ABD’NİN “DERİN” DERGİSİ: NİJER’E ASKERÎ MÜDAHALE BAŞARISIZ OLUR
Washington’un dış politikasını etkileyen yayınlardan Foreign Policy’de yayımlanan makalede Nijer’e askeri bir müdahalenin başarısız olacağı belirtildi.
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.
Nijer’de 26 Temmuz’daki askeri darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz’da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti. ECOWAS’ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu.
Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine sürenin dolmasıyla askeri operasyon başlatmadı.
ECOWAS, 10 Ağustos’ta Nijerya’nın başkenti Abuja’da yeniden toplanma kararı aldı.
ECOWAS’ın Nijer’e dönük askeri bir müdahale yapıp yapmayacağı tartışılırken, ABD’nin dış politikasını etkileyen Washington merkezli Foreign Policy’de yayımlanan makalede askeri müdahalenin ‘zorlukları’na dikkat çekildi.
Londra’daki Royal United Services Institute’ta yardımcı araştırmacı görevinde bulunan Folahanmi Aina imzalı yazıda, askeri bir müdahalenin başarısız olacağı dile getirildi.
‘ECOWAS NİJER HALKI ARASINDA MEŞRU DEĞİL’
Devrik lider, eski Nijerya Devlet Başkanı Mohamed Bazoum’un ABD’yi ve uluslararası toplumu kendisini kurtarmaya çağırdığı hatırlatılırken, ECOWAS’ın müdahalesinin istenmeyen sonuçlarının olabileceği belirtildi.
Yazıda “Nijer’de başarılı bir bölgesel askeri müdahalenin önündeki ilk büyük engel, ECOWAS’ın Nijer vatandaşları arasında tam ölçekli meşruiyetinin olmamasıdır. Darbenin ardından bazı Nijeryalılar darbecilere desteklerini göstermek için sokaklara döküldü. Nijerya toplumunun önemli bir kısmı yeni yöneticilerini desteklediği sürece, müdahale eden yabancı bir güç, sahadaki yerel halkın kalbini ve aklını kazanmak için mücadele edecek. Durumun değişken doğası, kapsamlı bir çıkış stratejisinin veya geçiş planının olmaması anlamına gelebilir ve dolayısıyla uzun süreli bir müdahaleye yol açabilir.” ifadeleri kullanıldı.
Nijer karşıtı koalisyonun Nijerya tarafından yönlendirildiği dikkat çekilen yazıda, ‘ekonomik’ zorluklara da değinildi.
Yazıda şu ifadeler kullanıldı:
‘MALİYETLERİN KARŞILANMASI ZOR’
Müdahalenin hem mali hem de insani maliyetlerinin karşılanması zor olacaktır. Mevcut ekonomik sıkıntıları ve ordusunu aşırı gergin bırakan karşı karşıya olduğu çok sayıda iç güvenlik sorunu göz önüne alındığında, Nijerya’nın etkili bir dış müdahaleyi kovuşturma yeteneği hiçbir şekilde garanti edilmiyor.
Nijerya, Nijer’e müdahale etmeyi seçerse, bu, devlet ile toplum arasında bir boşluk yaratabilir; bu, vatandaşların hükümete karşı yıllarca güvensizlik duymasıyla karakterize edilen bir ilişkidir. Nijerya Senatosu da askeri bir harekete karşı uyarıda bulundu. Nijerya toplumunun tam desteği ve desteği olmadan Nijer’e yapılacak bir silahlı müdahale, hükümete ülke içinde önemli ölçüde mal olacak – ekonomik zorluklar nedeniyle ülke çapında yaygın olan gerilimler göz önüne alındığında, şu anda karşılayamayacağı bir durum.”
Bölgedeki potansiyel bir çatışmanın, mülteci krizini ve vekalet savaşını tetikleyeceği vurgulandı.
Kaynak: https://www.veryansintv.com/abdnin-derin-dergisinde-nijer-analizi-askeri-mudahale/