“HERKESİN EŞİT, BİRİLERİNİN BİRAZ DAHA EŞİT” OLDUĞU HER YÖNETİM DOMUZLAR DİKTATORYASIDIR
Alâaddin Bâki AYTEMİZ
“Devletlerin yönetim şekilleriyle anılmaları gibi, Birleşmiş Milletleri “Domuzlar Diktatoryası” olarak anabiliriz.” demişti ya Kumandan Mirzabeyoğlu…
Ne demek Domuzlar Diktatoryası?
Geoege Orwell’ın “Hayvan Çiftliği” adlı romanında, domuzların kurduğu düzendir Domuzlar Diktatoryası. O düzen, herkesin eşit olduğunu söyler lâfta. Ama bazıları daha eşittir.
“Bu düzende herkes eşittir!” denilen ama aslında bazılarının biraz daha eşit olduğu her yönetim Domuzlar Diktatoryasıdır kısacası. İsterse bazılarının biraz daha eşit olduğu kanun kitabında yazılı olmasın, bazılarının biraz daha eşit olduğu her yönetim için Domuzlar Diktatoryası diyebiliriz…
Mirzabeyoğlu aslında bunu söyler ve bunun mücadelesini vermiştir; hukuk mücadelesi, hukukun, “hûk”a doğru evrilmesine karşı mücadele. Hukuk için ahlâk, ahlâk için de fikir gerek olduğu düşünüldüğünde, fikri yaşayan ve yaşamayı fikir bilen insanın portresi ortaya çıkar. Bu portrenin senedi hâlinde de kendisine teklif edilen, Domuzlar Diktatoryası içinde biraz daha eşitlerden biri olmayı reddettiği için katledilmiştir.
Kendileri domuzlaşıp, utanmadan Kumandan’a da domuzlaşma teklifini getirenlere demiştir ki:
“Zalim olmaktansa mazlum olmayı tercih ederim!”
İşte bizim Kumandanımız, işte bizim Kumandanımız’ın yolu!
Ya Muntakîm Allah, bizi intikamına memur et!
Hûk: Pis ve necis hayvan, domuz.