AVUSTURYA’DA ‘AŞIRI SAĞCI’ İKTİDARI
Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, “aşırı sağcı” olarak nitelenen Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Herbert Kickl’e hükümeti kurma görevini verdi. Bu, Avusturya tarihinde ilk kez “aşırı sağcı” bir partinin hükümeti kurmakla görevlendirilmesi anlamına geliyor.
Bu gelişme, merkez sağ Halk Partisi (ÖVP), Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve liberal NEOS arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından geldi. ÖVP lideri ve Başbakan Karl Nehammer, koalisyon görüşmelerinin çökmesinin ardından istifa etti.
FPÖ, 29 Eylül 2024’te yapılan genel seçimlerde yaklaşık %29 oy alarak birinci parti olmuştu. Ancak diğer partilerin koalisyon kurma konusundaki isteksizliği nedeniyle hükümeti kurma görevi önce ÖVP’ye verilmişti. ÖVP’nin koalisyon görüşmelerindeki başarısızlığının ardından Cumhurbaşkanı Van der Bellen, FPÖ lideri Kickl’i hükümeti kurmakla görevlendirdi.
Bu durum, Avusturya’da siyasi arenada önemli bir değişiklik olarak değerlendiriliyor. FPÖ’nün göç karşıtı ve AB şüphecisi politikaları, özellikle Avrupa’da dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Van der Bellen, hükümetin kurulması sürecinde insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi temel değerlere bağlı kalınmasının önemini vurguladı.
Nihan ÖZTÜRK – Adımlar Almanya










