ABD’NİN SAVAŞ HAZIRLIĞI

Reuters’ın haberi:

“Kongre Komisyonu ABD’ye Çin ve Rusya ile aynı anda olacak bir savaşa hazırlanması tavsiyesinde bulundu.”

ABD Kongresinin Komisyonu tarafından yapılan öneri ise kısa ve öz ABD Ordusu’nun genişletilmesi ve nükleer silahların modernize edilmesi.
Dünyada birden fazla kutup varken ABD’nin modernize edilmiş bir nükleer envantere olan ihtiyacının arttığı belirtiliyor.
ABD’nin Rusya ve Çin ile nükleer savaş yaşama ihtimalinin oldukça muhtemel hale geldiğini de açıkça söyledi.
ABD’nin nükleer caydırıcılığını sürdürebilmesi için nükleer silahlarını modernize etmesi gerektiği ve 2027 ile 2035 arasında ABD için varoluşsal tehditlerin tavan yapacağı açıklandı.

ABD, Minuteman serisi kıtalararası balistik füzelerini ve nükleer harp başlıklarını 2028 itibariyle yenilemiş olmayı planlıyordu ancak neredeyse 2024’e geldik ve bu konuda hemen hemen hiçbir gelişme yok.
Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore’nin hipersonik kaydırma araçları ile ABD savunma tedbirlerinin tamamını aşabilir hale gelmesi, Rusya’nın Poseidon nükleer torpidosu ve Sarmat füzeleri ile yakın zamanda başarıyla test edilen nükleer reaktöre sahip olan ve yıllarca atmosferde uçabilen Burevestnik nükleer seyir füzesi ile birlikte ABD nükleer caydırıcılık konusunda kendisini aşırı derecede geri kalmış olarak buldu.
Taktik nükleer silahlar uzun zamandır aynı ve spesifik geliştirilmeler yapılmış değil. Denizaltılarda kullanılanlarda da benzer bir durum mevcut.
Olası nükleer savaşta denizaltıları saymazsak ABD ile Rusya birbirlerine nükleer silah kullanmaya kalkıştığında karşılıklı 40 dakika olan ulaşma süreci Sarmat füzelerine konulan saatte 33 bin km hız yapan Avangard hipersonik kaydırma aracı Rusya için neredeyse yarı yarıya azaldı.
ABD’nin nükleer baskın şansı aşırı derecede azaldı, olası nükleer saldırıyı Rus toprakları dışında karşı nükleer saldırı ile havada durdurma şansı aşırı derecede arttı ve Rusya’nın nükleer baskın şansı aşırı derecede arttı.
ABD’nin Ukrayna ve İsrail konusundaki aşırı hiddeti esasında stratejik caydırıcılıkta yaşadığı krizin yansımasıdır.
Çünkü artık eskisi gibi yaptırımlar ve tehditler rakiplerini siyasi ve ekonomik olarak pek sarsmıyor ve rakipleri giderek güçleniyor. Üstüne konvansiyonel savaşta aranan başarı hırsı ve Rusya’yı krize sürükleyip Çin meselesinde başa baş kalma ve Rusya’nın kaynakları Çin’e karşı kullanma isteği felaketle sonuçlandı. Minuteman serisi 60 yıllık teknolojiye sahip ve en eskisi en az 30 yıllık 2035’te ömürleri doluyor bir süre daha uzatılabilir ancak nereye kadar olacağı ve ne kadar işe yarar olacağı meçhul.
Sadece denizaltılara ve Avrupa’daki hava filolarının küçük çaplı nükleer silahlarına olası nükleer savaşta güvenmek stratejik caydırıcılığı kaybetmiş olmayı kabullenmenin açık bir ilanı olacaktır.
Kongrenin kısaca nükleer silahları modernize edin orduyu büyütün deyip teferruatı bir kenara bırakması da bunu gösteriyor.
ABD askeri tedarik üretim zincirinin tamamen bir avuç bürokrat, subay, istihbaratçı ve askeri sanayi kompleksinin zengin şirketleri için nesiller boyu sürecek güç ve kazanç kapısına dönüştürülmesi ile ortaya çıkan yozlaşma, doktrinsel hatalar ve krizler ile düşmanların küçük görülmesi ABD’nin açıkça belirttiği gibi kendisini varoluşsal bir krize sürüklüyor.
Bu güruhların güç hırsı sayesinde ABD etkili bir dönüşüm yaşayamıyor ve savaş olsun ama bir an evvel olsun rakiplerin gücünü bugün en güçlü günümüz diyerek yenebilecek süreçleri oluşturmaya ve dünya çapındaki müttefiklerini peşi sıra savaşlara sürerek işler nükleer savaşa gelmeden hükmen galip gelebilmeyi arzuluyor.
Nükleer savaş iklim krizine iyi gelebilir gibi haberleri de gördükten ve onlar vurmadan biz vuralım diyen batılı üst düzey isimlerin nükleer savaş sevdasına bakarsak ömrümüzde konvansiyonel devasa savaşlar görmemiz kaçınılmaz ancak dua edin mesele nükleer savaş noktasına taşınmasın.

Kaynak: https://t.me/enformasyon/64659

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: