KAHROLSUN KATİL HÜKÜMETLER

Yunanistan’ın Başkent’i Atina’dan Selanik’e 350 yolcu taşıyan trenin, 28 Şubat Salı günü gece yarısı Larissa kenti yakınlarından geçerken yük treniyle çarpışması neticesi 57 kişinin ölümü üzerine Yunanistan Başbakanı’nın af dilemesine rağmen günlerdir devam eden protesto gösterileri büyüyor. Öğrenciler, demiryolu işçileri ve kamu sektörü çalışanlarının çağrısı üzerine binlerce öfkeli gösterici bugün başkent Atina’da sokaklara döküldü. Polis kaynaklarına göre 12 binden fazla eylemci Atina’da parlamento önünde toplandı. Saygı duruşunda bulunup siyah balonları havaya bırakan protestocular “Kahrolsun katil hükümetler”, “Özelleştirme öldürür”, “Siz kârlarınızı sayarken biz kaybedilen canları sayıyoruz”, “Bu bir kaza değil, suç” yazan pankartlar taşıyarak, ‘tam teşekküllü soruşturma, sorumluların hesap vermesi, özelleştirmelerin tersine çevrilmesi, kâr amaçlı politikaların terk edilmesi’ taleplerini dile getirirlerken, polisle aralarında şiddetli çatışmalar çıktı. Grev eylemleriyle tren ve metro seferleri felç oldu.

Polis protestolara sersemletici el bombası ve biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler tarafından çöp kutuları ateşe verilirken polise molotof kokteylleri atıldı.

Yeterli demiryolu personeli olmadığına dikkat çeken protestocular, mevcut personelin de bıçak kemiğe dayanana dek çalıştırıldığını belirtti.

Demiryolu çalışanları: Uzun yılların birikimi

Protestoda demiryolu çalışanlarıyla ailelerinin yazdığı mektuplar okundu:

“Babam da bir demiryolu işçisiydi ve trenlerin döküldüğünü, hurdaya çıkarılması gerektiğini, onlarda seyahat etmenin tehlikeli olduğunu söylerdi, ama yine de işliyorlardı… Bu sorunlar yıllardır birikiyor ve çözülmedi.”

‘Muazzam öfke hissediyoruz’

Protestolara katılan muhasebeciler sendikası başkanı Michalis Hasiotis, “Büyük bir öfke duyuyoruz. Kâr hırsı ve yolcuları korumak için gerekli önlemlerin alınmaması, ülkemizdeki en kötü demir yolu trajedisine neden oldu.” şeklinde konuştu.

Tren makinistleri sendikası OSE’nin başkanı Kostas Genidounias, kazanın olduğu hattaki güvenlik zaafları konusunda yetkilileri uyardıklarını hatırlattı. Kazanın gerçekleştiği hattın şirketi Helenik’teki sendika liderleri, 3 hafta önce uyarılarını dile getirip “Sorumluların timsah gözyaşı döktüğünü göreceğimiz kazanın olmasını beklemeyeceğiz” demişti.

Protestocular cuma günü de demir yolu şirketi Hellenic Train’in başkentteki genel merkezinin önünde “katiller” sloganları atmış ve binanın cephesine kırmızı harflerle bu kelimeyi yazmıştı.

Hesap vermeleri gerekenler, kurbanların ailelerine yağ yakıp af dileyerek kurtulma derdinde

Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis’in 2 Mart’ta istifa etmesinin ardından dün Facebook sayfasında bir mesaj yayımlayan Miçotakis, “Başbakan olarak herkese, özellikle de kurbanların yakınlarına af dileme borçluyum” diyerek şu vurguyu yaptı:

“Yunanistan’da 2023 yılında iki trenin aynı hat üzerinde karşı karşıya gelecek şekilde uzun süre seyir halinde olmasının kimse tarafından fark edilmemesi, kabul edilemez. İnsan hatasının arkasına saklanamayız. Devletin yanlışlarını cesurca kabul ederek kurbanların ailelerinin yanında yer alması gerekiyor.”

Her pişkin iktidar gibi cinayetten sonra tedbir alacaklarını vaadediyorlar

Demiryollarının ülke genelinde incelenmesi için bir komisyon kuracaklarını ve demiryolları kontrol sistemlerinin yenilenmesi için Avrupa Birliği’ne (AB) başvuracaklarını belirten Miçotakis, şöyle devam etti:

“Ülkemizdeki demiryollarının ciddi şekilde sorunlu olduğunu biliyoruz. Demiryolları, bize yakışmayan ve değiştirmek istediğimiz Yunanistan’ın en bariz örneğidir. Şahsen bizi inciten ve eksikleri olan Yunanistan’ı değiştirmek için siyasetteyim. Her gün ülkemizi daha iyiye taşımak için çalışıyorum. Bunu çoğu zaman başarsam da bazen de başarısız oluyorum. Ülkemizi geriye çeken eksiklerimizi her geçen gün tamamlarsak ne kadar ilerleyeceğimizi de biliyorum. Hak ettiğimiz Yunanistan için savaşmaya devam edeceğim.”

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: