KIRGIZİSTAN’DA KREDİ PROTESTOSU

90’lardan bugüne banka kredilerine mahkûm edilen ve nihayet ödenmesi imkânsız hâle gelen kredi borçlarının faizlerine karşılık ev-iş yeri ve tüm taşınmazlarına el koyulması şeklinde büyüyen ekonomik kriz bir taraftan sosyal krize dönüşürken, bu krizin “pandemi” ile birleşmesi ile işsizlik ve açlıkla karşı karşıya kalan Kırgızistan’lı kadınlar, yaşadıkları bu duruma hükmetin bir çare bulmasını sağlamak maksadıyla bugün bir protesto eylemi gerçekleştiridi.

15 Nisan sabah saat 6’da Prigorodnoye kasabası belediye binasına gelen 15 kadın, binaya girip yanlarında getirdikleri gaz tüpü ve benzinle kendilerini yakacakları tehdidinde bulundu.

Sabah vardiya değişimi esnasında binaya girerek eyleme başlayan protestocular, gazetecilere, borçlarını ödemek istediklerini ancak yüksek faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini söylediler. Karantina nedeniyle finans ve kredi kuruluşlarının ödemelerde 6 ay boyunca kolaylık göstereceklerinin açıklandığını ancak bunun yapılmadığının altını çizdiler.

Başbakan Yardımcısı Ulugbek Karymshakov, protestocularla gerçekleştirdiği müzakerelerin ardından şu açıklamayı yaptı:

Kadınların eylemi, Ceza Kanununun “Devlet kurumlarına el konulması” maddesine giriyor. Polis operasyonu ile eyleme son vermek mümkündü ancak meseleyi müzakereler yoluyla barışçıl bir şekilde çözmeye karar verdik. Şimdi protesto eyleminin temsilcileri Başbakan Ulukbek Maripov ile görüşecek.

Protestocu kadınlar, yerel saatle 14:40 sularında binadan çıkarak eylemlerine son verirken, içlerinden biri kendilerine destek için gelenlere teşekkür etti. İçlerinden iki temsilcinin Başbakan Ulukbek Maripov’la 17 Nisan saat 10.00’da görüşecekleri açıklandı.

/wp-content/uploads/2021/04/kirgizistan-protesto.mp4

Eyleme liderlik yapan Gülşah İsakova, Sayın Caparov’un Kırgızistan Devlet Başkanı seçilmesi akabinde Türkiye’ye gelen heyette de yer almış ve Adımlar’ı ziyaret etmişlerdi. Bu ziyareti haberleştiriken, Sayın İsakova’dan şöyle bahsetmiştik:

Kırgızistan’da yaşanan son gelişmelerle ortaya çıkan konu başlıklarının çokluğu sebebiyle erken saatlerde başlayan toplantı, heyet üyelerinden Sayın Nurkul Süleymanov’un “Kırgızistan’daki son durum” ve Gülşah İsakova’nın “Devrimde kadınların rolü” üzerine verdikleri brifingle başladı.

Sayın Ali Osman Zor’un talebi üzerine, Atambayev’in cezaevinden çıkarılması sonrasında (Çavuşoğlu’nun bahsettiği “Fetöcüler’in boy göstermesi”) sırasında 5 bin Kırgız kadınla meydanları tutarak hadiselerde en önemli rolü üstlenen ve Sayın Sadır Caparov’un önce Başbakan ve ardından Ceenbekov’un istifasıyla Cumhurbaşkanlığı yetkilerini elde etmesini sağlayan isimlerin başında gelen Gülşah hanım, kendi şahsında Kırgız analarının neler hissettiklerini anlattı… Kırgızistan’daki yabancı bankaların “krediyle ev alma” tuzağına düşürülerek evlerine el koyulan milyonlarca Kırgız’ın sesi olan Gülşah İsakova; Kırgızistan’daki yabancı bankaların Kırgız ailelerini sömürmesine, Kırgızistan’ın yer altı-yerüstü zenginliklerini yağmalamasına izin vermeyeceklerini ifâde ederek, günlük adî politikalardan uzak bir şekilde Kırgız kadınların mücadele etmeyi sürdüreceklerini ifâde etti.

/kirgizistanda-devrim-sureci-devam-ediyor-kirgiz-heyetinden-ziyaret/

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et