“BEŞ GÖZ” ÇİN’E KARŞI

Ersin Çahmutoğlu

Tarihte ilk defa Beş Göz (Five Eyes) istihbarat ittifakı kamuya açık olarak ABD’de toplandı ve bu fotoğraflar çekildi.

Toplanma nedenleri ise Çin

Çin’in AI, siber güvenlik vb alanlardaki artan casusluk faaliyetlerinden dolayı alarm durumuna geçmişler.

Açıklamalar çok kritik

Önce fotoğraflardakileri tanıyalım;

Five Eyes ittifakını oluşturan 5 ülkenin iç istihbarat servislerinin şefleri yer alıyor.

Christopher Wray (FBI),

Ken McCallum (MI5),

David Vigneault (Kanada CSIS),

Mike Burgess (Avustralya ASIO),

Andrew Hampton (Yeni Zelanda NZSIS)

Kurulduğu yıldan bu yana ilk defa geçtiğimiz Çarşamba günü kamuya açık olarak toplanan Five Eyes, FBI binasında kapalı bir görüşme yaptı.

Daha sonra Silikon Vadisi ve Stanford Üniversitesi’nde bir toplantıya katıldı. Toplantılarının tek amacının “Çin tehdidi” olduğu açıklandı.

Her toplantısı gizli olan Five Eyes’ın neden bu toplantıyı açık olarak yaptığı sorusuna verdikleri cevap şaşırtıcı; “Çin bizi alarm durumuna sevk etti…”

Dünya yeni bir döneme girerken, Five Eyes gerçekten Çin tehdidi yüzünden mi toplandı?

Yorumu sizlere bırakıyorum…

Toplantılarda yapılan açıklamaları özetle aktarıyorum. Dikkatle okunmalı;

“Fikirlerimize, teknolojimize, ekonomik güvenliğimize ve ulusal güvenliğimize Çin’den daha büyük bir tehdit oluşturan başka ülke yok… Üniversitelerimizdeki araştırmalar ve yeni şirketler hedefte.”

“Tüm ülkeler casusluk yapar. Biz de MI5 olarak casusluk yapıyoruz. Ancak Çin’in burada bahsettiğimiz davranışı geleneksel casusluğun çok ötesine geçiyor. Bu çaptaki hırsızlık, insanlık tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir olaydır.”

“Bir süredir Çin’in Kanada’da arazi edinimleri ve şirketler satın almasının arkasında başka bir niyet olduğunu fark ettik… Çin’in ülkenin hassas, stratejik varlıklarına yakın yerleri, ABD askeri üslerinin yakınlarındaki arazileri satın alma girişimini gördük ve engelledik.”

“Çinliler dünyanın açık ara en büyük hacking programına sahipler. Yaptıkları operasyonlarla, büyük veya küçük tüm ulusların toplamından daha fazla kişisel ve kurumsal verimizi çaldılar.”

MI5’ten Ken McCallum: “İran, Rusya, terörizm gibi tehditler, hiçbir zaman Çin’in yaptıkları kadar karmaşık olmadı. Beş Göz ittifakını bu masanın etrafında ve ABD’nin merkezinde toplayan ilk tehdit Çin oldu.”

FBI’dan Christopher Wray: “Çin’in esasen sahip olduğu şey, Doğu Almanya’nın otokrasisi ve baskıcı rejimi ile Silikon Vadisi’nin en ileri teknolojisinin birleşimidir. Bu kombinasyon, ABD ve müttefikleri için türünün ilk örneği olan göz korkutucu bir tehdidi temsil ediyor.”

Açıklamalar özetle bu şekilde.

Son zamanlarda ABD ve İngiltere istihbarat servislerinin Çin’e dair raporları dikkat çekiyordu ancak böylesi ilk defa oldu.

Teknik istihbarat noktasında NSA ve GCHQ başta olmak üzere diğer üç üyenin Five Eyes’daki faaliyetleri ise oldukça kritik…

Dipnot: İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ve İngiltere, istihbarat toplama ve bilgi paylaşımı amacıyla 1946 yılında UKUSA ittifakını kurdu.

Daha sonra İngiliz Milletler Topluluğu üyeleri olan Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda ittifaka katıldı. Günümüze Five Eyes olarak geldi.

Kaynak: @ersincmt

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et