UKRAYNA’DAKİ ÇATIŞMAYI, 2008 NATO ZİRVESİ BAŞLATTI

Rusya-Ukrayna değil, Rusya-NATO harbi

ABD ile birlikte Kiev’e en çok askeri yardım gönderen ülkelerin başında gelen Çekya’nın eski Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Ukrayna’daki çatışmanın başlangıç tarihinin Nisan 2008’de Bükreş’te düzenlenen NATO Zirvesi olduğunu söyledi.

Kişisel internet sayfasında Ukrayna gerilimiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan eski Çek Cumhurbaşkanı, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın gerçekte Rusya-NATO çatışması olduğunu ima ederek, “Bu gerilimdeki tarihsel bağlamı unutmamalıyız. Savaş 4 Nisan 2008 tarihinde başladı. O gün Bükreş’teki NATO Zirvesi’nde Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya kabul edilmesine karar verildi” diye hatırlattı.

Klaus, bu karara karşı çıkmaya çalıştığını vurgularken, ancak ‘üye devletlerin çoğunluğunun’ onun gibi benzer tutumda olmasına rağmen Ukrayna’nın NATO’ya üyelik sürecinin ABD ve İngiltere tarafından kabul ettirildiğini belirtti.

Bu olayı ‘trajik bir hata’ olarak niteleyen Klaus, daha önce, Temmuz 2023’te ABD’li profesör John Mearsheimer’ın Rusya’nın Ukrayna’da özel bir askeri operasyon gerçekleştirmesi için kışkırtıldığı yönündeki görüşünü paylaşmıştı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et