İHTİLÂL YAYINLARI 4’ÜNCÜ KİTABINA ULAŞTI
Kısa bir süre önce yayın hayatına katılan İhtilâl Yayınları, peşpeşe çıkardığı kitaplarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Dergimiz yazarlarından Selim Gürselgil tarafından hayata geçirilen yayınevi, önce “Salih Mirzabeyoğlu’na Özgürlük Kampanyası” adlı çalışmayla ortaya çıkmıştı. Büyük boy, ciltli olarak basılan ilk baskının çabucak tükenmesi üzerine, geçtiğimiz günlerde yeniden çoğaltılarak piyasaya sürülmüştü.
“Salih Mirzabeyoğlu’na Özgürlük Kampanyası”, 2009 yılındaki “ayrıksı” seslerden başlayarak 2011-2014 yılları arasında çeşitli eylemler, açıklamalar ve yankılarla yoğun biçimde devam eden Salih Mirzabeyoğlu’na Özgürlük Kampanyasını konu alıyor. Kampanya çerçevesine girmiş -görebildiği- her şeyi kaydetme azmiyle, farklı görüşlerden bir çok aydının kampanyaya verdiği desteği belgeleştiriyor. Bunun yanında kitabın yazarı Gürselgil’in, kampanyaya yönelik çeşitli kesimlerden gelen eleştirileri cevapladığı bir yumaktan oluşuyor.
İhtilâl Yayınları’ndan ikinci olarak, Selim Gürselgil’in 2001 yılında Kartal Hapishanesinde kaleme aldığı “Tiyatro Bitti” adlı çalışma yayınlandı. Yazarın bu kitabı da yayınlandıktan kısa bir süre sonra ilk baskısı bitti ve yeniden çoğaltılarak okuyucuyla buluşmaya devam ediyor.
“Tiyatro Bitti”ye Gürselgil, “Yeni İnsan Bilgisi ve Kâinat Görüşü Üstüne Oyun” alt başlığını koymuş. Oyun/tiyatro formunda kaleme alınan, ancak karakterlerinin uzun tiradlarından ötürü tiyatro olarak sahnelenmeye çok elverişli görünmeyen bu çalışmada yazar, Salih Mirzabeyoğlu’nun Hakikat-ı Ferdiyye, S. Ahmet Arvasi’nin Kendini Arayan İnsan, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri’nin Marifetname ve F. Nietzsche’nin Böyle Buyurdu Zerdüşt isimli esserlerinin -ve daha bir çok fikrî ve tasavvufî eserin- arasında dolaşarak yeni bir insan bilgisi ve kâinat görüşünün sırrını kurcalıyor. Özellikle eski tasavvufî kâinat görüşü (yedi gök, yedi deniz, yedi yer) ile modern kozmolojinin verilerini karşılaştırıyor. Zaman zaman mitolojiden kalma bazı ifadelere kendince açıklıklık getiriyor. Özellikle Odysseia destanına getirdiği yorum, bugün değilse de yarın çok konuşulacak cinsten.
İhtilâl Yayınları’nın üçüncü kitabı “Eflatun’dan Mirzabeyoğlu’na Diyalektik Düşünce”. 2020 yılında başka bir yayınevinden basılan bu çalışma o zamanlar büyük ilgi görmüştü. İhtilâl Yayınları onun ikinci baskısını ve telif haklarını üstüne almış görünüyor. Bu kitapta yazar, bir yüksek lisans tezi olarak Eflatun’un diyalektik görüşünü büyük bir dikkatle ve tüm eserlerini ele alarak incelemesinin ardından, “diyalektik” kavramının Aristo’dan Hegel’e kadar aldığı yeni anlamlara değinmiş ve nihayet onu İbda Diyalektiği’nin kurucusu İBDA Mimarı Salih Mirzabeyoğlu’nun fikirleriyle yeniden mânâlandırmayı denemiş. Böylece 100 civarında aslî kaynaktan yararlanılarak kaleme alınmış orijinal bir diyalektik tarihçesinin yanında, İbda Diyalektiği’ni daha yakından tanımak isteyenler için bir rehber kitap ortaya çıkmış,
İhtilâl Yayınları son olarak “Fikrin F’si”ni yayınladı. O da 2006 yılındaki ilk basımının ardından “genişletilmiş ikinci basım” hüviyetini taşıyor. Kitapta Gürselgil’in Cuma dergisi ve Vakit gazetesinin kültür sanat sayfasında 2003-2004 yıllarında yazdığı yazılar yanında, Habervaktim sitesinde 2007-2009 döneminde yazdığı yazılar ve bu yazılara gelen yorum ve tepkiler yer alıyor. Tasavvufî, fikrî ve siyasî değerlendirmelerin yer aldığı kitabın sonunda Gürelgil ile Yeni Harman dergisi ve Vakit gazetesinin yaptığı röportajlar da yer alıyor.
İhtilâl Yayınları sadece Selim Gürselgil’in değil, bir çok gönüldaş kalemin katılımıyla büyüyerek devam edecek görünüyor. Gürselgil onun yakın bir gelecekte çok daha ucuz bir maliyetle kitaplar basabilmesi ve çok daha geniş bir dağıtım ağına ulaşabilmesi için çalışmaların devam ettiğini söylüyor. İlk dört kitap şu fiyatlarla piyasaya çıkmıştı:
“Salih Mirzabeyoğlu’na Özgürlük Kampanyası” (ciltli, büyük boy) – 250 TL
“Tiyatro Bitti” (karton kapaklı, büyük boy) – 100 TL
Eflatun’dan Mirzabeyoğlu’na Diyalektik Düşünce” (karton kapaklı, büyük boy) – 140 TL
“Fikrin F’si” (ciltli, büyük boy) – 160 TL
Kitaplara Adımlar dergisinden ulaşılabilir.