İKLİM ZİRVESİ NİÇİN AFRİKA’DA?

Ahmet ÖLÇÜLÜ

Afrika-Kenya’da düzenlenen iklim zirvesi sona erdi.

Dünayda iklim değişiyor, bunun tesirlerini yaşayarak görüyoruz.

Tamam bu meseleyi çözmemiz gerek.

Sebebi ne?

Batı’nın dünyayı sömürmesi, her şeyin içine etmesi.

Batı iklim konusunda hassas ise otursun ve “Dünyanın içine ettik, artık bu işlerden vaz geçiyoruz, kaderimize razıyız!” desin.

Ama iklim zirvesini Afrika’da topluyorlar.

Niye ki?

Afrika’nın nesi var ki dünyanın bu hâle getirilmesinde tesiri olmuş olsun. Afrika’da var olan şeyler de zaten Batı’dan arta kalanlar, Batı’yı taklitle yapılanlar değil mi?

Aslında mesele iklim falan değil, Batı’nın üretim ve türketim alışkınlıkları, bunu dünyanın üzerine yayarak dünyaya egemen olmak istemesi, kapitalist liberal sistem… İklim bozulduysa bu ahlâksız sistemden dolayı bozuldu. Her ne pahasına olursa olsun kâr etme hırsı ile tabiat tarumar edildi, edilmeye de devam ediyor.

Mesele Batı’nın dizginlenmesi, zaptu rapt altına alınması meselesidir kısacası.

Kötülük edecek imkân ve fırsatların elinden alınması gerekir.

Afrika İklim Zirvesinde konuşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Karbon emisyonuna fiyatlandırma getirmek elimizdeki en etkili seçeneklerden biri. Çünkü inovasyonu teşvik ediyor. Çünkü ağır kirleticileri ödemeye zorluyor. Haydi COP28’de küresel karbon fiyatlandırması getirelim.” diyor. Yani, karbon ayak izi bahanesiyle gelişmekte olan ulusları baskı altına alıp ödeme yapmaya ve üretimden gelişmekten uzak kalmaya teşvik edelim böylelikle Batı’ya bağlı kalmaya devam etsinler.

“Ama önce Batılılar ödesin” deniyor gibi naif veya art niyetli bir itiraz da olabilir. Salak değiliz; bir adım atacaklarsa, Afrika veya bana ne ihtiyaçları var? Birkaç kuruş ödedikten sonra, yarın, “bak biz ödedik, şimdi siz de ödemeye başlayın!” diyerek, aradaki eşitsizliği daha da artıracaklar.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, “Afrika yenilenebilir enerjinin süper gücü olabilir. Afrika ülkeleri ve gelişmiş ülkelerle finansal kuruluşları ve teknoloji şirketlerini bir adaya getirelim gerçek Afrika Yenilenebilir Enerji ittifakını oluşturalım.” demekte. Onun da derdi aslında Leyen ile aynı. Gerçekte de şunu demiş oluyor: “Boşverin gelişmeyi, sanayiyi, altyapıyı; yenilenebilir enerji maceramız için maden sağlayın biz size yardım ederiz.”

Evet, iklimi bozanlar, “biz bozduk, bizim düzeltmemiz gerek!” demek yerine, iklim bozuldu diyorlar. Biz bozduk niye demiyorlar? Sonra da “düzeltelim”… Ben de onunla beraber aynı şartlara tabi olarak düzelteceğim…

İklimi bozarken elde ettikleri imkânlarla ensemizde boza pişirsinler, işler sarpa sarınca garibanlar nöbete…

Salak veya ajan değilseniz, bu tuzağa düşer misiniz?

Batı’dan hesap sormak yerine kim bu iklim şeyinin bayraktarlığını yapıyorsa, ona dikkat edeceksin, muhtemelen ajandır. Ajan değil salaksa daha da kötü.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et