FRANSA’DA SULAR DURULMUYOR
Fransa’nın başkenti Paris bir kez daha olaylara sahne oldu. Cumhurbaşkanı Macron’un yeni emeklilik reformu yasa tasarısını protesto eden yüzbinlerce kişi Paris sokaklarını doldurdu. Zaman zaman polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.
Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören tartışmalı reform yasasına karşı bugüne kadarki en fazla katılımcılı protesto yapıldı.
İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, hükümetin emeklilik reformuna karşı altıncı gününe giren eylemler Fransa’da 1.28 milyon göstericiyi bir araya getirdi. 31 Ocak’ta benzer protestoya 1.27 milyon kişi katılmıştı.
Fransa’nın en büyük işçi sendikaları konfederasyonu CGT(Genel İş Sendikası), Paris’teki yürüyüşe 700 bin, Fransa genelindeki protesto eylemine ise 3,5 milyon kişinin katıldığını söyledi.
Bu arada bazı noktalarda göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.
Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını öngören yasa tasarısını protesto eden sendikaların çağrısıyla 7 Mart 2023 günü ülke genelinde yüz binlerce kişi greve gitti. Öğretmenlerin yanı sıra endüstri, demiryolu, gaz ve elektrik işçilerinin greve katılması nedeniyle ulaşım, kamu hizmetleri ve enerji üretiminde büyük aksamalar yaşanıyor.
Ulaşım durma noktasına geldi
Paris Charles de Gaulle Havalimanı’ndaki uçuşların beşte biri, Orly Havalimanı’ndaki uçuşların ise yaklaşık üçte biri iptal edildi.
Yüksek hızlı trenlerin ve mahallî tren seferlerinin çoğu iptal edildi.
Birçok şehrinde toplu taşıma ve diğer hizmetler kesintiye uğradı. Paris’te Eyfel Kulesi ve başkentin batısındaki Versailles Sarayı kapatıldı.
Eğitim Bakanlığına göre, öğretmenlerin yaklaşık üçte biri ülke çapında greve gitti.
Hükümet, halka “mümkünse evden çalışılması” çağrısı yaptı.
Fransa’da kamuoyu araştırma şirketi Elabe tarafından yapılan bir ankete göre, halkın yüzde 56’sı grevleri destekliyor.
Başbakan Elisabeth Borne, halkın protesto hakkına saygı duyduğunu söyledi.
Tartışmalı emeklilik reformu
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıkladı.
Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.
Tartışmalı reforma karşı ülke genelinde 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protesto gösterisi düzenlendi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sistemin ayakta kalabilmesi için daha fazla çalışılması gerektiğini savunurken sendikalar primlerde yapılacak küçük artışlarla sistemin işler tutulabileceğini ileri sürüyor.
Sendikalar da gelir-gider dengesini sağlamanın yolunun zengin insanlardan daha fazla vergi alınması; işverenin ve halihazırda varlıklı olan ve yüksek miktarda emekliliği olan kişilerin daha fazla katkı vermesi olduğunu söylüyor.
İki haftadır parlamentonun alt kanadında hararetli tartışmalara gündem olan tasarıyla ilgili henüz bir oylama yapılamazken tasarı senatoda da tartışılmaya başlandı.
Sol partiler, tasarının yasalaşmasını yavaşlatmak için 7 binden fazla değişiklik teklifinde bulundular. Macron’un partisi, tasarıyı kabul ettirecek çoğunluğa sahip olmadığı için muhafazakârların oyuna ihtiyaç duyuyor.
Adımlar Fransa