HUSİLER’İN ABD UÇAĞI DÜŞÜRMESİ, ABD’NİN ZAAFİYETİNİ ORTAYA ÇIKARDI

Eski Pentagon Analisti: Husiler Muhtemelen Kızıldeniz Üzerinde ABD F/A-18’ini Düşürdü

Emekli ABD Hava Kuvvetleri Yarbayı Karen Kwiatkowski, Husilerin ABD savaş uçağını düşürmesi hakkında yorum yaparken, “Husilerin savaşta sertleşmiş, son derece dirençli, zeki ve motive olduklarını biliyoruz,” dedi. “Çok sayıda insansız hava aracı ve hipersonik füzeleri var ve temel nedenlerle, yani Arap dünyasını İsrail, NATO ve ABD hakimiyetinden kurtarmak için uzun bir savaş veriyorlar.”

Yemen’deki Ensarullah (Husiler) grubu, 22 Aralık’ta Kızıldeniz üzerinde, ABD Donanmasına ait bir F/A-18 uçağını düşürdüklerini müjdeledi. Ancak ABD Merkez Komutanlığı, savaş uçağının güdümlü füze kruvazörü USS Gettysburg’dan açılan “dost ateşi” sonucu düşürüldüğünü iddia ederek, Husilerin kendilerine zarar veremeyeceği imajını korumaya çalıştı.

Kwiatkowski bu açıklamayı üç nedenden ötürü şüpheli buluyor:

  1. Pentagon dost ateşi olaylarını kabul etmekten genellikle kaçınır çünkü bunlar utanç vericidir. Bir çarpışmadan sonra yapılan hızlı bir itiraf, gerçeğin daha da utanç verici olabileceğini düşündürür.
  2. Olay, pilotların hayatta kalması dışında, yerel haberlerde küçümseniyor ve hafife alınıyor.
  3. Husilerin son 15 ayda Kızıldeniz’de gemileri, insansız hava araçlarını ve yavaş uçan uçakları hedef alma yeteneğine sahip olduğuna dair teyit edilmiş kanıtlar bulunmaktadır.

Husiler nasıl Amerikan savaş uçağını düşürebilir?

Kwiatkowski F/A-18’in kalkıştan kısa bir süre sonra, hız ve irtifa kazanırken vurulduğunu belirtti.

“F-18’deki karşı tedbirlerin kalkıştan bu kadar kısa bir süre sonra ve vuruldukları irtifada uygulanabilir olmaması muhtemeldir” dedi. “Kalkış güvenliği uçak gemisi savaş grubunun birincil sorumluluğudur.”

Buna ek olarak, eğer bir Husi füze saldırısı tespit edilmişse, ABD savunma sistemlerinin dost ateşinden kaçınmaya çalışıyor olması da mümkündür. Bu algoritma, bir füze ya da insansız hava aracının Harry Truman’a bu kadar yakın bir yerde, ABD’nin dost bölgesinde bulmasını sağlamış olabilir.

ABD Donanması Husi füze tehdidini neden küçümsüyor?

Kwiatkowski’ye göre bu önemsizleştirmenin başlıca nedeni “ABD Donanması ve Hava Kuvvetlerinin yaşlanması, politikalarının gerektirdiği küresel görevler için aşırı gerilmiş olması ve hem ‘savaş’ politikaları hem de ne yazık ki zayıf askerî liderlik nedeniyle morallerinin bozulmuş olmasıdır.”

“ABD Donanması’nın saldırı gücü -12 nükleer güçle çalışan taşıyıcı savaş grubu ve onlara eşlik eden denizaltı eskortları- küresel bir hedef ve “yönetmesi karmaşık, işletmesi pahalı ve savunması zor” yumuşak teknolojik bir yem haline geldi.”

Eski bir Pentagon analistine göre, gerekli değişiklikler -modernizasyon talepleri vs- mevcut askerî ve siyasî liderlik tarafından dirençle karşılanıyor.

“Bu modelin sonu geldi ve ABD’nin gerçek araçlarına ve anayasal hedeflerine uygun yeni bir askerî duruş sergilemesinin zamanı geldi. Ve, yılın bu zamanında söylemeye cesaret edebilir miyim bilmiyorum ama, barış için bir hamle yapmanın zamanı geldi,” diyor Kwiatkowski.

*

Bu konudaki bir diğer yorum da ABD ordusu ile yönetim arasındaki çekişme neticesi, ABD ordusunun yönetime mesaj vermek maksadıyla kendi uçağını kasıtlı olarak vurmuş olabileceği ya da vurulmasına göz yummuş olması yönünde. Neo-Conların, CENTCOM’un, Pentagon’a direnişi… İç çekişme bu noktaya elbette varabilir ama olup-olmaması bir yana, ABD açısından, şuyuu vukuundan beter vahim bir durum ortaya çıkmış oldu.

Her ne olursa olsun, bu durum, birilerinin ABD’ye yaranmaya çalıştığı şartlarda, Husilerin, “ABD uçağını vurduk!” diyerek ABD’yi kepaze etmesi gerçeğini değiştirmez.

Haber-Yorum: Alâaddin Bâkî AYTEMİZ

Bir Cevap Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin