SAĞLIKLI YAŞAM – Mehmet Yavuz UÇUM

SAĞLIKLI YAŞAM – Mehmet Yavuz UÇUM

(Prof. Dr. Ahmet Aydın, Dr. Aidin Salih ve Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’nun eserlerinden faydalanılmıştır. )

1- ÇİĞNEME

a-Yediğimiz besinlerin tamamen hazmedilebilmesinin ilk adımı ağızdan başlar. Tabiî ki her şeyden önemlisi yenen ve içilen gıdaların doğal olması şartıyla birlikte…

Yenilen katı gıdaları bol bol çiğnemeli. Mesela bir lokmayı 15 ila 40 defa çiğnenmesi gerekmektedir.

b-Sıvı tüketiminde de (süt, et suyu, meyve ve sebze suyu veya su) sıvı ağza küçük yudumlar şeklinde alınmalı ve ağız içinde ılıtılarak yutulmalı. Gıdanın ağız içindeki serüveni tamamlanmadan yutulmamalı. Az çiğneyen karaciğer, böbrek, dalak, bağırsak, kalp rahatsızlıkları gibi ağır arazlara düçar olur.

c-Meyve tüketimi konusunda posası ve kabuğu yenilmemelidir. Günümüzde sağlıklı insan bulmak çok zordur. Çoğu insan doğal beslenmediği ve beslenme esnasında uygulanacak usullerini bilmediği için “hasta” olarak değerlendirilir. Meyve yenileceği zaman suyunu sıkın ve bu şekilde tüketin. Meyve suyunu (sebze de dâhil) sıkma işleminden sonraki 15 dakika içerisinde tüketmek gerekiyor.

d-Beyaz ekmek belâsından uzak durun. Taze ekmek-beyaz ekmek çok zararlıdır.

e-Karışık yemeyin. Yedikleriniz mümkün mertebe tek çeşitten oluşan gıdalar olmasına dikkat edin. Sucuk, salam, jambon, hazır kıyma vs ürünlerden uzak durun.

 

Mehmet Yavuz UÇUM

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et