UKRAYNA’YA MÜHİMMAT DESTEĞİ
New York Times gazetesi Pentagon’un Ukrayna’ya İsrail ordusundan aldığı 155 mm kalibreli top mermilerini vermeye başladığını yazdı. Gazete haberi Amerikalı ve İsrailli yetkililere dayandırdı. Habere göre, iki ülke Ukrayna’ya 300 bin top mermisi tedarik edilmesi konusunda anlaşmaya vardı.
UKRAYNA NATO’YA ALINABİLİR
Eski ABD Dışişleri Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger, Ukrayna’nın tarafsızlığı fikrinin artık bir anlamı kalmadığını söyledi. Davos forumunda konuşan Kissinger, ileride Ukrayna’nın NATO’ya alınabileceğini dile getirdi.
PUTİN, AVRUPA KONSEYİ İLE ANLAŞMALARI FESHETTİ
Başkan Putin, Rusya ile Avrupa Konseyi arasındaki anlaşmalarının feshedilmesine ilişkin bir yasa taslağını Duma’ya sundu. Rusya, geçen yıl Mart ayında Avrupa Konseyi’nden çekilmişti. Rusya ile Avrupa Konseyi arasında 16 Mart’tan itibaren feshedilmesi istenen anlaşmalardan bazıları şunlar:
İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Sözleşme;
Terörizmle Mücadeleye İlişkin Avrupa Sözleşmesi;
Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı;
Avrupa Sosyal Şartı.
Avrupa Konseyi, askeri operasyonun başlamasının ardından 25 Şubat 2022’de Rusya Federasyonu’nun örgütteki üyeliğini askıya almıştı. 15 Mart’ta Rusya, örgütten çekilme sürecinin başladığını duyurmuştu. Avrupa Konseyi, üyeleri, devletleri ve Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğini teşvik eden uluslararası bir kuruluş. Rusya Federasyonu, 28 Şubat 1996’dan 16 Mart 2022’de ayrılana kadar Avrupa Konseyi üyesiydi. 30 Mart 1998’de Rusya, İnsan Haklarının ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesini onaylamıştı.
16 Eylül’den bu yana Rusya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olmaktan çıkmış ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yargı yetkisini terk etmişti. Haziran ayında Putin, Rusya’nın 15 Mart 2022’den sonra alınan AİHM kararlarına uymamasına izin veren bir yasayı imzaladı.
UKRAYNA ORDUSU DAĞILMA SÜRECİNDE
Aralık ayında Ukrayna’nın kaybettiği Solider bölgesinde çekilen bir videoda, Ukrayna’ya ait 60. Tugay komutanlığına bağlı bir müfrezenin mevcut sayısının azlığı dolayısı ile komutanların bu durumu astlarına nahoş bir şekilde bildirmesinden dolayı, Igor Gennadyevich adlı astsubay çavuş, seferberlik doğrultusunda cepheye gelen ve dinlenen askerleri sinkaflı küfürler dövüp siperlere yolladığı görülüyor.
Videoyu telegram kanalında paylaşan Cem Kıran şöyle yorumlamış: Ukrayna ordusunda ki savaşma isteği giderek düşüyor ve devlet yöneticilerinin zafer söylevlerinin cephede karşılık bulmadığının açık bir göstergesidir bu tip videolar.
KİEV’DE ESİR ASKER AİLELERİNDEN GÖSTERİ
Yine Cem Kıran’ın Telegram kanalında yer alan video haber şöyle: Kiev’in göbeğinde esir düşen Ukraynalı askerlerin aileleri gösteri düzenliyor. Aynı gösteri Rusya’da yapılsa (Rusya’da yapılmadı) tüm batı ilk haber olarak geçer, “Ruslardan Putin’e tepki” diye.