BÜYÜK ANADOLU DEPREMİ GÜNDEMİYLE TOPLANDIK: “BU ENKAZDAN ÇIKACAĞIZ!”

6 Şubat 2023 günü Maraş merkezli gerçekleşen iki deprem ve yaşanan büyük yıkım gündemiyle Adımlar Platformu Genel Merkez’inde toplandık.

Gönüldaşımız Nuray Zor’un şehâdet yıldönümüne (12 Şubat 2011) denk gelen toplantıya Genel Başkanımız Ali Osman Zor başta olmak üzere, depremlerin merkez üssünden toplantı gecesi İstanbul’a gelen Maraş Temsilcimiz A. Bâki Aytemiz gönüldaşımız ve Almanya’dan gelerek Malatya’daki yakınları için didinen Avrupa Temsilcimiz Mustafa Fişenkçi, Elbistan-Afşin’de çok sayıda akraba ve yakınını kaybeden Cengiz Ekici gönüldaşımız yanında çevre illerden iştirak eden çok sayıda gönüldaşımız toplantıda hazır bulundu.

Toplantıya depremin merkez üssünde yaşayan Adımlar mensubu gönüldaşlarımızın bir kısmı ve Avrupa’da yaşayan gönüldaşlarımız Nihan Öztürk ve Akın Kurdoğlu ile birlikte Konya’dan gönüldaş Av. Mehmet Tığlı görüntülü olarak iştirak ettiler.

Gönüldaşlarımızdan Abdurrahman Kabalcı, Ramazan Kazmamürü, Arap Kazmamürü, Mustafa Güzeldemirci, Özcan Gümüşoluk ve Ejder Hüseyin Çetinkaya’dan bölgede yaşananlar hakkında tafsilatlı bilgi edinme fırsatını elde etmiş olduk.

Maraş’ta yakınlarının çoğu vefât eden ve günlerdir enkazdan enkaza koşturarak büyük bir imtihan veren Ejder gönüldaşımız, depremin ilk ânlarından toplantının gerçekleştirildiği saate kadar yaşadığı vakaları nakletti. Deprem sonrasında iktidarın vatandaşlarından aldığı vekâletin sorumluluğunu yerine getirmediğini vurgulayan gönüldaşımız; üçüncü günden sonra gıda ve giyecek ihtiyaçlarının karşılanması yanında, enkaz altında can çekişenlere hiçbir yardımın ulaşmadığına dikkat çekti… Depremle açığa çıkan acziyetin, muhtemel savaş ve işgal şartları durumunda Anadolu insanının terkedileceği şartları işaret ettiğini üzülerek ve öfkeyle kaydeden gönüldaşımız, Anadolu halkının kendi başının çaresine bakmaya terkedildiğini beyan etti… Tarım ve hayvancılık konusunda Anadolu’da otorite kabul edilebilecek bir değer olan gönüldaşımızın süreçle ilgili yaptığı değerlendirmelerin görüntülü kaydının bir kısmını önümüzdeki günlerde paylaşacağız. 

Maraş’ta bir evde toplanan gönüldaşlarımız adına söz alan gönüldaş Abdurrahman Kabalcı ise depremin ilk ânından itibaren yaşadıkları tecrübeleri bizlerle paylaştı.

Yaşanan depremi 1999 Ruhuyla (Metris ve Bandırma) karşıladıklarını söyleyen gönüldaşımız: İlk aşamada hayatta kalan gönüldaşlarla irtibat sağlayarak durum tesbiti yaptıklarını ve hemen ardından “güvenlik” amaçlı tedbirleri yerine getirdiklerini aktardı… Ailelerin imkânlar dahilinde bir araya getirilmesi ve “barınma” ve “gıda” sorunlarını çözmeye dönük harekete geçtiklerini kaydeden gönüldaşımız; “biz hareket ettikçe çevremiz de, mahalleli de bize ayak uydurarak bölgede güvenliği sağlamamızda bizlere eşlik ettiler” dedi… Yağma ve hırsızlık olayları karşısında gece ve gündüz “nöbet sistemi” kurduklarını aktaran Abdurrahman Kabalcı, devrimci reflekslerle bölgede düzeni tesis ettiklerini aktardı.

“Olağanüstü şartlarda ve kriz durumlarında nasıl durulması ve hareket edilmesi gerektiğini gösteren ve göstermeye devam eden Maraş’taki gönüldaşlara teşekkür” eden Genel Başkanımız, Maraşlı gönüldaşlarımızın “Güvenlik-Barınma-Gıda” üzerinde elde ettikleri tecrübeler ışığında benzer durumlarda (beklenen Büyük Marmara-İstanbul Depremi) nasıl hareket edilmesi gerektiğine dair katılımcı gönüldaşların fikirlerini dinledi.

Kriz ve savaş durumları öncesi her türlü ön hazırlığın önemli olduğunu ifâde eden Ali Osman Zor, bütün hazırlıkları aşan derecede hayatî olan biricik hasletin “irade” olduğunu vurgulayarak, Maraş’lı gönüldaşların “99 Ruhu” vurgusunu ve bu ruhun gereklerini örgütlü olarak yaşamak ve yaşatmak gerektiğini hatırlattı.

Ardından, yaşanan büyük depremden 6 yıl önce (2017 yılında) deprem günü yaşananları görüyormuşçasına “Maraşlı Deprem Bekliyor, Yönetim Teleferik Peşinde” başlıklı haber-yorumu kaleme alan gönüldaşımız A. Bâki Aytemiz söz aldı.

İlk depremin yaşandığı dakikadan başlayarak tecrübelerini aktaran gönüldaşımız, toplantı sırasında çizdiği “Maraş ve fay hatları” haritası üzerinden depremlerin yıktığı ve etkisinin az hissedildiği bölge ve mahalleler hakkında bilgi verdi.

Gönüldaşlarımızın değerlendirmeleri ve verdikleri bilgiler sonrasında sözü alan Genel Başkanımız, ilk depremin yaşanması ve büyük bir coğrafyada yıkımın gerçekleştirdiğinin anlaşılmasıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri’ne topyekûn görev verilmemesinin altında yatan asıl sebepleri gündeme getirdi… Konuşmasının bir kısmının görüntülü kayıtlarını yayınlayacağımız Ali Osman Zor’un gündemine aldığı başlıkları kısaca ifâde etmek gerekirse:

“Zamanı gelmiş bir fikri engellemeye çalışırsanız ne olur?!.”

“Haksızlık karşısında susmanın neticeleri…”

“Rusya’nın deprem üzerine ilk olarak yaptığı “Suriyedeki birliklerimiz muharip özelliklerini devam ettiriyorlar” açıklamasının sebebi ve muhatabı…”

“Bu hadisenin, Türkiye’deki mevcut sistemde geçer akçe olan bütün değerlerin bittiğini göstermesi…”

“Bin yılda bir yaşanabilecek dünya çapında bir düzen değişiminin arifesindeyiz…”

*

Maraş başta olmak üzere Hatay, Adıyaman, Malatya, Antep, Osmaniye, Urfa, Adana, Diyarbakır, Kilis; bölgede vefât eden insanımıza Allah’tan rahmet diliyor, geride kalanlara sabır ve devrimci şuur diliyoruz.

Ya bu enkazın altından çıkar yeniden diriliriz yahut enkazın altında kalır tarihten siliniriz.

ADIMLAR

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: