ASYA-PASİFİK RAPORU (9)

Yavuz Selim ŞEN

ABD, Pasifikte ikinci Dünya savaşında kullandığı Subic körfezine yakıt depoluyor. Pasifikte ABD İHA trafiği arttı. Çin bilim ve teknoloji alanında çalışmalarını artırarak, mücadele dozunu artırıyor.

Pasifikte sefer öncesi hazırlıklar devam ediyor, ABD donanması Filipinler’deki Subic körfezi üssüne 147 milyon ton yakıt depoladı. ABD, Pasifikte İHA’larla keşif süreçlerini de hızlandırdı. Bu hafta Çin’deki bazı düşünce kuruluşları, Rusya’nın K.Kore üzerinden Pasifikteki suları bulandıracağı, bunun Çin üzerinde baskı kuracağını öne sürdüler.

ABD, Orta Doğu’da stratejik akıldan uzak siyonist akılla yaptığı hamleler nedeniyle tabut taşımaya başladı. Husilere karşı yaptığı saldırılar da başarılı olmayınca, Çin’den yardım istedi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Dışişleri Bakanının Tayland seyahatinde ona zaman ayırmasını talep etti ve yanına gitti! Çin’in İran üzerindeki etkisini kullanmasını istiyor. Husiler bu hafta ABD askeri kargo gemisini vurdu, bu gemi hakkında Batı basınında konuşmak yasak. ABD, stratejik akıl yerine siyonist akılı tercih ettiği müddetçe daha fazla tabut taşımaya, diplomatik, askeri, ekonomik alanda gerilemeye hazır olmalı.

ABD, İran silahlarını ele geçirme operasyonu kapsamında kaybolan iki askerinin statüsünü 10 gün sonra ölü olarak değiştirdi. Dün akşam Ürdün’deki ABD üssüne yapılan saldırıda, ABD ilk etapta 3 ölü 25 yaralı açıkladı. Orta Doğu’daki kaynaklar ölü sayısının daha fazla ve 40 civarında yaralı olduğunu duyurdu. Biden bu saldırıdan İran’ı suçladı.

Ukrayna cephesi çöküyor, batı yardımları gelmiyor, Ukrayna başarısız bir hamle, batık bir yatırım olarak görülüyor. Ukrayna savunma hatları bazı bölgelerde yarılmaya başlandı, Ukrayna’daki kayıplar günlük bazda 1000 kişiyi bulmaya başladı. Ukrayna cephesi çökmemesi için firmalardan yardım aranmaya başlandı. Ukrayna’nın yeniden inşası ihalelerini havuç olarak gösterilerek özel firmalardan yardım toplanmaya çalışılıyor. Bu hikayeye inanıp, Zelensky’nin çevresine para kaptıran Türk firmaları da var! ABD son zamanlarda Ukrayna’dan da tabut taşıyor. Eski Pentagon danışmanına göre Ukrayna’da ölen ABD’li personel sayısı 400 ü geçti.

Afrika’da nüfuz mücadelesi devam ediyor, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin ardından ABD Dışişleri Bakanı Blinken’de bu hafta Afrika’da 4 ülkeyi ziyaret etti. Rusya’dan 100 asker Burkino Faso’da konuşlandırıldı. Mali, Burkino Faso ve Nijer ECOWAS’dan çekildi.

Pasifik Cephesi

  • ABD donanması ikinci Dünya savaşında Filipinlerde kullandığı Singapur’dan büyük Subic körfezi üssüne 147 milyon ton yakıt depoladı. Filipinlerde bazı senatörler bu durumdan endişe duyuyor. Seferden önceki sessizlik.
  • ABD, MQ-4C insansız hava araçlarını kullanarak Çin’e yönelik yakın keşiflerini artırıyor. Pekin merkezli bir düşünce kuruluşu olan South China Sea Strategic Situation Probing Initiative (SCSPI) Cuma günü yayınladığı bir raporda MQ-4C insansız hava aracının ABD Donanması’nın Asya-Pasifik bölgesindeki yakın keşif görevlerinde giderek ana güç haline geldiğini ve insanlı EP-3E elektronik keşif uçağının yerini aldığını belirtti.
  • ABD Donanmasına ait bir savaş gemisi, Tayvan seçimlerden bu yana ilk kez Tayvan Boğazından geçiş yaparken, Halk Kurtuluş Ordusu, bu hareketin “provokatif” olduğunu ve barış ve istikrarı “kötü niyetle baltaladığını” söyledi. PLA’nın Doğu Ordu Komutanlığı sözcüsü Kıdemli Albay Shi Yi yaptığı açıklamada, Çarşamba günü Arleigh Burke sınıfı bir destroyer olan USS John Finn’in Tayvan Boğazı’ndan geçtiğini ve bunu “alenen abarttığını” söyledi.
  • Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Tayland ziyareti sırasında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığına göre Wang, Washington’u 45 yıllık ikili ilişkilerden “dersler çıkarmaya” çağırdı.”Birbirimizi küçümsemek yerine birbirimize eşit davranmalı, farklılıkları öne çıkarmak yerine farklılıkları koruyarak ortak bir zemin aramalı, birbirimizin temel çıkarlarına zarar vermek yerine birbirimizin temel çıkarlarına saygı göstermeli ve karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan işbirliği yoluyla Çin ve ABD ile iyi geçinmenin doğru bir yolunu inşa etmek için birlikte çalışmalıyız” dedi.
  • Pentagon, Çin’in en büyük üreticileri tarafından üretilen bataryaların satın alınmasını yasakladı. Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın (NDAA) bir parçası olarak uygulamaya konulan kural, Ekim 2027’den itibaren Contemporary Amperex Technology Co (CATL), BYD ve diğer dört Çinli şirketten batarya tedarik edilmesini engelleyecek. Dünyanın en büyük 10 batarya üreticisinin yedisini Çinli firmalar oluşturuyor.
  • Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin uzun zamandır “Çin uzay tehdidi” teorisini ortaya atarak Çin’i karaladığını, ancak bunun sadece kendi uzay askeri gücünü genişletmek ve askeri hegemonyasını sürdürmek için bahaneler üretmek amacıyla yapıldığını söyledi. Wang’ın açıklamaları, ABD Uzay Kuvvetleri’nin Rusya ve Çin’in “uyduları ve uzay hizmetlerini engellemek, bozmak ya da yok etmek” için karşı-uzay silahları tasarladığını ve test ettiğini iddia eden bir değerlendirme raporu yayınlamasının ardından geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, uzayı açıkça bir savaş alanı olarak tanımlayan, uzay askeri yeteneklerini şiddetle geliştiren ve büyük güç çatışmasını kışkırtan tarafın ABD olduğunu söyledi.
  • Çin’in önde gelen devlet destekli düşünce kuruluşu Siyaset Bilimi Enstitüsünün eski direktörü Fang Ning, Pekin’deki Renmin Üniversitesi’nde düzenlenen bir forumda konuşmasında, Rusya’nın savaş alanının ötesinde “suları bulandırmak” ve daha fazla çatışma noktası yaratmak için elinden geleni yapacağını söyledi. Kremlin’in amacının Batı’nın dikkatini dağıtarak Ukrayna’ya yardımı kesmesini sağlamak ve böylece Moskova üzerindeki baskıyı azaltmak olduğunu söyledi.
  • Pekin merkezli düşünce kuruluşu Taihe Enstitüsü de bu yıl Rusya ve Kuzey Kore arasında “daha somut işbirliğinin” Çin üzerinde “iki yönlü baskıya” yol açabileceği uyarısında bulundu. Cuma günü yayınlanan bir notta, “Bir yandan Kuzey Kore ve Rusya, ABD ve Batı’ya karşı koyma kabiliyetlerini arttırmak için muhtemelen bizimle olan ilişkilerini daha da sıkılaştıracaklardır” denildi. ABD ve Batı, Kuzey Kore ve Rusya ile ittifak kuran [Çin’i] abartmaya ve bir ‘soğuk savaş’ atmosferi yaratmaya çalışacaktır.
  • Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin Çarşamba günü Batı Denizi’ne doğru birkaç seyir füzesi ateşlediğini ve bunun gerilimi tırmandıran bir dizi füze atışının sonuncusu olduğunu söyledi. Seyir füzelerinin muhtemelen Hwasan-31 nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip Hwasal-1 veya -2 olduğunu belirtti.
  • G.Kore, eski birleşme bakanı tarafından, Kuzey tehditine karşı, Çin ve Rusya ile iyi ilişkiler geliştirerek çok yönlü bir strateji geliştirilmesi önerildi. Kuzey’e karşı tek taraflı bir yaptırım ve baskı politikası Pyongyang’a nükleer cephaneliğini geliştirmesi için bir gerekçe sağlayabileceği dolayısıyla bir taraftan ABD ve Japonya ile üçlü caydırıcılığı artırırken, Çin ve Rusya ile işbirliğine dayalı ilişkiler geliştimeleri gerektiğini önerdi. G.Kore, Ukrayna’ya temin ettiği 330 bin 155mm top mermisi ve sayısız mühimmattan sonra Rusya ile nasıl işbirliği geliştirmeyi bekliyor?
  • Japonya Öz Savunma Kuvvetleri’nin (SDF) üst düzey generalleri Tokyo’nun kötü şöhretli Yasukuni Tapınağı’nı ziyareti Kuzey Kore’nin şiddetli tepkisine neden olurken, Çin ve Güney Kore’den beklenmedik bir şekilde sessiz bir tepki geldi. KCNA Perşembe günü yayınladığı bir başyazıda yaklaşık bir düzine üst düzey SDG subayının savaş suçlularına “saygılarını sunmak için tapınağa akın ettiğini” ve “ölü militaristlerin önünde, Kore yarımadasına SDG birlikleri göndererek vahşi yeniden işgal hırslarını ve eski ‘Büyük Doğu Asya Ortak Refah Küresi’ hayallerini gerçekleştirme sözü verdiklerini” söyledi.
  • İngiltere Genelkurmay Başkanı, herhangi bir çatışmanın “tüm ulusu kapsayan bir girişim” olması gerektiğini ve vatandaşların hazır durumda olmaları için eğitilmeleri ve donatılmaları gerektiğini söyledi. İngiltere’nin donanmasına ve hava gücüne güvenemeyeceğini söyleyerek “inandırıcı bir şekilde karada savaşabilmeli ve savaş kazanabilmeliyiz” dedi.
  • Global Times, Hindistan’ın Pakistan’ın Belucistan eyaleti gibi bazı bölgelerinde terörist güçleri desteklediğini, onlara para, silah ve eğitim sağladığını gösteren “somut kanıtlar” olduğunu iddia etti.
  • Dışişleri Bakan Yardımcısı Sun Weidong, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Pakistan ile daha güçlü ekonomik bağlar kurmak istediğini ve Pakistan’ın “toprak bütünlüğünü” savunma çabalarını desteklediğini söyledi.
  • Çin ve Özbekistan, Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Özbek mevkidaşı Shavkat Mirziyoyev arasında Pekin’de yapılan görüşmelerde ikili ilişkileri yeni bir dönem için her koşulda kapsamlı stratejik ortaklığa yükseltti.
  • Nauru’nun Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından bir Pasifik ülkesi olan Tuvalu da Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmeye hazırlanıyor. Tuvalu’nun Tayvan yanlısı lideri Kausea Natano, seçimde koltuğunu kaybetti.
  • Hindistan-Başbakan Narendra Modi’nin 16. yüzyıldan kalma bir caminin (Babri Mescidi) bir çete tarafından yıkıldığı yerde büyük bir Hindu tapınağını inşa etti. Hindu-Müslüman çekişmesinin izlerini taşıyan bu olay Pazartesi günü Hint televizyonlarında geniş yer buldu ve Modi’nin Hindu milliyetçilerinin taleplerini yerine getirmede çok önemli bir rol oynadığını gösterdi.
  • Çin ve ABD arasındaki çip savaşı artık Dünya’nın ötesine ve uzaya uzanıyor. Çin’in dünya dışı çip programında doğrudan yer alan bilim insanlarına göre, ülkenin Tiangong uzay istasyonu artık 100’den fazla bilgisayar işlemcisini aynı anda test edebiliyor. 28 ila 16 nanometre işlem aralığını kapsayan 20’den fazla yeni yüksek performanslı çip testlerden geçti bile. Bu çipler diğer ülkelerin uzayda kullandığı çiplerden çok daha gelişmiş durumda. Nasa’nın 2021 yılında fırlatılan ve şimdiye kadarki en güçlü uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu’nda kullanılan RAD750 işlemcisi, eski 250 nanometre teknolojisi kullanılarak üretildi ve sadece 118 MHz saat frekansına sahip – tipik bir akıllı telefon çipinin bir kısmından daha az.
  • Çin liderliğindeki bir bilim ekibi, kuantum hesaplama gibi yüksek teknoloji uygulamaları için gereken ultra düşük sıcaklıkları yaratmak için kullanılabilecek yeni bir malzeme bulduklarını söylüyor. Teknoloji savaşları kızıştıkça Çin, ABD’nin ultra soğuk bir ortam yaratmak için gereken seyreltme buzdolaplarına erişimi kısıtlama tehdidiyle de karşı karşıya kalıyor. Helyum bazlı soğutma sistemine bir alternatif bulma ihtiyacından hareket eden uluslararası ekip – Pekin’deki Çin Bilimler Akademisi (CAS) laboratuvarındaki araştırmacıların öncülüğünde – durumunu değiştirerek büyük enerji değişiklikleri elde edebilecek katı bir malzeme arayışına girdi. Yıllar süren deneylerden sonra, “süper katı” olan kobalt bazlı bir kuantum manyetik malzeme keşfettiler – yani katı bir yapıya sahip ama aynı zamanda bir sıvı gibi davranıyor. Helyum, özellikle de helyum-3 kıtlığı, kuantum teknolojilerini geliştirmek için yarışan Çin için bir zorluk teşkil ediyor. 2022 yılında Çin’in helyum ihtiyacının yüzde 94’ü ithal edilmişti; bunun büyük bir kısmı Katar’dan, ardından da ABD ve Avustralya’dan geliyordu.
  • Dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin’de Tesla’nın pazar payı giderek daralıyor: ABD’li otomobil üreticisinin sattığı her bir otomobile karşılık BYD beş otomobil satıyor.
  • Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) 20 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Japonya tarafından fırlatılan Aspace sondasının Ay’a başarıyla indiğini duyurdu. Japonya’nın Ay’ı Araştıran Akıllı Aracı (SLIM) başarılı bir iniş gerçekleştirerek ülkeyi eski Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Hindistan’dan sonra Ay’a araç yerleştiren beşinci ülke yaptı.
  • Suudi petrokimya devi Saudi Basic Industries Corp (SABIC), yerel bir Çinli şirketle birlikte Doğu Çin’in Fujian Eyaletinde bir petrokimya kompleksi kuracak. Proje için 6.4 milyar $ yatırım yapılacak.
  • Samsung, SK ve LG, bu yıl boyunca da devam etmesi beklenen uzun süreli ticari belirsizliklere yanıt olarak kemer sıkıyor.
  • Samsung SDS, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kurumsal müşterilerini, bu yıl dikkat edilmesi gereken siber güvenlik tehditlerinden biri olan üretken yapay zekanın yükselişi nedeniyle artan güvenlik tehditlerine hazırlanmaları konusunda uyardı. Şirket, 2023 yılında yurt içinde ve yurt dışında meydana gelen siber güvenlik tehditlerinin analizine dayanarak, bu yıl dikkat edilmesi gereken ilk beş siber güvenlik sorununu belirledi. Bunlar; yapay zekayı kötüye kullanan güvenlik tehditleri, hibrit ortamlardaki bulut güvenliği tehditleri, kişisel verilerin ve hassas bilgilerin sızdırılması, sürekli gelişen fidye yazılımları ve ağ güvenliği tehditleridir.

Orta Doğu Cephesi

  • ABD istihbaratı, İsrail’in Hamas’ın %20 ile %30’unu yok ettiğini iddia etti. ABD 4 ayda ulaşılan bu durumun Hamas’ı yok etme hedefinin oldukça uzağında kaldığını da belirtiyor. Hamas’ın 30 bin askeri olduğu tahmin ediliyor. Bu veriler tamamen propaganda amaçlı. Eğer İsrail böyle bir sonuca ulaşmış olsaydı bunu başarı olarak satardı. İsrail’in böyle bir başarısı yok, boş duvarlara yaptığı atışların videolarını dahi çatışma olarak yayınlıyor. İsrail meskun mahalde, Hamas hayaletiyle savaşıyor.
  • Birleşmiş Milletler’in en üst mahkemesi İsrail’in Gazze’de soykırım eylemlerini engellemesi ve kuşatma altındaki bölgeye “acilen ihtiyaç duyulan” insani yardımın girişini kolaylaştırması gerektiğini söyleyerek tüm dünyanın dikkatini çeken bir davada kararını verdi. Uluslararası Adalet Divanı (UAD) bu aşamada İsrail’in Gazze’de gerçekten soykırım yapıp yapmadığını değerlendirmiyor – bu süreç birkaç yıl alacak.
  • Biden önümüzdeki günlerde CIA Direktörü William J. Burns’ü Hamas ve İsrail arasında Gazze’de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve geçen yıl savaşın başlamasından bu yana en uzun süreli çatışmaların durdurulmasını içeren iddialı bir anlaşmaya aracılık etmesi için göndermeyi planlıyor.
  • İran’ın silahlarını ele geçirme görevi sırasında denizde kaybolan iki Amerikan Deniz Piyadesi arama çalışmaları sona erdi. İki askerin statüsü ölü olarak değiştirildi. ABD tabut taşımaya başladı.
  • ABD ve müttefiklerinin hava saldırılarına rağmen, Husilerin vuruş gücü yok olmayınca, İran’ı suçlamaya başladılar. ABD İran’ın Husilere askeri yardımları artırdığını iddia etmeye başladı.
  • Husilerin askeri sözcüsü Yahya Saree, ticaret devi Trafigura Group adına işletilen İngiliz petrol tankeri Marlin Luanda’nın Yemen deniz kuvvetleri tarafından ateşlenen füzelerle vurulduğunu söyledi. Saldırı doğrudan yapıldı ve geminin yanmasıyla sonuçlandı diye ekledi.
  • Centcom, Cuma günü erken saatlerde Husilerin Yemen’den Aden Körfezi’ndeki ABD muhripi USS Carney’e doğru bir anti-gemi balistik füzesi ateşlediğini söyledi. Füze USS Carney tarafından başarıyla düşürüldü. Herhangi bir yaralanma ya da hasar bildirilmedi.
  • Yemen’deki Husiler, Aden Körfezi’nde ABD’ye ait Ocean Jazz adlı askeri yük gemisine saldırı düzenlediklerini duyurdu. ABD tarafı söz konusu saldırıya ilişkin açıklama yapmadı. Batı basını bu olaya sansür uyguluyor.
  • ABD savunma yetkilileri, tek başına saldırıların on yıllık savaştan sağ çıkan ve yakın sulardaki saldırılarından bu yana savaşın kızdırdığı bir bölgede yüksek bir statüye sahip olan Husileri caydırmasının pek mümkün olmadığını söylediler.
  • ABD, Husilerin İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonuna karşılık olduğunu söylediği saldırılar nedeniyle Pekin’i İran’a baskı uygulamaya çağırdı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby bu hafta yaptığı açıklamada Çin’in Tahran üzerinde etkisi olduğunu ve “İranlı liderlerle bizim yapamadığımız görüşmeleri yapabildiğini” söyledi. Kirby, bu nedenle, defalarca söylediğimiz şey şudur: Çin’in, sahip olduklarını bildiğimiz nüfuz ve erişimi kullanarak Husilere silah ve mühimmat akışını durdurmaya yardımcı olmak için yapıcı bir rol oynamasını memnuniyetle karşılarız.
  • ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, Ürdün’de Suriye sınırına yakın bir bölgede bulunan üsse düzenlenen insansız hava aracı saldırısında 3 ABD askerinin hayatını kaybettiğini, 25 ABD askerinin de yaralandığını duyurdu. Orta Doğu’daki kaynaklar ölülerin daha fazla olduğu, yaralıların 40 civarında olduğunu belirtiyor. ABD Başkanı Joe Biden, saldırıyla ilgili İran’ı hedef gösterdi.
  • İran ve Pakistan Dışişleri Bakanları önümüzdeki Pazartesi günü İslamabad’da gerçekleştirecekleri görüşmelerde geçen hafta yaşanan kısasa kısas sınır ötesi hava saldırılarının tekrarlanmamasına odaklanacak. Çin arabuluculuk yapmayı teklif etse de İran ve Pakistan’ın Pekin’i geri çevirmesi bekleniyor zira iki komşu ülke çatışmayı kendi başlarına çözebileceklerine ve tarihsel olarak samimi ve yakın olan ilişkilerini hızla eski haline getirebileceklerine inanıyor.

Ukrayna Cephesi

  • Dünya Bankası da dahil olmak üzere kaynakların tahminlerine göre Ukrayna’nın yeniden inşası için 411 milyar dolar gerekmektedir. Dünya’nın gözü bu ihalelerde, Zelensky’nin en büyük hedefi de bu ihaleleri dağıtmak! Japonya-Ukrayna ekonomik yeniden yapılanmayı teşvik konferansı 19 Şubat’ta Tokyo’da yapılacak. Konferans, Japon firmaların bu pastadan en büyük payı almasını hedefliyor.
  • Ukrayna, 65 Ukraynalı savaş esirini taşıyan bir Rus IL-76 askeri nakliye uçağını vurdu. 65 Ukraynalı esir, 6 mürettebat ve 3 refakatçi ile seyrederken vurulan uçaktaki herkes öldü. Uçak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Harkov Bölgesi Liptsı yerleşiminden uçaksavar füze sistemi kullanılarak imha edildi.
  • BM Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eden Fransa’nın Rusya’nın Belgorod bölgesinde Ukrayna ordusu tarafından düşürülen İl-76 uçağına ilişkin acil toplanma talebini reddettiğini belirtti.
  • Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ZDF televizyon kanalında yaptığı açıklamada, Berlin’in Rusya ile askeri bir çatışma tehlikesinin farkına varması gerektiğini vurgularken, bu nedenle Almanya’nın silahlanması gerektiğini söyledi.
  • Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius’un Rusya ile olası çatışmaya ilişkin açıklamasına ilişkin değerlendirmesinde, şu anda Avrupa’nın tüm başkentlerinin Rusya’dan gelen geçici tehlikeyi ilan etmek için yarışmaya başladığını ifade etti. Bu konuda her şey oldukça açık. Avrupalılar Ukrayna’ya çok para harcadı. Ve zamanında (ABD Başkanı Joe) Biden bunu Amerikalıların anlayışına göre bir yatırım olarak nitelendirmişti, ancak bunun bir yatırım olduğu düşünülecek olursa yatırım, başarısız oldu. Avrupalılar da parayı çöpe attıklarını çok iyi anlıyor. Ve şimdi kamuoyu için bir dış düşman icat etmeleri gerekiyor büyük Rusya’nın Batı Avrupa için her zaman ‘kusursuz bir dış düşman’ olduğunu sözlerine ekledi.
  • ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Kongre’den hala yardım kararı çıkmadığını ima eden Miller, “Ukrayna’da çok zorlu geçmesini beklediğimiz bir kışa doğru gidiyoruz” diye konuştu.
  • Rusya Savunma Bakanlığı, Batı Askeri Grubu’nda görev alan askeri mühendislerin Kupyansk istikametinin birkaç bölgesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin mayın bariyerlerinin içinden geçişler oluşturduğunu bildirdi.

Afrika Cephesi

  • ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Blinken’in 21-26 Ocak tarihleri arasında Cape Verde, Fildişi Sahili, Nijerya ve Angola’yı ziyaret edeceği belirtildi. Ziyareti sırasında ticaret, altyapı, iklim, gıda, sağlık güvenliği ve diğer konularda ABD-Afrika ortaklıklarını görüşecek.
  • Burkina Faso, Nijer ve Mali’nin Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’ndan (ECOWAS) çekildiği açıklandı.
  • Rus askeri personelinden oluşan bir birlik Çarşamba günü Burkina Faso’nun başkenti Ouagadougou’ya uçtu ve bunun Rus birliklerinin Batı Afrika ülkesine ilk önemli konuşlandırması olduğunu söylendi.
  • BM raporuna göre geçen yıl Sudan’ın Batı Darfur bölgesindeki bir şehirde paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) ve müttefik Arap milisler tarafından gerçekleştirilen etnik şiddet olaylarında 10.000 ila 15.000 kişi öldürüldü. BM, yaklaşık 500,000 kişinin Sudan’dan Amdjarass’ın birkaç yüz kilometre güneyindeki doğu Çad’a kaçtığını söylüyor.
  • Angola, 2022 yılında Çin’in Lobito Koridoru hattını yeniden rehabilite etme ve bu hat boyunca yük taşımacılığı yapma teklifini reddetti. Bunun yerine Kongo’dan Angola’nın Atlantik kıyısına bakır, manganez ve kobalt gibi milyonlarca ton yeşil enerji minerali taşımayı vaat eden ABD destekli Avrupalı bir konsorsiyuma 30 yıllık bir imtiyaz verdi. ABD hükümeti 1.7 milyar dolarlık Lobito Koridoru projesinin başarılı olması için 250 milyon dolar vermeyi planlıyor. Amerikalı yetkililere göre, demiryolu zaferi ve Batı’nın son dönemde gerçekleştirdiği diğer ticari hamleler, ABD ve müttefiklerinin Afrika’da ekonomik konum ve siyasi nüfuz için dirsek temasında bulunabileceklerini gösteriyor.
  • Yeni Lobito Koridoru imtiyazını ABD destekli İsviçre-Portekiz-Belçika konsorsiyumuna kaptırdıktan sonra, Çin teklifine öncülük eden Citic şirketi, Angola hükümetinin Lobito’nun konteyner limanını işletmek için verdiği ayrı bir imtiyazdan çekildi.
  • 2000 yılında ABD-Afrika ticareti 37,6 milyar dolardı ve yirmi yılı aşkın bir süre sonra bu rakam 2022’de sadece 72,5 milyar dolara ulaştı. Buna karşılık, 2000 yılında Çin ile Afrika arasındaki ticaret 10,6 milyar dolar iken, 2022 yılında bu rakam 282 milyar dolara yükselmiştir.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et