AMASRA’DA KÖMÜR MADENİNDE GRİZU PATLAMASI

Bartın’da TTK’ya bağlı Amasra Kömür İşletmesi’nde grizu patlaması oldu… Vardiya arasında bu olayın vuku bulması dolayısıyla ocakta çalışanlar olduğu ve ilk açıklamalara göre 2 kişi hayatını kaybederken 50’ye yakın çalışanın ocakta mahsur kaldığı, kurtulan-kurtarılan işçilerin olduğu ifâde ediliyor.

Adımlar Dergisi yazarlarından, Maden Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı gönüldaşımız Ahmet BAŞ’ın hadise ile ilgili ilk değerlendirmeleri şu şekilde:

Bölgedeki kömür damarları metan içeriği yönünden metan gazı yüksek, dolayısıyla ocak, kömür kızışması neticesi en küçük bir kıvılcımla patlama ve yangınlara müsait durumdadır.

Grizu patlamaları üst derecede hassasiyet isteyen ve dikkatin asla gevşetilmemesi gereken birincil tehlikelerdir ocaklarda.

Grizu patlamaları, lağım atılması, ateşleme yapılması esnasında veya metan gazının yoğun olduğu bölgelerde meydana gelir ve yeraltı çalışma bölgelerine büyük şok dalgaları hâlinde yayılarak kimi zaman -tıpkı SOMA’daki gibi- facialara yol açan olaylardır.

Bu patlamaları engellemek için çalışmaların büyük bir titizlikle yapılması, ihmâle gelmez bir durumdur. Yeraltı çalışmalarında gazlı bölgelerin tesbiti için sondaj yapılması hayat kurtarıcı bir tedbirdir.

Yeraltı çalışma bölgelerinde sondaj yapılması neticesinde gazlı bölgelere rastlanması durumunda çalışmalara ara verilir. Ocakta toplu hâlde çalışmlar durudurulur. Gazlı bölgenin havalandırılması sağlanır. Ayrıca gazlı bölgede sondaj çalışmaları esnasında dikkatli davranılması, gerekirse sondaj ekiplerinin dahi gazlı bölgeden uzaklaştırılması sağlanır. Grizu patlamaları, yeterli sondaj yapılmaması veya gazlı bölgenin daha önceden tesbit edilememesinden kaynaklanmaktadır.

Yeraltı çalışma yerlerinde oluşan metan gazının bir kıvılcım ile patlaması veya bir ateşleme ile patlaması olası bir durumdur. Bu ve benzeri olayların yaşanmaması için:

1- Gazlı bölgelere, önceden 25 metreden uzun sondajlar yapılması gerekir. En az 25 metre derinlikte olacak şekilde, metrekareye 1 sondaj olacak şrkilde sondaj yapılması

2- Sondaj yapılırken sondaj ekibinin güvenliğini sağlanması gerekmektedir.

Amasra maden bölgesinde grizu patlaması dolayısıyla bu olay meydana gelmiştir. Hadisenin yaşandığı ocak ve bölgede gerektiği gibi sondaj yapılıp yapılmadığı hakkında yeterli veri mevcut değildir. Hâliyle bu hadise hakkında detaylı konuşmak şu aşamada pek de mümkün değil. Amasra bölgesinde yaşanan bu olayın detaylı bir şekilde incelenmesi, gelecekte bu olayların yaşanmaması adına çok ama çok önemlidir.

One thought on “AMASRA’DA KÖMÜR MADENİNDE GRİZU PATLAMASI

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et