MADEN VAR AMA İŞLEYECEK TEKNOLOJİ YOK

Eskişehir’de keşfedilen 694 milyon tonluk nadir toprak elementini işleyecek bir teknolojiye sahip olmadığımızı belirten Prof. Hüseyin Öztürk, ‘Bu zamana kadar bu işlerle alakalı çok projeler yürüdü ama henüz faaliyete geçemedik’ dedi.

Radyo Sputnik’te Ali Çağatay’la Seyir Hali programına İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Hüseyin Öztürk konul oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Eskişehir’de keşfettiğimiz 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervimizi yıllık 1200 ton cevher işleyecek bir tesisle kazanca dönüştüreceğiz.’ açıklaması üzerine değerlendirmelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, ‘Bunca zamandır tembellik yaptık ve bu alanda ilerleyemedik’ diyerek şu açıklamalarda bulundu:

‘Bizim yaptığımız mineral analizleri sonucunda nadir toprak elementinin içerisinde toryumun gizlendiğini görüyoruz. Nadir toprak elementinin içerisindeki 15 farklı elementin birbirinden ayrılması ve bu toryumun elementlerden yok edilmesi işlemleri gereklidir. Çünkü bu elementler tek tek satılmaktadır. Bu işlemler işin en zor kısımlarıdır. Bizim bu işlemleri yapacak bir teknolojimiz bulunmuyor. Bu zamana kadar bu işlerle alakalı çok projeler yürüdü ama henüz faaliyete geçemedik. Maalesef bunca zamandır tembellik yaptık ve bu alanda ilerleyemedik ama bizim bu teknolojiye sahip olmamız ve bu işi öğrenmemiz gereklidir.’

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et