BARTIN KATLİAMININ SEBEPLERİ

Havalandırma yetersizdi.

Metan drenajı yapılmadı.

Kömür tozuyla mücadele edilmedi.

Denetleme mekanizması çalışmadı.

İşte, Bartın Amasra’da madende yaşanan katliamın rapora yansıyan sebepleri…

Daha hadise yaşanır yaşanmaz, yazarımız, Maden Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanı Sayın Ahmet Baş, işin içinde yeteri tedbirin alınmaması olduğunu, yeteri tedbir alınmış olsa bu tür katliamların vuku bulmayacağının altını çizmişti.

Biz de Avrupa’da artık maden kazası diye bir şeyin yaşanmadığını, Türkiye’de yaşananların ise kaza denilerek izâh edilemeyeceğini vurgulamıştık.

Nitekim, 41 madencinin can verdiği katliama ilişkin soruşturmada müessese müdürü ve müdür yardımcısının da aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklanırken, bilirkişi heyetinin hazırladığı ön inceleme raporunda katliama sebep olan ihmallerin altı çizildi. Raporda, yetersiz ve etkisiz havalandırma sisteminin felaketteki en temel unsur olduğu belirtildi. Havalandırmanın iyileştirilmesine dair yatırımların hayata geçirilmediği vurgulandı.

KÖMÜR TOZUNUN OCAĞA YAYILMASI FACİANIN BOYUTUNU BÜYÜTTÜ

Metan drenajı uygulaması yapılmadığı belirtilerek ‘Bu durum kazanın bir başka temel nedeni. Metan drenajı yapılsaydı kaza önlenebilirdi’ denildi. Rapordaki ‘Kömür Tozu Mücadelesi’ başlığında ise grizu patlamasının kömür tozuyla ocağa yayılmasının facianın boyutunu artırdığının altı çizildi. ‘Bu durum tozla mücadele çalışmasının yetersizliğini gösteriyor’ ifadesi kullanıldı.

Raporda etkili denetleme yapılmadığı da kaydedildi.

Etkili denetlemeyi kim yapacak?

Hani, “her türlü tedbiri aldık” diyenler var ya…

Hani bu ocağın Türkiye’nin en iyilerinden olduğunu söyleyenler var ya…

Türkiye’nin durumu en iyi olan ocağı böyle ve gerisini siz düşünün…

One thought on “BARTIN KATLİAMININ SEBEPLERİ

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: