İSRAİL YOK OLABİLİR

Andrey Gurulev (*)

Orta Doğu’daki mevcut Filistin-İsrail çatışmasının birçok ayırt edici özelliği var.

● Ana yönü ahlaki ve psikolojiktir. İsrailliler ve Araplar birbirlerini -istisnasız herkesi – askeri personel, erkek, kadın, çocuk – terörist olarak görüyorlar. Pişmanlık duymuyorlar. Birbirlerini öldürürken zevk alıyorlar.

● Netanyahu’nun hâlâ kara operasyonuna karar vermesi gerekiyor. İsrail bombalarının hedefine isabet ettiği, binaların çöktüğü, insanların kaçıştığı görüntüleri hepimiz görüyoruz. Ama dikkat ederseniz orada bir krater var ama yakındaki binalar ayaktalar. Bu bölgede yekpare inşa edilmişti.

● Şu anda gördüğümüz tank sütunları İsrail’in derinliklerindedir. Gazze yakınlarında olsalardı çoktan dronlar tarafından yakılmış olurlardı.

● Böyle bir kentsel ortamda ağır ekipmanlar kesinlikle etkisizdir. İsrailliler, İsrail ordusuna ciddi kayıplar vererek saldırı birlikleri ve piyade olarak gitmek zorunda kalacak.

● Büyük bombalamalardan sonra bile neredeyse hiç yangın çıkmadığını lütfen unutmayın. Arapların günlük yaşamlarında odun yoktur; yakacak hiçbir şey yok: taş zeminler, taş duvarlar, demir mobilyalar, hatta mutfak dolapları ve raflar bile mermerden yapılmıştır. Eğer benzer saldırılar olsaydı bloğun yarısı yanacaktı.

● Gazze’de ciddi bir yer altı iletişim ağı var. Bunu Doğu Guta’da ve diğer yerleşim yerlerinde hepimiz yaşadık. SAR, IŞİD savaşçılarını gördük. Bu tünellerde çok büyük maddi kaynak rezervleri var; arabalar bile oraya hareket ediyor. Bu, tüm cephe boyunca manevra yapma yeteneği, ilerleyen düşman birliklerinin arkasına ulaşma yeteneğidir. İsrailliler bunu biliyor. Buna hazırlar mı? Kayıplar çılgınca olacak.

● İsrail makul sayıda insanı harekete geçirdi; çalışan nüfusun yaklaşık %10’u. Sanayi de var ama insanlar işlerinden koparılmış, devletin de bir şekilde yaşaması gerekiyor. Karadan operasyon olursa kayıplar olur. Mevcut ve geçici eksiklikleri doldurmak için yeni seferberlik dalgalarının gerçekleştirilmesi gerekecek.

● Suriye’nin, Türkiye’nin, Mısır’ın kenarda kalacağını kim söyledi? ABD ve İsrail, İran’ın bu olayla hiçbir ilgisinin olmadığını söylüyor; İran’ın, en azından modern savaşın eğilimlerini açıkça izleyen Hizbullah (son derece güçlü, motivasyonu yüksek bir örgüt) aracılığıyla meseleye müdahil olması halinde, bunun kabul edilemez zararlara yol açacağını anlıyorlar. Elbette Ortadoğu’da alevlenirse Akdeniz’de duman çıkarmaya çalışan uçak gemilerine rağmen İsrail’den geriye hiçbir şey kalmayacak. İran, uçakları 0,99 verimlilikle imha edebiliyor.

● İsrail’in bekası tehlikede olabilir. Potansiyel olarak İsrail, zamanla sanayisini kaybedeceği, dış bağışlara güveneceği ve son vatandaşına kadar savaşacağı anlamında ikinci bir Ukrayna’dır. Durum bu şekilde mi gelişecek? Zaman gösterecek.

Bugün kimse müzakerelere hazır değil; hiçbir koşul yok. Kimse onların koşullarını isimlendiremez. Amerika Birleşik Devletleri’nin bir başka başarısızlığı bu bölgedir.

(*) Rus Güney Askeri Bölge 58. Ordusunun eski komutanı ve DUMA milletvekili.

Kaynak: https://twitter.com/rusencenter/status/1711900946429575561

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d