SAMAN İTHAL ETMİŞ OLABİLİRİZ

SAMAN İTHAL ETMİŞ OLABİLİRİZ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bir ülkede ithalat da olacak, ihracat da olacak. Biz saman ithal etmiş olabiliriz. Ama bu ihtiyaçtan değil” diyor.

Peki, ihtiyaçtan değil de neden?

Plânlama hatası yaptığımızdan ihtiyaç fazlası et ithal ettiğimizden, şimdi de bu fazla eti ihraç etmeye çalıştığımız gibi bir garabet mi var yoksa?

Bakan, saman ithalini buğdaydaki ithal sebebiyle açıklamaya çalışıyor. Türkiye’nin ürettiği buğday kendi öz tüketimine yetiyor ama yurt dışına makarna, bisküvi, un vs sattığımızdan dolayı, bunları imal edecek buğdayı ithal ediyoruz.

Oysa Türkiye saman ve saman ürünleri ihraç etmiyor ki, buğdaydaki ithalatla saman ithalatı izaha kavuşsun.

Buğday ithalatı konusunda dahi, Türkiye ithal ettiği buğdayı da üretecek kapasiteye, potansiyele sahipken, bunu niye üretemiyoruz diye çareler düşünüleceğine, ithale mazeretler tedarik ediliyor.

Bu arada Türkiye’deki buğday dâhil tahıl üretiminde bu sene büyük bir düşüş yaşandı. Bu düşüş devam ederse, öz tüketimimizi de ithal etmeye başlayacağız.

 O zaman da Sayın Bakan çıkıp, “paramız var ki alıyoruz!” pişkinliği ile açıklama yapmaya utanmayacak mı?

Ahmet ÖLÇÜLÜ

Bir Cevap Yazın

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin