TARİHİMİZDE OCAK AYI
1 Ocak
630 – Mekke’nin Fethi ve Kâbe’nin putlardan temizlenişi.
2009 – Hamas liderlerinden Şeyh Nizar Reyyan ve ailesi İsrail bombardımanı sonucunda şehid oldu.
2015 – Adımlar dergisinin 4. sayısı çıktı.
2 Ocak
1523 – Kanunî’nin Rodos adasını fethi.
1991 – Gönenli Mehmet Efendi’nin vefatı.
1936 – Soyadı Kanunu yürürlüğe girdi.
1978 – Abdullah Gülbahar’ın şehadeti.
2016 – Erdoğan: İsrail’e ihtiyacımız var.
3 Ocak
1990 – “Mehmet Tarakçı, Ankara’da başlattıkları “Ayasofya’nın açılması için imza kampanyası”nın durumunu rapor etti ve resimlerini getirdi… Ramazan Gülaçtı, Mehmet Kamalak, Halim Bozoğlu, Orhan Özdil, Ramazan Bora… İbda amblemli pankartlar… Halkın, İbda selâmı… Hükümet, Ayasofya’nın açılması için kararname hazırlıyormuş…” (TG/3-171)*
4 Ocak
1968 – Ruhi Kılıçkıran’ın şehadeti.
5 Ocak
1987 – “İbda’cı gençler Beyazıd Meydanı’nda türbanın serbest bırakılması için açlık grevine başladılar… Muazzam bir alâka!..” (TG/3-185)
1990 – “Bizim gençler, edepsizlik eden birine haddini bildirmek için Teklif dergisini bastılar…” (TG/3-185)
1996 – Filistinli savaşçı Yahya Ayaş’ın şehadeti.
2000 – Bandırma Cezaevi’ndeki İbdacılar saldırı başladı.
2007 – Adımlar Çizgisi’nin organize ettiği eylemde, Saddam Hüseyin’in, Haçlı işgâlcilerin işbirlikçiliğini yapan Şiîler tarafından Kurban Bayramı sabahı katledilmesinin İstanbul İran Konsolosluğu önünde protesto edilmesi… Gösteriye katılan 7 kişinin gözaltına alınması sonrası tutuklanmaları.
6 Ocak
1989 – “Şanlı “Türban Kavgası”nın yıldönümü!..” (TG/3-197)
1990 – “Karar Dergisi’ne, Ak Doğuş dergisinde çıkan “Bir Gün” başlıklı yazı için mi, yoksa Ak Doğuş dergisi toplandığı için mi bilmiyorum, suç fiilini övmekten soruşturma açıldı… Yazı işleri müdürü Serdar Yücel, ifadeye çağrılıyor… Atatürk’e hakaret hikâyesi… İş dallanıp budaklanıyor…” (TG/3-196)
“Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılması amacıyla başlatılan kampanyayı değerlendiren hükümet üyelerinden devlet bakanları Mustafa Taşar, Cemil Çiçek ve Milli Savunma Bakanı Sefa Giray, olayın siyasî avantaj sağlamak amacıyla bazı çevreler tarafından tahrik edildiğini söylediler… O “çevreler” de biziz…” (TG/3-196)
“İbda Diyalektiği’nin muazzam bir ispatı hâlinde “Türban Kavgası” 1987’de bugün başladı… Ve Şiîlere ilk dayak, “bunlar Müslümanları kırdırmak istiyorlar!” malûm puştluğuyla hareketi baltalama çabalarından dolayı, bu vesileyle birkaç gün sonra atıldı: Girişim dergisinde hizaya sokularak sopalandılar… Nazif Keskin ve iki adamı tarafından… Hareket bütün yurda sirayet edince, bütün parsacılar gibi “zaten bu hareketi herkes tasvip ediyordu!” hokkabazlığıyla, elde çanak ön safa geçtiler!..” (TG/3-204)
7 Ocak
1989 – “İbrahim Albayrak, epeydir beni ziyaret etmek isteyen Abdurrahman Vedat Alkan isimli bir arkadaşı getirdi… Abdurrahman, “Örgü” isimli şiir kitabını takdim etti…” (TG/3-208)
Yalçın Turgut’un Ankara’da karikatür sergisinin açılışı.
2000 – Bandırma Cezaeevin’de Çarşamba günü İbdacılara başlayan saldırı 3. gününe girerken Metris Cezaevi’nde Kumandan’ın liderliğinde Cuma günü isyan patlatıldı. Metris’te, müvekkili ile görüşe gelen bir avukat İbdacıların elinde “rehin” kalırken, yapılan görüşmeler sonrasında Bandırma’da saldırıya son verildi. Gönüldaşlar Bandırma’dan sevk edildi. Hasan Meriç, Bandırma’da şehid oldu.
2015 – Kuaşi kardeşler Paris’te Allah Resûlü’ne hakaret içeren karikatürler yayınlayan Çarli Hebdocuları cezalandırdı: 12 leş.
2016 – İBDA Mimarı, Kumandan Salih MİRZABEYOĞLU’nun, 16 sene tutuklu kaldığı ve avukatlarının “yeniden yargılama” başvurusunun kabulüyle birlikte görülmeye başlanan dava kapsamındaki duruşmaların ikincisi gerçekleşti.
8 Ocak
1990 – “Mevlüt telefon etti… Milliyet Gazetesinin ikinci sayfasına bakmam için… “Atatük’e dil uzatanların cezasız kalmasına Evren’den tepki” takdiminin altında, “Hakaret… Beraat… Gaflet” diye büyük puntolarla bir manşet… Ve altında spot: “Ak-Doğuş dergisinde geçen yıl yayınlanan ve Atatürk’e “Nalları dikti”, “O alçak”, İngiliz ajanı” diye hakaretler yağdıran yazı beraat etti… Karar temyiz edilmediği için kesinleşti… Ve Ankara Barosu avukatlarından Hayri Balta, “Türk Ulusuna temyiz dilekçesi” yayınladı… Hayri Balta’nın dilekçesine tek cevap, 7. Cumhurbaşkanı imzasıyla Evren’den geliyor: “O büyük insana saldıranların elleri kursaklarında kalacaktır. Yeter ki sizin gibi Atatürkçüler bunlarla mücadelesini devam ettirsinler. O suçu işleyenler bir gün kanunların pençesine düşeceklerdir.” deniyor!.. Hoh, hoh, hoh… Hiç bu kadar öfkelenmemiştim… Adam emekli olduğunu unuttu, kendini eski günlerde sanıyor… Bizim karargâhta bir hareket, bir hareket!.. Derhal Harun Yüksel ve Hasan Ölçer’le konuştum!.. Gerekenelr yapılacaktır!..” (TG/3-217, 218)
9 Ocak
1988 – Ankara’da İmbat Kitap Fuarı’nda imza günüm… Sinek avlayan meşhur (!) yazarların arasında, imza atmaktan parmakları yorulan ben… (TG/3-228)
1988 – “Ankara Esav’da “Aksiyon ve Cemaat” konferansını verdim!..” (TG/3-321)
1989 – Mevlüt Kayış, Ankara’dan geldi ve beni ziyaret etti… Onun bildirdiğine göre Mehmet Tarakçı Ankara’da grubunu kurmuş ve çok iyi iş yapıyormuş… (TG/3-228)
1990 – Milliyet gazetesi yaptığı işten pek hoşnut kalmış gözüküyor… Bugün yine aynı dava… Atatürk’e hakaret davasının beraati hakkındaki yayınları, İstanbul Adliyesi’nde fırtınalar kopmasına sebep olmuş… İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şevki Arat, kararın iptali için yazılı emir yoluna gideceklerini söylemiş: “Günün erken saatlerinde Ankara-İstanbul adliyesi arasındaki telefon trafiği çok yoğundu… Beraat kararını veren İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Hâkimi Şefik Mutlu ile basın savcıları aranan kişiler arasındaydı. Karara çıkan dosya ise, yetkililer arasında gitti geldi. Akdoğuş adlı bir dergide geçen yıl yayınlanan Atatürk’e baştan aşağı hakaret içeren yazı, basın savcılarından Turan Özatan tarafından incelenmiş ve Atatürk’e yayın yoluyla hakaretten dergi sorumluları hakkında dava açılmıştı. Duruşmalara çıkan basın savcılarından Tekin Sevimli de önce iddiayı savunmuş, esas hakkındaki mütalaasında da suçun oluşmadığını öne sürerek beraat istemişti”… Yazı böyle gidiyor… Gitsin gittiği yere kadar!.. Şu var ki, her kuşun etinin yenmeyeceğini onlar da görecek…” (TG/3-227, 228)
2015 – Fransa’da Allah resulüne hakaret den Çarli Hebdo dergisini basarak suçluları cezalandıran Said ve Şerif Kuaşi (Ökkeşi) adlı kardeşler, haçlılar tarafından öldürülerek şehid oldu.
2015 – Hollanda Devlet Televizyonu NOS TV, Ali Osman Zor ile röportaj yaptı.
10 Ocak
1987 – “İmbat Kitap Fuarında muhteşem bir imza günüm oldu…” (TG/3-240)
11 Ocak
1990 – “Bugün, Babıali’nin görmediği heybette bir basın toplantısı yapıldı… Kenan Evren ve Hayri Balta’ya cevap ve mahkemeye verileceklerinin duyurulması… Gelen gazeteciler, ilk anda duvarda asılı 1,5-2 metre önündeki resim altında, İbdacı delikanlı ve ağabeylerinin heybetini görünce, halk mahkemesinde olduklarını sandılar… Basın bildirisi ve Mahkemeye verilecek dilekçenin okunmasından sonra, Avukat Hasan Ölçer’in izahı müthişti. “Kenana Evren, artık normal bir vatandaştır. Hakkında suç duyurusu yapılan her vatandaş gibi, karakola çağrılarak ifadesi alınmalıdır!”… Hukuk Bürosu, 10 üzerinden 10 tam not aldı… Nazif Keskin, kaleme aldığım basın bildirisi için “tarihî” diyor…” (TG/3-249) (basın bildirisinin tam metni için bkz: TG/3-252, 253, 254, 255, 256)
2015 – Çin İst. Başkonsolosluğu önündeki protesto gösterisine gönüldaşlarımız da destek verdi.
2015 – Taksim’de Çarli Hebdo’ya destek olmak üzere toplanan yabancılaşmış adamlara yapılan baskında Aydın Alkan ve Muharrem Çoban adlı gönüldaşlarımız gözaltına alındı. Karakolda işlemleri tamamlandıktan sonra serbest bırakıldılar.
12 Ocak
1990 – “Kenan Evren hakkında dava açılmasıyla ilgili haber, bugünkü tercüman ve Milli Gazete’de çıktı… Güneş gazetesinde de, Mustafa Saka’nın askerliğe karşı olan görüşleri yayınlandı… Çok güzel… Atilla özdür ağabeye telefon ettim… Milli Gazete’deki sütununda bizim basın toplantını aynen verebilir mi diye…” (TG/3-259)
“Bugün İbda mensubu gençler, Sultanahmet Camiinde kıldıkları Cuma namazından sonra, İbda pankartlarıyla slogan atıp, Ayasofya’nın açılması için imza kampanyası yaptılar… Üstadım’ın Ayasofya hakkındaki bir yazısının okunuşunun ardından atılan sloganlar sırasında, kalabalık da, elleriyle İbda işareti yaptı ve buna turistler de uydu… İmzaya katılanlar arasında turistler de var… Türkiye gazetesinin akşam baskısında haber ve resimli olarak çıkan hadise, imzaların Cumhurbaşkanına gönderilmesi haberinin belirtilmesiyle son buldu… Hadiseler süratlenmeye, zayıflar ayıklanmaya başladı… Dünya, garip bir etki alanının içine girdi gibi hisler içindeyim… İspiyoncular sinmeye başladı ve Milliyet gazetesi, bizim basın toplantısını mantosuna bürünüp kendi kendinden gizlenir gibi verdi!.. Arka sayfalarda, çaktırmadan savuşturarak… Hadiseler, samimi ve lider karakterli adamları da gösteriyor… Ak-Doğuş dergisinin yazı işleri müdürü Sinami Orhan… Bu ismi duymayan kalmadı!..” (TG/3-259, 260)
1992 – Cezayir’de Batıcı işbirlikçilerin seçilmiş İslamcıların iktidara gelmesine mani olmalarıyla başlayan iç savaş.
14 Ocak
2015 – Çarli Hebdo’ya destek için karikatür basan Cumhuriyet gazetesi İbdacılar öncülüğünde protesto edildi.
15 Ocak
1459 – Akşemseddin Hazretleri’nin vefatı.
1988 – Terörist Yahudiler Mescid-i Aksa’yı işgâl etti.
2009 – Hamas hükümetinin İçişleri Bakanı Said Siyam’ın şehadeti.
16 Ocak
1951– Ahmed Hamdi Akseki’nin vefatı.
1999 – Rusya’ya gitmek üzere harekete geçecekken, Rusya’nın Çeçenistan’daki katliamlarını protesto etmek için Avrasya Feribotu’nu Trabzon’da ele geçiren gönüldaşlar, rotayı İstanbul’a kırdı.
2015 – Fatih Camiiînde, Fransa’da Haçlılar tarafından şehid edilen Kuaşi kardeşler için Cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kılındı.
17 Ocak
1983 – Kumandan’ın “Yevmiye”lere mevzu Üstad’ı ziyaretlerinden biri…
1991 – “Kuveyt’i ilhak eden Irak’a karşı, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinin savaş açması… 18 milyon nüfuslu Irak’a karşı 33 devlet…” (TG/3-304)
1992 – İbda adına Kâzım Albayrak Haçlı saldırısının yıldönümünde Bağdat’taydı.
18 Ocak
2015 – Cumhuriyet gazetesi, Çarli Hebdoya verdiği destek sebebiyle gazete önünde Fransız bayrağı yakılarak protesto edildi.
2015 – Cumhuriyet Gazetesi önündeki protesto gösterilerinden hemen sonra, Taksim’de bulunan Fransız konsolosluğu’nun önünde Charlie Hebdo dergisinde çıkan karikatürlerinin asıldığını öğrenen İBDA-C BAGİ (Büyük Anadolu Gençliği İnisiyatifi)’ye bağlı bir grup anında Taksim İstiklal caddesine intikal etti. / Tekbirler ve “Canımız Sana Feda olsun Ya Resulûllah” sloganlarıyla Fransız Konsolosluğu’nun önüne gelen İbdacılar, karikatürleri asanların oradan hemen kaçtığını öğrendi.
20 Ocak
820 – İmam Şafiî Hazretleri’nin vefatı.
1980 – Mukadder İnce’nin şehadeti.
1990 – “Sovyetler Birliği’ndeki Azeri ve Ermeni çatışması, Sovyet ordusunun müdahale durumu… Dünyada her türlü değişim ne kadar hızlandı… Biz de iyi hızlandık…”(TG/3-330)
1993 – Saraybosna’da 800 kadar caminin vahşi Sırplar tarafından yerle bir edilişi.
2015 – Almanya’da gönüldaşlarımız anti-faşist eyleme solcu Antifa üyeleriyle birlikte katıldı.
2015 – Carlos’u ziyaret için Türkiye’den Avrupa’ya geçen avukatları Güven Yılmaz ve Ahmet Arslan Almanya’da gönüldaşlar tarafından karşılandı.
21 Ocak
1072 – Selçuklu Sultanı Alparslan’ın vefatı.
1976 – Zeki Yılmaz’ın şehadeti.
1980 – Gürsel Kabadayı’nın şehadeti.
22 Ocak
1517 – Yavuz Sultan Selim’in Ridaniye zaferi.
1517 – Ridâniye zaferi.
2012 – Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’nun valideleri muhterem Sabriye Erdiş Hanımın vefatı…
2015 – Av. Güven Yılmaz ve Av. Ahmet Arslan Paris’te Carlos’u ziyaret ettiler.
23 Ocak
2002 – Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’nun Kartal’dan Bolu F Tipi Cezaevi’ne sevki.
24 Ocak
627 – Hendek Savaşı.
661 – Hz. Ali’nin şehadeti.
1964 – Üstad Necip Fazıl’ın “İmân ve Aksiyon” konferansını İstanbul Aydınlar Kulübü’nde vermeye başladığı gün… Konferans 1 Şubat günü son buluyor.
25 Ocak
1991– “Vâridât: Şanlı Cuma / 25 Ocak 1991… İslâmcı mücadele tarihinde İBDA-C ile açılan şanlı bir sayfa…” (TG/3-376) Türkye’nin Haçlı Amerika yanında Irak’a saldırmasını protesto etmek maksadıyla bizzat Kumandan’ın tertip ettiği gösteride, Cuma namazı çıkışı müslümanlar Bayezid Meydanı’nda polisle çatışmaya girerken Kumandan’ın direktifi ile Ali Osman Zor’un havaya ateş etmesi ile İslâmcıların rejime karşı gerektiğinde silâh kullanacağı mesajı verilmiş oldu.
1990 – “Kızılordu, Ermeni ve Azerler arasındaki çatışmada aleni olarak Ermenileri desteklerken, Azerbaycan’ın Kızılordu tarafından işgâli ve yüzlerce kişinin açılan ateş sonunda veya tank paletleri altında ezilerek öldürülmesine başından beri destek veren Batı, Gorbaçov yönetimini açıkça destekliyor… Avrupa Komisyonu Başkanı Delors, resmen, kan dökmenin meşru olduğunu televizyonda söyledi… Ağzına (…) herifi… Bizimkiler hâlâ utanmadan Batı’ya yaltaklanmaya çalışsınlar… Pis insanlar… Bakü Limanında çatışma… Sovyet filosundan açılan yaylım ateşe maruz kalan küçük Azerî teknelerinden de, hafif silâhlarla karşılık verildi…” (TG/3-374)
2000 – Metris’e Noel baba saldırısı. Sanca kartal şehid oldu. Kumandan’a ağır işkence yapıldı. Saldırı sonrasında Kumandan dahil bir kısım gönüldaşlar Kartal, bir kısmı Eskişehir cezaevine sevk edilirken TELEGRAM işkencesi süreci de başlamış oldu.
2001 – Aralarında Ali Osman Zor ve Alaaddin Baki Aytemiz’in de olduğu 10 İbdacı Kartal Cezaevi’nden tahliye edildi.
2011 – Arap Baharı denilen hadiselerin Mısır’a sıçraması.
2012 – ADIMLAR Çizgisi’nin organize ettiği eylemde; Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’na ağır işkence yapılan, gönüldaşımız Sancar Kartal’ın şehîd ve onlarca gönüldaşımızın ağır yaralanmasına sebeb olan, Metris Cezaevi’ne 25 Ocak 2000 tarihinde yapılan “Noel Baba Operasyonu”, Kumandan’ın esir tutulduğu Bolu F Tipi Cezaevi önünde protesto edildi.
2013 – ADIMLAR Çizgisi’nin organize ettiği eylemde; Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’na ağır işkence yapılan, gönüldaşımız Sancar Kartal’ın şehîd ve onlarca gönüldaşımızın ağır yaralanmasına sebeb olan, Metris Cezaevi’ne 25 Ocak 2000 tarihinde yapılan “Noel Baba Operasyonu”, Kumandan’ın esir tutulduğu Bolu F Tipi Cezaevi önünde protesto edildi.
2014 – ADIMLAR Çizgisi’nin organize ettiği eylemde; Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’na ağır işkence yapılan, gönüldaşımız Sancar Kartal’ın şehîd ve onlarca gönüldaşımızın ağır yaralanmasına sebeb olan, Metris Cezaevi’ne 25 Ocak 2000 tarihinde yapılan “Noel Baba Operasyonu”, Kumandan’ın esir tutulduğu Bolu F Tipi Cezaevi önünde protesto edildi.
26 Ocak
1983 – Üstad’ın Kumandan’a ısmarladığı İstikbâl İslâmındır adlı icazetnâme keyfiyetindeki eserini Kumandan Üstad’a okuyor. (TG/6-62, 63)
27 Ocak
1990 – “Cenge hazırım… Muhafızlar hazır ve tedbirli vaziyette… Muazzam bir kalabalık içinde Kitap Fuarına girdim… İlk gözüme çarpan, hiç sarsaklık yapmayan gençlerin nizam ve heyecanı… Kitapları imzalamaya başladım… (…) Mehmet Tarakçı’nın Kitap Fuarı’ndaki harika organizasyonu, Ak-Doğuş’taki çocukların müthiş havası, bir el işaret etmiş de birdenbire meydana çıkıvermiş gibi seçkin insan kalabalığı, Ali Osman Zor ve Sinami Orhan’ın militan tavırları, geliş ve gidişteki nizam ve intizam (…)”(TG/3-392, 393)
28 Ocak
1517 – Yavuz Sultan Selim Han’ın Mısır’ı zaptı.
1989 – Kumandan’ın Ankara’da İmbat Kitap Fuarı’nda “bir nevi İbda merasimine dönen imza günü…” (TG/3-324) “Kitap Fuarı’nda bizim reyon hariç, genel olarak ölü idi… Adnan Başer Kafaoğlu, Emine Işınsu Okçu, Yalçın Küçük, Bilgesu Erenus, sinek avladılar… Geçen senelerin mahzunları, İsmet Özel, Akif İnan, Rasim Özdenören, Rauf Tamer, Ergun Göze, bu sene ortalıkta görünmediler… (…) Yalçın Turgut’un Odalar Birliği’ndeki sergisini gezdikten sonra, bir oldu bitti ile ESAV’a götürüldüm…” (TG/3-401)
1991 – “Telefon çalıyor… Cuma olaylarının bütün yurttaki yankısı yüzünden, birinin hasetten geberişini tasvir ediyorlar: / – “Senin ibiş koşakoşa Mehmet Ülger’e gitmiş. Cuma olaylarındaki hadiseler, silâh atan, bütün İslâm dünyasının vebalini üstüne aldı!” / Gülüyorum!..” (TG/3-408)
29 Ocak
1932 – İlk Türkçe ezan fatih Camiî’nde okundu.
30 Ocak
2018 – Kumandan’ın dava arkadaşı, avukatı ve eniştesi, Adımlar’ımızın her daim destekçisi kıymetli Ağabeyimiz Harun Yüksel vefatı.
Bu ayda çıkan dergiler:
“Gölge” dergisinin 3. sayısı: 1976… 11. sayı: 1977…
“Oluş” dergisinin 3. sayısı: 1988…
“Karar” dergisinin yeni sayısı: 1989…
“Ak Doğuş” dergisinin 3. sayısı: 1990… (TG/3-152)
*TG: Tilki Günlüğü, Salih Mirzabeyoğlu’nun yazmış olduğu 6 ciltlik eser.