NATO-RUS SAVAŞI’NDA SON DURUM
Kuzey Atlantik Terör Örgütü’nün (NATO) Doğu’ya doğru yayılmacı emeller güderek ilerlemesi karşısında artık buna Rusya’nın Ukrayna üzerinde “dur!” demesiyle başlayan savaşa dair NATO cenahından gelen açıklamalar savaşın şiddetini ve Rusya’nın direncini göstermesi bakımından gayet mühim.
NATO’nun zayıflamasıyla birlikte bütün dünya ve İslâm âleminin de istiklâline gidecek yolun açılıyor oluşu bakımından bu haberler gayet mühim.
Sputnik’in Yunan basınından aktardığına göre NATO’nun Yunanistan’daki depolarından Ukrayna’ya büyük miktarda mühimmat taşınıyor.
Yunanistan’da yayınlanan thestival.gr portalı, ülkenin Batı Makedonya bölgesinde, Kozani yerleşiminin yakınında bulunan NATO’nun depolarından Ukrayna’ya büyük miktarda mühimmat nakledildiğini yazdı.
Yunan haber portalı thestival.gr’de yer alan habere göre çarşamba gecesi Lefkopigi yerleşiminden, Kozani istikametinde yabancı plakalı 20 tonluk TIR’lardan oluşan bir konvoy geçti.
“Bulgaristan ve Polonya plakalı kamyonlar, NATO’nun Rodiani yakınlarındaki bir deposundan teslim aldıkları mühimmatı bilinmeyen bir yöne taşıyor. Konvoya bir Yunan polis arabası refakat etti ve bunun Ukrayna’ya mühimmat sevkiyatı olma olasılığı yüksek” denilen haberde ayrıca, bu bölgede yaşayan yerli sakinlerin 20 ila 25 kamyonun depoların bulunduğu istikamete gittiklerini ve geri döndüklerini anlattıkları, Yunan polisinin ise ayrıntı vermeden mühimmat taşındığını doğruladığı ifade edildi.
Yunanistan, Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapan ilk ülkelerden biri olmuştu. Atina daha 27 Şubat’ta 2 adet C-130 uçakla Polonya üzerinden 40 tonluk teçhizat göndermişti. Yunanistan daha sonra da silah ve askeri araçlardan oluşan farklı sevkiyatlar yapmıştı.
Yunan medyası haziran başlarında ülke yönetiminin Kiev’e ‘inanılmaz miktarda’ silah ve mühimmat gönderdiğini ya da göndermek üzere olduğunu, sevkiyatlar için Yunanistan’a ait 6 adet, Kanada’ya ait 10 adet ve Yeni Zelanda’ya ait 5 adet uçak kullanıldığını bildirmişti.
Yine Sputnik’in aktardığı bir başka haberde ise ABD silah üreticisi Raytheon, Ukrayna’ya verilen desteğin ABD’nin silah stoklarını tükettiğini açıklamış.
ABD merkezli silah üreticisi Raytheon Technologies’in CEO’su Greg Hayes, ABD’nin Ukrayna’ya yardımı nedeniyle tüm Stinger ve Javelin füze stoklarını tükettiğini belirtti.
National Review’ten Jimmy Quinn’e konuşan Hayes, “Mesele şu ki, çatışmanın ilk aylarında çok fazla stok kullanıldı. 13 yılda üretilen Stinger ve 5 yılda üretin Javelin stokların tümü tüketildi” ifadesini kullandı.
Cephanelikleri yenileme sorununun çok şiddetli olduğunu kaydeden Hayes, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un 2004’ten beri taşınabilir hava savunma sistemi alımını yapmadığını anımsattı.
Quinn, Washington’un Kiev’e 5 bin 500 aden Javelin ve bin 400 adet Stinger füzesi gönderdiğini ve Raytheon’un, ordunun stoklarını yenilemeye yönelik 624 milyon dolarlık ihaleyi kazandığını anımsattı.
ABD Kara Kuvvetleri Sekreteri Christine Wormuth, Reagan National Defense savunma forumunda yaptığı konuşma sırasında, Pentagon’un boşalan askeri depolarını yeniden doldurmak için toplamda 6 milyar dolarlık çok sayıda kontrat imzaladığını bildirdi.
Fakat Pentagon’un silah üretimini artırma çabalarının bir nevi belirsizlik içinde olduğunu kaydeden Quinn’e göre, bunun sebebi, Senato’da çoğunluk kazanan Cumhuriyetçilerin Ukrayna’ya yönelik nasıl bir politika izleyeceğinin henüz belli olmaması.