CEZAEVLERİ İŞKENCESİ ARTARAK DEVAM EDİYOR
Ahmet ÖLÇÜLÜ
Avrupa’nın lideriyiz… Cezaevleri doldu taştı
Son üç yılda cezaevinde bulunan kişi sayısı yaklaşık 100 bin artarken, kimi cezaevlerinde kapasitenin çok üzerinde mahpus sayısı bulunuyor. Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında her 100 bin kişiye düşen mahpus sayısı bakımından da birinci konumda.
Bundan 30 sene önce, ortalama olarak her bin kişiden biri cezaevindeydi…
Şimdi bu rakam beşe katlanmış durumda, artık ortalama her 200 kişiden biri cezaevinde…
Hem de onca affa, infaz indirimine vs rağmen…
Adalet Bakanlığı, Ağustos 2025 tarihi itibarıyla cezaevlerinde bulunan kişi sayısını açıkladı. Bakanlığın verilerine göre, Türkiye’deki toplam yaklaşık 304 bin 964 kişi kapasiteli cezaevlerinde kalan kişi sayısı 413 bin 780’e çıktı.
2022 senesine kıyasla, neredeyse iki katı artış yaşandı. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, 31 Mart 2022’de cezaevlerinde kalan kişi sayısı toplam 314 bin 502 idi. Bu sayının 275 bin 965’i hükümlüler tarafından oluşurken, tutuklu sayısı da 38 bin 537 kişiydi.
AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ
Avrupa Konseyi tarafından yayımlanan SPACE (Statistiques Pénales Annuelles du Conseil de l’Europe) raporuna göre Türkiye, cezaevlerinde bulunan kişi sayısı bakımından birinci konumda.
31 Ocak 2024 tarihine ait raporda, Türkiye’de her 100 bin kişiye 356 mahpus düştüğü belirtilirken Türkiye’yi 264 ortalamayla Azerbaycan, 261 ortalamayla Gürcistan, 235 ortalamayla Moldova gibi ülkeler takip ediyor.
Avrupa Konseyi’nin raporunda Türkiye, mahpusların yaş ortalaması bakımından ise 36 ile Avrupa’da 35. sırada yer alıyor.
KUYU TİPLERİ
Bir zamanlar F Tiplerine karşı büyük mücadele vermiş, F Tiplerinin Müslüman Anadolu ahalisi için emperyalist saldırının, insanlıktan çıkarmanın bir unsuru olduğunu özellikle vurgulamıştık.
AKP iktidarı artık F tiplerine rahmet okutacak yeni cezaevi tipleriyle zulmü katmerlemiş durumda. Müslüman Anadolu ahalisini insanlıktan çıkarmak için yeni formüller geliştirmişler. Kuyu Tipi de denilen S Tipi cezaevleri devreye sokulmuş…
Maksat suçu önlemek ve ıslah değil…
İnsanları insanlıktan çıkarıcı muamele ile ıslah da olmaz, suç da önlenmez.
O hâlde, Müslüman Anadolu ahalisini insanlıktan çıkarıcı bu uygulamalarla hedeflenen nedir?
PKK’nın doğuşunda devlet adına yapılan yanlışların, insanlıktan çıkarıcı muamelelerin rol oynadığı göz önünde bulundurulursa, AKP eliyle milleti bölme ve emperyalizmaya hizmet ettirici yeni programlar uygulandığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Ceza ayrı bir şey, insanlık düşmanlığı ayrı…
Nerede kaldı müslümanlık!










