Misvak (Salvadora Persica) -I-
Arapça swk kökünden gelen miswāk مسواك “diş temizleme aracı” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça sawk سوك “fırçalama, sürterek silme” sözcüğünün alet adıdır ve yine Arapça mim, sin, vav, elif, ve kef harflerinden oluşur ki ebced değeri: 127 dir.
Misvak ağacı, (Salvadoraceae) familyasına ait bir bitki türüdür ve şekil olarak odunsu bir ağaçtır. Kayıtlı tarihi yaklaşık 7000 yıl öncesine kadar dayanan misvak ağacı bir bozkır bitkisidir. Ağacın dallarından kesilerek yontulmak suretiyle hazırlanan bu dallar misvak ismiyle ağız ve diş temizleme için kullanılmaktadır. Babiller’den sonra Yunan ve Mısır uygarlıklarında da tanınmaya başlayan misvak ağacının meyvesi ilk oluşmaya başladığında yeşildir. Daha sonra kırmızı bir renk alır.
Misvak güzel bir kokuya sahip, meyvesi tüketilebilen bir bitki çeşididir. Meyveleri üzüm salkımına benzer ve kebas adını alır. Nohut büyüklüğünde olan meyvelerin içerisinde küçük sert çekirdekler bulunmaktadır.
Kırmızı haliyle acımtırak bir tada sahip olan meyveler rengi kararmaya başladıkça daha tatlı bir hale dönüşür. Ancak misvakın meyvelerinden ziyade dalları kullanılmaktadır. Ağacın dalları kesilerek yontulur ve tüm dünyada en yaygın kullanım şekli olan diş fırçasına dönüştürülür.
Yaprakları deriye benzer ve çiçekleri de 4 parçalıdır. Tuzlu toprakları seven misvak ağacı Asya ve Afrika kıtalarında yetişmektedir. Arabistan’da bu ağaca erak veya arak ağacı adı verilmektedir. Misvak ağacının meyvelerinden elde edilen yağ romatizma benzeri eklem ağrılarına birebirdir.
Peygamber efendimiz, misvak ağacının faydaları ile ilgili çeşitli bilgiler vermiştir. Kendisinin deyişine göre “Misvak ölümden başka her derde devadır”. Bu konuyla ilgili söylenmiş bazı sözler şu şekildedir.
“Misvak kullanarak kılınan namaz, misvaksız kılınan namazdan 70 kat üstündür.” (İ. Neccar)
“Eğer ümmetime güçlük vermeyeceğini bilseydim, her namaz için abdest almalarını ve her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim.” (Buhari, Müslim)
“Ağzınız Kur’an yoludur, misvakla temizleyin.” (Ebu Nuaym)
Odunsu bir yapıya sahip olan dalların bir ucu kesilerek fırça haline gelmesi sağlanır.
Hoş bir kokuya sahip olan ağaç; kalsiyum oksalat, silisyum, kükürt, tanen, saponin ve mineral tuzları içermektedir. Genel olarak tuzlu toprakları sever.
Ağız ve diş sağlığına çok önem veren Peygamberimiz, misvakla ağzını ve dişlerini fırçalamıştır. Bilinen diğer faydaları ise şunlardır;
-Ağız ve diş bakımına dair birçok etkiyi doğal olarak içinde barındırdığı için kimyasallardan uzak kalmanızı sağlar.
-Ağızdaki bakteri ve mikropların yok olmasına yardımcı olur.
-Misvak balgamı keser, görme duyusunu kuvvetlendirir. Ağız tadını güzelleştirir, diş etleri, mide, bağırsak, prostat, yumurtalıklar ve rahim sinirlerini güçlendirir, diş çürümesini ve dişeti hastalıklarını önler, diş taşlarını (tartarı) düşürür.
-Bakterilerin ve diğer zararlı maddelerin yok olmasından dolayı diş çürümelerini önler.
-Dişlerin doğal olarak beyazlamasına yardımcı olur.
-Ağızdaki kötü maddelerin yok olması ve çürüklerin engellenmesi ile beraber ağız kokusunun da önüne geçer.
-Sindirim açısından da faydalıdır. Midede oluşan gazın yok olmasına yardımcıdır.
-Geniz akıntısına iyi gelir ve aynı zamanda balgam söktürücüdür.
-Dişlerin yanında diş etlerini de korumakta çok faydalıdır.
-Ağız içindeki yaraların iyileşmesine etki eder.
Misvak Nasıl Kullanılır?
Misvak ağacının dalından 15 cm kadar bir parça kesilir ve uç kısmı 2 cm kadar yontulur. Ardından da dalın kabukları soyularak temizlenir. Hazırlanan dal parçası tuzlu suyun içinde bir süre bekletilir. Bekleme devam ederken soyulan kısımların içerisindeki liflerde açılma görülür. Böylelikle bir diş fırçası görünümü elde edilmiş olur.
Bazen dallar çok sert olabilir ve suda bekletme yöntemi ile açılma görülmez. Bu durumda bir bıçak yardımıyla destek olmak gerekmektedir. Hazır hale geldikten sonra macun ya da başka bir ürün kullanmadan diş fırçası olarak kullanılır. (Kuru misvak açımıyla ilgili bkz: https://www.youtube.com/watch?v=cv07wfPaRgU )
İlk kez kullanıldığında diş etleriniz zayıfsa hafif kanamalar görülebilir. Kullanmaya devam ettiğiniz sürece kanamalar zamanla sona erer. Misvak özü içeren diş macunları da son zamanlarda sıkça üretilmeye başlanmıştır.
Misvak dalının doğru hazırlanması da önemlidir. Misvak dalının kalınlığının parmak kadar olması ve uzunluğunun da bir karış kadar yani ortalama 10 cm kadar olması gerekir. Misvak parçası dişlere uygulanırken çok baskı yapılmaması gerekir.
Zamanla bu kanamalar azalır ve kullanan birçok kişide diş eti kanamalarının ve ağız yaralarının şifa bulduğunu belirtmiştir.
Misvak kullanmak sünnettir.
Misvak dişlerden ziyade diş etleri için önemlidir. Çünkü her bir dişin dibinde farklı organlarla bağlantılı ikişer akupunktur noktası bulunur. Misvak dişetleriyle bağlantılı organların işlevini dengeler. Misvak kaslarda ağrıyı azaltır, dişeti hastalıkları ve diş çürümelerini önler, ağızdaki zararlı mikropları öldürür, akıl sağlığını ve hafıza kuvvetini son nefese kadar korur, Misvağın etkisi kullanıldıktan sonra 48 saat süreyle devam eder. Dişi olmayanlar veya takma dişli olanlar da diş etlerine misvak kullanmalıdır. Dişlerinde kaplama olanlar, dişetlerinde sürekli kan dolaşımı bozukluğu olduğu için, misvak kullanmakta daha titiz davranmak zorundadır.
Misvağı tükürük ile ıslatıp ön dişler ile yumuşatmak gerekir. Bu hareket merkezi sinir sistemini, rahim, yumurtalık ve prostatı güçlendirmek açısından önemlidir. Misvağın bu şekilde kullanımı aynı zamanda dişlerin sallanmasını önler, sallanan dişleri kuvvetlendirir. Hastalıkların tedavisi sırasında misvak, günde 3-5 defa ve en az 40 gün süresince aralıksız kullanılmalıdır. Hadis-i Şerif: “Misvak olmadığında parmak, misvak yerine geçer”. (İbni Ömer r.a.’dan)
Mesane ve böbrek taşlarını eriterek düşürmek için, işaret parmağı kalınlığında ve 15 cm. uzunluğunda 5 tane misvak alınır. Her biri 15 parçaya bölünür, 6 litre su içinde, kısık ateşte karışımın seviyesi yarı yarıya azalana kadar (yaklaşık 6 saat) kaynatılır. 3 gün boyunca, bitene kadar yudum yudum içilir.
Kadınlara da misvak kullanımı önerilir. Misvağı ön dişlerle ısırarak yumuşatmak dişleri, rahimi ve yumurtalıkları güçlendirmek açısından çok önemlidir. Misvak yoksa, meşe, çam, incir, vişne veya ceviz ağaçlarından kesilen ince dallar misvak gibi kullanılabilir. Bunlar da bulunamazsa sağ elin işaret parmağı zencefile batırılarak misvak yerine kullanılabilir. Fakat dişetlerine en uygun olanı misvaktır ve yerini hiçbir şey dolduramaz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Asıl amaç, dişleri fırçalamak değil, dişetlerinde bulunan akupunktur noktalarına masaj yaparak bağlı oldukları organları uyarmaktır.
Devam Edecek..
ENBİYA COŞKUN