SARI YELEKLİLER VE AVRUPA SEÇİMLERİ
25 Mayıs Cumartesi günü binlerce Sarı Yelekli 28. kez Cumhurbaşkanı Macron ve reform politikalarına karşı Fransa genelinde sokaklardaydı.
Ertesi günü gerçekleşen 2019 Avrupa Seçimleri’ne (AB Parlamentosu) denk gelmesi sebebiyle katılımın az olduğu görülen protesto gösterilerinde yine yer yer çatışmaların olduğu gözlenirken, ilk yardım malzemeleriyle protestoya Almanya’dan katılmak isteyen Alman sıhhiyecilerin Fransa’ya girişi engellendi ve gözaltına alındıkları bildirildi.
Başkent Paris’te güvenlik güçleri ile Sarı Yelekliler arasında yaşanan çatışmalarda yaralananların ve gözaltına alınanların olduğu belirtilirken, Paris içi ulaşımın gün boyunca kilitlendiği ve sokakların gaz bulutuyla dolduğu verilen diğer bilgiler arasında.
Sarı Yelekliler’in kendi sosyal medya hesaplarından yaptıkları bazı paylaşımlar da, Avrupa Seçimleri’nin Avrupa Halkları’na fayda sağlamayacağı ve politika ağababaların kendi çıkarlarından başka birşey düşünmedikleri doğrultusunda.
Bu açıklamayla sınırlı kalmayan Sarı Yelekliler Avrupa Seçimleri’nin gerçekleştiği Pazar günü seçimleri protesto etmek üzere 1500 kişiyle Belçika’da sokağa çıktı. NATO Karargâhı önünde toplanan Sarı Yelekliler ile Belçika polisi arasında sert çatışmalar yaşandı. Sarı Yelekliler’in üzerlerine özellikle atlı polislerin sürülmesi ve yaya polislerin antik Spartalılar’ın kullandıkları kalkana benzer kalkanlarla görülmesi dikkat çekti. Yaşanan olaylarda 250 kadar Sarı Yelekli gözaltına alındı.
AVRUPA SEÇİMLERİ 2019
Pazar günü Avrupa genelinde Avrupa Seçimleri gerçekleşti. Buna göre toplam 751 koltuklu Avrupa Parlamentosu 2024’e kadar yaklaşık olarak şu şöyle şekillendi:
EVP (Hrıstiyan Demokratlar) 177
S&D (Sosyal Demokratlar) 149
ALDE (Liberaller) 107
Grüne-EFA (Yeşiller) 69
EKR (Muhafazakârlar) 62
ENF (Sağcılar) 58
EFDD (AB’ye karşı kuşku duyanlar) 54
GUE-NGL (Solcular) 39
Diğerleri 36
Bu verilere göre geçen seçimlerin verileri karşılaştırılınca genel anlamda sağcıların yükseliş, solcuların da düşüş yaşadığını söyleyebiliriz.
Almanya’dan da pek farklı bir sonuç çıkmadı. Oylarının düşmesine rağmen Hristiyan Demokratlar en fazla oy toplayarak en fazla vekil göndermiş oldu. En güçlü muhalafet partisi SPD (Alman Sosyaldemokrat Partisi) ise yaklaşık %10 gibi bir oy kaybına uğradı. Alman Yeşiller Partisi ise ikinci parti çıktı. Sağcı AfD ise, sadece %5 alan Die Linke (Solcular) partisini sollayarak, aldığı %11 oyla yükselişte olduğunu gösterdi.
Almanya’dan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği destekle dikkat çeken ve yabancılara yönelik politika geliştireceklerini vaat eden Haluk Yıldız liderliğindeki BİG Partisi ise baraj olmamasına rağmen yeterli oya ulaşamayarak AB Parlamentosuna bir vekil bile gönderemedi. Seçimlerin ardından BİG’den gelen ilk açıklamalarda, yine Erdoğan taraftarı Avrupa Demokrat Birliği Vakfı UED adlı Türk kuruluşunun, kendilerine değil de Alman partilerine müzahir seçim çalışmaları yürütmesi sebebiyle böyle bir neticenin doğduğu belirtilerek, UED hedef alındı.
Nihan ÖZTÜRK – 27 Mayıs 2019