DERİN FRANSA’DAN “BÜYÜK KAÇGUNLUK” ÜLTİMATOMU

Haber-Yorum ADIMLAR FRANSA

Geçtiğimiz haftalarda Alman çiftçilerinin protestolarından sonra bu hafta da Fransız çiftçileri ülkenin birçok şehrinde hükümetin tarım politikasına tepki eylemleri gerçekleştirdiler.

Ülke genelinde çiftçiler, Toulouse, Agen, Beauvais gibi çok sayıda şehirde gelirlerinin az olmasını ve hükümetin tarım politikasını protesto ediyor. Çiftçiler hükümetin taleplerine kulak vermesi için traktörleriyle günlerdir yol ve otoyolları trafiğe kapatıyor.

Protestoların şiddeti gün geçtikçe artıyor… Fransa’nın Aude vilayetine bağlı Narbonne kentinde hükümetin tarım politikasını protesto eden çiftçiler sosyal güvenlik kurumuna ait binayı ateşe verdi.

Kırsal Koordinasyon komitesi 29 Ocak 2024 günü saat 14:00’den itibaren Paris’teki bütün otoyolları traktörlerle bloke edeceklerini duyurdu.

KÜRESELLEŞMENİN CEREMESİ

Protestocu çiftçilerin isyan sebeplerinden birisi de, yerli üreticiye dayatılılan AB normlarının ithal ürünlerde gevşetilmesi. Özellikle Ukrayna’dan ithal edilen tarım ürünlerinden vergi alınmaması ve bu durumun Fransız çiftçisi aleyhine haksız rekabete sebep olması. Fransız çiftçisi, küreselleşmenin, bir avuç kapitalist elitin para kazanması için uydurulmuş cilalı tuzak olduğunu -eskilerin tabiriyle- hakkel yakîn anlamış durumda.

BAŞLIK ETRAFINDA

Fransa’da genellikle metropollerde değişik sebeplerden ve toplumun farklı kesimlerinden insanların katıldığı protesto eylemleri olmuştur. Bu eylemlerin çoğu kozmopolit niteliktedir. Çiftçi eylemlerinin dikkat çeken özelliği, katılımcıların kırsal kökenli, mülkiyet sahibi ve gerçek Fransız olması. Kayda değer bir diğer husus güvenlik güçlerinin diğer eylemlerde sergiledikleri sert tutumu eylemci çiftçilere göstermemeleri. Bunun sebebi teknik yetersizlik mi yoksa kamuoyunun yüzde 80 nispetinde desteğini alması ve eylemcilerin safi Fransız olması mı?

Çiftçi eylemleri başladığı zamanlar Fransız medyasında, 21 Mayıs 1358 yılında vuku bulan (bazı Fransız tarihçilerine göre 1. Fransız İhtilâli) büyük çiftçi ayaklanmasına katılanlara verilen “jacquerie” ismine atıfla yeni jacquerie isyanı şeklinde tanımlamalar oldu.

Protestocu çiftçilerin sık sık köyleri terketme, ziraî üretimi bitirme isteklerini dile getiren pankartlar taşımaları, aklımıza, Osmanlı tarihinde 16. yüzyılın sonlarından 17. yüzyılın ortalarına kadar süren büyük Celâlî isyanları sonrasında köylü halkın köyleri terkedip ya büyük şehirlere, yahut ücra dağlara sığındığı, tarihçilerin büyük kaçgunluk devresi dedikleri zaman dilimini getirdi. Her ne kadar güvenlik kaygısıyla “büyük kaçgunluk” yaşansa da asıl amil sebep Amerika kıtasının keşfinden sonra dünyadaki altın enflasyonunun Anadolu halkının ekonomik düzenini altüst etmesidir.

Hasılıkelam Fransa’da (jaküer)lerle küreselci elitlerin esaslı bir hesaplaşması kaçınılmaz görünüyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et