HAÇLI BİRLİĞİ AB TÜRKİYE’YE YİNE PARMAK SALLADI: ‘YAPTIRIMLARA DAHİL OL’
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, aradan geçen 3.5 yılın ardından Türkiye ile ilk toplantının gerçekleştirileceğini duyurarak, Ankara’yı Brüksel’in Rusya’ya uyguladığı yaptırımlara dahil olmaya çağırdı.
Türkiye ve Avrupa Birliği (AB), Brüksel’in yaptırımların aşılması konusundaki uyarısı üzerine yaklaşık 3.5 yıl aradan sonra bu hafta ikili ekonomik işbirliğini görüşmek üzere İstanbul’da toplantı düzenleyecek.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Çanakkale’ye yaptığı ziyarette Hurriyet Daily News’e röportaj vererek “AB olarak Türkiye ile farklı alanlarda siyasi düzeyde ilişki kurmaya devam etmek istiyoruz. Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi, Türk hükümetindeki mevkidaşlarıyla görüşmek ve üst düzey iş diyaloğuna katılmak üzere önümüzdeki hafta Türkiye’yi ziyaret edecek” ifadelerini kullandı.
‘Türk makamlarına endişelerimizi dile getirdik’
Brüksel’in Türk hükümeti ve şirketlerine dönük AB tarafından Rusya’ya uygulanan yeni yaptırımlara dahil olma yönündeki ısrarını yineleyen Meyer-Landrut, şunları söyledi: “AB, Rusya’ya eşi benzeri görülmemiş bir dizi yaptırım uygulamaya karar verdi. Bu yaptırımların amacı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü bu kabul edilemez ve korkunç saldırganlıkta savaşma kabiliyetini engellemektir. Bu sekiz paket, AB’nin ilk kez dolandırıcılıkta payı olan üçüncü şahıslara ve kuruluşlara yaptırım uygulayabileceğine dair güçlü bir sinyal gönderdi. Türk makamlarına endişelerimizi dile getirdik ve Komiser McGuinness’in Ankara ziyaretinin nedeni buydu. Komiser, bakanlar ve Merkez Bankası Başkanı ile görüştü.”
‘Yaptırımların uygulanması oldukça karmaşık’
Bununla beraber Brüksel’in AB bünyesinde yaptırımları atlatma çabalarıyla mücadele ettiğini ifade ederek, “Bu, AB’nin şimdiye dek benimsediği en büyük yaptırım seti. Pek çok aktör bundan endişe duyuyor. Yaptırım setinin uygulanması oldukça karmaşık” değerlendirmesini yaptı.
‘Rusya’nın Türkiye’yi enerji merkezi haline getirme teklifiyle ilgilenmiyoruz’
Ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’yi Avrupa’nın Rusya’dan doğalgaz tedarik edebileceği enerji merkezi haline getirme teklifini yorumlayan yetkili, Brüksel’in bu türden bir projeyle ilgilenmediğini dile getirdi.
Meyer-Landrut, “En önemli eğilim, Rus doğalgazına ve fosil yakıtlarına olan bağımlılığımızı azaltmak ve daha çok azaltmak. AB’nin Rusya’dan ithal ettiği gazın hacmi, savaşın başlamasından bu yana yüzde 41’den yüzde 9’a düştü. Bu karar, Rusya’dan fosil alımının kesilmesi amacıyla mayıs ayında alındı. Bu, Avrupa’nın enerji politikasının yol gösterici bir ilkesi olmaya devam edecek” dedi.
‘Rusya’ya karşı NATO ile yan yana durmalıyız’
Yetkili, “İyi komşuluk ilişkilerinin herkesin çıkarına olduğunu düşünüyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı bağlamında NATO ve AB içinde yan yana durmak zorundayız” ifadelerini kullandı.