“GÜÇ DENGESİ” NASIL HESAPLANIR? NATO VE RUSYA
Fadi Lama
Günümüzdeki çatışmalarda güç dengesinin nasıl hesaplanacağı konusu son dönemde iki makalede ele alındı.
‘Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Güç Dengesi’, Steve Jermyn, NATO WATCH, 12 Mayıs 2025
Güç Dengesi Hesaplaması, Mark Wauck, Substack, 14 Mayıs 2025
İngiliz Ordusu Emekli Komodoru Emekli Komodor Steven Jermyn, askeri gücün dört ana faktöre bağlı olduğunu ileri sürer:
- Reel ekonomi: endüstriyel üretim.
- Enerji: ‘Ucuz, kaliteli ve bol’ bulunması.
- Siyasi tutku: Belirli bir savaşa yönelik halk desteği.
- Coğrafya: Savaş alanının eve yakınlığı.
Jermyn, Ukrayna savaşını ele alıyor ve güç dengesinin Rusya’nın lehine olduğu ve NATO’nun yenileceği sonucuna varıyor.
Geleneksel Avrupa düşüncesine aykırı olabilir, ancak tarih yakında, Amerikalılarla birlikte biz Avrupalıların bu savaşta ve NATO’nun yenilgisinde önemli bir sorumluluk taşıdığımızı gösterecek.
Yetenekli stratejik düşünceyle, ilk etapta savaşı önleyebilirdik. Yetenekli güç dengesi düşüncesiyle, şimdi onu daha hızlı bir şekilde insani bir sonuca ulaştırmaya yardımcı olabiliriz ve yardımcı olmalıyız.
Marck Wauck, Jermyn’in güç dengesi hesaplama yöntemini temel alarak bunu ABD’nin Çin ve İran ile olası savaşlarına uyguluyor.
Jermyn sözlerini Rusya ile sınırlıyor, ancak aynı şey ABD’nin kur yaptığı diğer olası çatışmaların çoğu için de geçerli – Çin, İran, vb. Bu kapanış alıntısında Jermyn’in ideolojik nedenlerle gerçeği kabul etmeyi reddetmek olarak tanımladığım şey açısından düşündüğüne dikkat edin – ideolojik nedenler bir şekilde basit güç dengesi hesaplamasını alt ediyor: “Jeopolitik gerçekleri kabul edin … başarısız siyasi anlatınıza tutunmaktansa.”
Her ikisi de savaşları yönlendiren siyasi liderlerin gerçek güç dengelerinden habersiz olduklarını ve savaşları kaybetmelerine neden olan siyasi anlatılar tarafından yönlendirildiklerini ima ediyor.
Her iki yazar da en önemli iki konuyu gözden kaçırıyor:
1. Ne Avrupa ne de ABD egemen devletlerdir. Egemenlikleri, ulusun parasal ve finansal politikalarını kontrol eden özel merkez bankaları kurduklarında kaybedildi. Demokrasi, 16. yüzyıla kadar uzanan ulusları kontrol etmek için Para Güçleri tarafından dayatılan politik sistemdir. Bir demokraside, politikacılar yalnızca Para Güçlerinin kuklalarıdır. Bu, politikacıların ulusun zararına aldığı anlamsız kararları açıklar. Satrancı bir benzetme olarak kullanırsak, Şah hariç tüm taşlar harcanabilir. ABD Vezir, AB Kale, Japonya Fil, Güney Kore At vb. olabilir… Para Güçleri taşları hareket ettiren öznedir ve kazanmak için Vezir dahil herhangi bir taşı feda etmeye isteklidir.
2. Her iki makalede de odak, askeri güçtür. Batı uzun zamandır askeri üstünlüğünü kaybetmiştir. Şu anda İmparatorluğun ana güç sütunları şunlardır:
a. Kitle psikolojisi manipülasyonları. Aslında, İmparatorluğun Levant’ta elde ettiği son kazanımların hepsi kitle psikolojisi manipülasyonunun bir sonucudur.
b. Küresel finans kuruluşları, yaptırımların uygulanmasını, faiz oranlarının ve para birimlerinin manipüle edilmesini ve emtiaların küresel çapta fiyatlandırılmasını mümkün kılmaktadır.
Sonuç olarak
Sonuç olarak, siyasi “liderler” “aptalca” kararlar aldıklarında, soru onların aptallığının derecesi değil, kuklacılarının amacının ne olduğudur.
Daha önce belirtildiği gibi, kazanmak için Vezir (ABD) bile feda edilebilir.
Kaynak: https://www.globalresearch.ca/calculate-balance-power/5887324
Dr. Fadi Lama, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Uluslararası Danışmanıdır. Jeoekonomi, endüstri, KOBİ’ler ve akademi alanlarında danışmandır. Fadi, Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Makine Mühendisliği alanında doktora, Londra Şehir Üniversitesi’nden Üretim Teknolojisi alanında yüksek lisans ve Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Makine Mühendisliği alanında lisans derecesi aldı. Batı Neden Kazanamaz: Bretton Woods’tan Çok Kutuplu Bir Dünya’ya adlı kitabın yazarıdır.
Aktaran: Hüseyin Vodinalı










