AŞICI BİONTECH’E ALMANYA’DA İLK DAVA

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin sahibi olduğu BioNTech firması, Covid-19 aşısının yan etkileri nedeniyle hakim karşısına çıkıyor

Almanya’da BioNTech’in ürettiği Covid-19 aşısını olduktan sonra yan etkilerden şikâyetçi olan ilk etapta yüzlerce insan mahkemeye başvururken, bu şikâyetçilerden bir kadının firmaya açtığı 150 bin Euro’luk tazminat davasının yarın görülmesiyle birlikte, aşıcılar da ilk defa mahkemeye çıkmış olacak.

Davacı, aşı nedeniyle baş bölgesinde ağrı, yorgunluk ve uyku bozukluğu yaşadığını belirtiyor.

Davayı yürüten hukuk firması Rogert & Ulbrich’in ortaklarından Tobias Ulbrich Reuters’e yaptığı açıklamada, BioNTech aşısının risk-yarar profili konusunda Avrupa Birliği düzenleyicileri ve Alman aşı değerlendirme kurumlarının olumlu değerlendirmesine itiraz etmeyi planladıklarını söyledi.

Ulbrich, pandemi döneminde aşı üreticilerine karşı sosyal medyada yaptığı paylaşımlarla da tanınıyor.

Ancak, Alman ilaç hukukuna göre ilaç ya da aşı üreticileri ancak “tıp bilimi” ürünlerinin faydalarına kıyasla orantısız zarara yol açtığını gösteriyorsa ya da etiket bilgileri yanlışsa yan etkiler için tazminat ödemekle yükümlü.

Öte yandan Covid-19 aşısının yan etkileri sebebiyle ilk kez tazminat davasıyla karşı karşıya kalan Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucusu olduğu BioNTech ise Pfizer ile birlikte geliştirdiği aşının yan etkilerine dair iddiaların haksız olduğunu savunuyor.

Rogert & Ulbrich, Covid-19 aşılarının yan etkileri olduğu iddiasıyla tazminat talep eden müvekkilleri için yaklaşık 250 dava açtığını söylüyor.

Bir başka hukuk firması olan Caesar-Preller ise 100 davayı temsil ettiğini söylerken, her iki firma da ayrı ayrı Almanya’daki neredeyse tüm davaları kapsadıklarını belirtti.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi: