‘MÜSLÜMAN ÜLKELERLE SAYGIYA DAYALI İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK RUSYA’NIN ÖNCELİKLERİ ARASINDA’

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya Dışişleri Bakanlığı Konuk Evi’nde, “Rusya – İslâm Âlemi” Stratejik Vizyon Grubu’nun İslâm İşbirliği Teşkilâtı üyesi ülkelerin büyükelçileriyle görüşmesi gerçekleşti. Görüşmeye, Türkiye’nin Rusya Büyükelçisi Mehmet Samsar da katıldı.

Etkinliğe Rusya adına Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un yanı sıra, Tataristan Başkanı Rustam Minnihanov, Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, Federasyon Konseyi Dışişleri Komitesi Başkan Yardımcısı Farit Muhametşin ile federal ve bölgesel idarelerin temsilcileri, bölgesel derneklerin yöneticileri, Müslüman ve Hristiyan din adamları katıldı.

Görüşmede, 18-20 Mayıs 2023 tarihinde Tataristan’da yapılacak ‘Rusya-İslâm Âlemi: Kazan Forum 2023’ Uluslararası Ekonomik Forumu’na özel ilgi gösterildi.

Moskova’daki görüşmenin katılımcıları, Rusya ve İslâm Âlemi ülkeleri arasında eşit diyalog ve ortaklık temelinde büyük yakınlaşmaya dikkat çekti. Ayrıca kültürel çeşitliliği ve medeniyetlerin ortaklığını koruma sürecinde geleneksel manevî ve ahlâkî değerlerin güçlendirilmesi alanı da dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki işbirliğinin genişletilmesine dikkat çekildi.

Görüşmenin açılış konuşmasını yapan Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, Müslüman ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesinin Rusya’nın dış politikasının temel önceliklerinden biri olduğunu kaydetti:

“Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Müslüman ülkelerle işbirliğini geliştirmenin önemine defalarca dikkat çekti. Bu, iç dış politikamızın temel önceliklerinden biri. Günümüzde bu işbirliği stratejik ortaklık niteliğini kazandı ve ticaret, demiryolu ve karayolu ulaşımı, enerji, ileri teknolojiler gibi çok çeşitli alanlarda hızla gelişiyor. Dış baskıya rağmen Rusya her zaman İslâm Âlemi ülkeleri için en güvenilir ortak olacak. Bu ortaklığın yeni perspektifler açtığını emin biçimde söyleyebiliriz.”

Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Müslüman ülkelerle karşılıklı saygıya dayanan ilişkiler sürdürdüğünün altını çizdi:

“Avrasya’nın en büyük ülkesi, medeniyeti olan Rusya, İslâm Âlemi ülkeleriyle iyi, dürüst, karşılıklı saygıya dayanan ilişkileri sürdürüyor. Bu ilişkileri güçlendirmeye devam etmek, Rusya’nın dış politikasının değişmez öncelikleri arasında. Dünya halklarının kültürel ve medeni çok çeşitliliğine bağlılık, siyasî ve sosyoekonomik kalkınma yollarını belirleme haklarına saygı bizim ortak yanımız. Müslüman ülkelerdeki dostlarımızla birlikte daha adil, demokratik, BM Anlaşması ilkelerine dayanan çok kutuplu bir dünya düzeninin kurulmasından yanayız. ABD liderliğindeki “kolektif Batı” tarafından agresif bir şekilde dayatılan ultra liberal değerleri reddediyoruz.”

İslâm Âleminin medeni birliğinin eşsizliğine dikkat çeken Tataristan Başkanı Rustam Minnihanov, Rusya’nın Müslüman ülkelerle işbirliğinin kazandığı özel öneme dikkat çekti:

“İslâm Âlemi, uluslararası politika, ekonomi ve insanî işbirliğinde kendi çıkarları olan eşsiz bir medeni birliktir. İslâm ekonomisi dünya ekonomisinin en önemli parçası. Günümüzün zor zamanlarında, uluslararası ilişkilerdeki krizde, Rusya ve İslâm Âlemi ülkeleri arasındaki işbirliği ayrı bir önem arz ediyor. Rusya, kendi değer yönelimlerine sahip olma hakkını, çok kutuplu dünya ve kültürlerin çeşitliliğini koruma ihtiyacını savunuyor.”

Kaynak: Sputnik

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et