TARİHİMİZDE ŞUBAT AYI

1994 – Şeyh Muhammed Emin BİNGÖL – MUŞ

Evi basılarak esir edildi. Cesedi, 18 gün sonra Murat ırmağı yakınındaki Karasu deresi kenarında Belediye çöplüğünde bulundu. Kevgir gibi kurşunlarla delik deşik edilmiş bedeninde kan olmaması, işkenceyle öldürüldükten sonra cesedinin kurşunlandığını gösteriyordu.

Aynı dönem Vahdettin Çağlayan da şehidler kervanına katıldı.

1976 – “Gölge” dergisinin 4. sayısı.

1987 – “Tavır” dergisinin 5. sayısı.

1989 – “Karar” dergisinin 8. sayısı.

1990 – “Ak-Doğuş”un 4. sayısı.

1 Şubat

1935 – Ayasofya, Müze olarak açıldı.

1983 – Üstadım’ın İstikbâl İslâmındır isimli eserimi tamam hâlde istediği ve bana ikinci defa mühlet tanıyarak iade ettiği gün… (Tilki Günlüğü / Cilt: 3 / Salih Mirzabeyoğlu / Shf:450)

1991 – Taraf Dergisi’nin çıkışına vesile olan, O’nun nitelemesiyle “Panik Operasyonu”… (TG/3-451)

Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’nun, 25 Ocak Bayezid Cuma gösterisine istinaden Türkiye’de İslâm ihtilâli başlattığı korkusuyla CIA’nın direktifi ve Turgut Özal’ın bizzat emriyle 16 arkadaşıyla birlikte işkencehâneye alınması…

4 Şubat

1972 – Üstad’ın, “Ben kemiyetlerin değil, keyfiyetlerin adamıyım. Biri bulduktan sonra milyonu bulmak amelelik işi.” deyişi. (TG/2-17)

1871 – Kafkasya direnişinin sembolü, Kafkas Kartalı Şeyh Şamil’in Medine’de vefatı.

1926 – İskilipli Atıf Hoca Şapka Kanunu’na muhalefetten İstiklâl Mahkemeleri tarafından verilen karar neticesinde asılarak şehid edildi.

1991 – Gayrettepe’deki işkencehânede 4. gün… (TG/3-483)

1992 – Kütahya Gediz ılıcalarının kar kaplı o çam ormanı içindeki evlerden birinde, aşağıdaki küçük sıcak su deresini seyrede seyrede geçirdiğim aylardan sonra, Bursa’dan İstanbul’a… Firardayım!.. (TG/3-483)

5 Şubat

1983 – Erenköy… 5 Şubat 1983, Cumartesi günü… Profesör Ayhan Songar, Tercüman gazetesi köşe yazarı Ahmet Kabaklı, Profesör Süleyman Yalçın, Edebiyat hocası Ayla Ağabegüm, gelenlerden ikisinin hanımı ve Edebiyat Vakfı’ndan Ahmet Taşgetiren… Üstadım’ı ziyaret ediyorlar ve onla yaptıkları sohbetten sonra, Ahmet kabaklı bunları sayfa doldurma malzemesi olarak, “Necip Fazıl’la Başbaşa” isimli eserimin aparması hâlinde, “Necip Fazıl’la Sohbet” başlığı altında 12 hafta süreyle sulandırarak haftalık yapıyor… Üstadım’ın vefatından sonra da, sokaktan toplama adamlar da dâhil, Edebiyat dergisinde “Necip Fazıl Sayısı” yapıyorlar… Üstadım’ın onlarla yaptığı sohbetin mânâlarını celb mihrakı olan beni ademe mahkûm etmeye çalışanlar, o haftalıklardan çıkardıkları bir mevzuu, parsa kaygısıyla gözden kaçırıyorlar; ve Üstad’la ne kadar samimi olduklarını gösterme çabasıyla, Temmuz 1983’deki o özel sayıda, sohbetin aslı çıkıyor… (TG/1-176)

1997 – Gulca Katliamı… Doğu Türkistan’ın kuzeybatısındaki Gulca şehrinde “Kadir Gecesi”nde evinde ibadet etmekte olan kişilerin karakola götürülüp işkence edilip, öldürülmesi ile başlar. Ailelerine cesetleri teslim edilir. Bunu duyan millet öfkelenerek sokaklara dökülür. Aile fertleri bir grup insan hükümete şikâyetini bildirmek için hükümet binasına yürür ve bu grup gittikçe kalabalıklaşır.
Bu grup “başka bir niyetinin olmadığını sadece şikâyetini iletmek için” geldiğini anlatmak için küçük çocukları ve kadınları gösteri grubunun önüne koyarak hükümet binasının önüne gelir.
Çin güvenlik güçleri grubun önünde olan küçücük masum çocuklara hiç aldırmadan herkesi kurşuna tutar. Kısa sürede olay büyüyerek, karşılıklı çatışmaya dönüşür.
Elinde sopadan başka bir şey olmayan Uygur gençleri acımasızca öldürülür. Hatta Çin güvenlik güçleri Gulca şehrindeki bütün evlere operasyon düzenleyerek, olaya karışan- karışmayan bütün gençleri yakalayıp kimilerini öldürür, kimilerini hapse atar, kimilerinden ise hiç haber alınamaz. Bütün hapishaneler dolduğundan okullar bile hapishaneye çevrilir. O da yetmez tutuklanan gençler derin dondurucu et depolarına atılarak acımasızca öldürülür. -30 derece soğukta yaralanarak yere yığılan insanların üzerine soğuk su serpip dondurularak öldürülür. Bütün bu insanlık dışı vahşet yetmemiş gibi komşu ülke Kazakistan’a kaçmayı başarmış olan gençleri de geri alarak idam etmiştir.”
(Abdulkadir Abdulkerim)

8 Şubat

1989 – Milliyetçi Çalışma Partisi’nden Muhsin Yazıcıoğlu’nun cevapları KARAR dergisinde yayınlanmak üzere geldi… (TG/3-514)

9 Şubat

720 – Halife Ömer bin Abdülaziz Hazretleri’nin vefatı.

10 Şubat

1918 – Ulu Hakan Abdülhamîd Hân Hazretleri’nin vefatı…

11 Şubat

624 – Medine’de bulunan Yahudi kabilelerinden Ben-i Kaynuka mensuplarının Müslüman bir hanımın örtüsüne saldırmaları sebebiyle Ben-i Kaynuka seferi yapıldı…

12 Şubat

1984 – Ramazanoğlu Mahmut Sami Efendi’nin vefatı.

2012 – Kumandan Salih Mirzabeyoğlu tarafından vefâtı “Hakikaten Şehîd” ifâdesiyle karşılanan, şehîdimiz Ünsal Zor’un eşi, gönüldaşımız Nuray Zor’un şehadeti.

13 Şubat

2004 – Selimhan Yandarbiyev’in Katar’da şehadeti.

14 Şubat

1992 – Bugün, İBDA-C’nin Cezayir’deki İslâmcılara karşı olan askerî darbeyi protesto gösterilerinin olduğu gün… Cuma namazından sonra Fransız bayrağının yakılması ve protestosu… “Tilki Günlüğü”ne nisbetle yarında da, protesto gösterilerinin gazetelere yansımış resim ve haberleri… Tarih, 15 Şubat 1992… Meydan,  Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde, İstanbul, Ankara ve Bursa’daki gösterilerin resimleri ve haberleri… Her üç gazetede de, İBDA-C mensubu gençler, İBDA selâmı verirken tesbit edilmiş… İBDA-C’nin tabiî bir hâl alan Cuma gösterilerinin fısıldadığı hakikat, ilhâm ve intibalar bir yana, hatırlatmam o ki:

— “Sadece burada değil, kim bilir kaç yerde böyle bayrak çekiliyor!”

Ve yine bugüne denk düşen neşeli haberi, Milliyet gazetesinden okuyorum:

— “Yaşar Sak adlı vatandaş Cumhuriyet Başsavcılığına, “kurulu anayasa düzenini ve siyasî yapıyı silâh zoruyla değiştireceği ve darbe yapacağını” beyan ettiği gerekçesi ile, adını açıklamayan bir komutan hakkında suç duyurusunda bulundu.”

Ankara kaynaklı olarak verilen haber, suç duyurusunun Maraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapıldığını bildiriyor. Sözü edilen vatandaş, Maraş İbda Kitabevi’nin başındaki gençtir!..

Yaşar Sak… 1992’de Maraş’ta yapılan polis operasyonunda İşkencehâneye çekilen gençlerden!.. (TG/3-560)

 * Cezayir’e destek eylemlerinden birisi de Maraş’ta Ulu Camiî ve Arasa Camiî’nde yapılmış, Ulu Camiî’nde gösteriyi tertip edenlerden Baki Aytemiz gözaltına alınırken, bu gözaltıya tepki gösteren halktan da iki kişi daha gözaltına alınmış, şube ile ilk tanışma vesilesi olan bu gözaltı ve mahkeme sürecinden sonra açılan davada Baki Aytemiz’e 6 ay hapis cezası verilmişti. Arasa Camiî’ndeki gösteride ise polisler müdahale etmek istemişse de İBDA-C militanları ile halkın birlik olması ve polisin sayıca yetersiz kalışı, Arap Kazmamürü’nün uyanık davranıp halkı polisin üzerine kışkırtması neticesi eylem bir gövde gösterisi olarak son bulmuştu.

15 Şubat

1925 –Nakşî şeyhi Şeyh Said’in kıyamı.

16 Şubat

1990 – “Kıvam Hukuk Bürosu” yeni yerine taşındı ve faaliyete geçti… Mustafa Saka ve Hayrettin Soykan, yeni Ak-Doğuş dergilerini getirdiler; sarhoş edici bir güzellik, el yakıcı bir samimiyet, gurur verici bir eda… Bunlar, benim el emeğim, göz nurum çocuklarım… (TG/3-572)

1991 – 16 arkadaşımla Gayrettepe’deki İşkencehâne’de son günümüz… Her biri tek tek gebertilmesi muradım olan işkenceciler?.. (TG/3-578) (TG/4-28)

(15 günlük ağır işkencelerin ardından, Kumandan Salih Mirzabeyoğlu ve aralarında Genel Başkanımız Ali Osman Zor ve şehîdimiz Ünsal Zor’un da bulunduğu 17 kişinin basına çıkartıldıkları gün.)

17 Şubat

1991 – 1 Şubat 1991’de gözaltına alınan İbda Mimarı Kumandan Salih Mirzabeyoğlu ve gönüldaşlar, işkencehâne ardından çıkarıldıkları savcılık ve DGM’de sorgulamaları yapıldıktan sonra Kumandan Salih Mirzabeyoğlu, Harun Yüksel, Mevlüt Koç, Ali Osman Zor, Süleyman Dal ve Bilâl Saylak tutuklanarak Bayrampaşa Cezaevi’ne götürüldüler.

19 Şubat

1989 – Zaman gazetesinin şiir soruşturmasına Kumandan’ın vermiş olduğu cevaplar gazetede yayınlandı.

779 – İbrahim Ethem Hazretleri’nin vefatı.

20 Şubat

1989 – İbdacı kızlar, ELİF isimli bir dergi çıkardılar… (TG/4-44)

Derginin yayın kurulundaki isimler: Fatma Parmaksız, Emel Yılmaz (Zor), Esma Turan, Sevgi Ünlü.

21 Şubat

1965 – Malik El Şahbaz (Malcolm X)’in şehadeti.

1989 – Elif dergisini çıkaranların Kumandan’ı ziyareti.

23 Şubat

632 – Peygamber Efendimizin Veda Haccında 100.000 üzerinde Sahabeye hitabı: Veda Hutbesi.

1979 – Metin Yüksel’in şehadeti.

24 Şubat

627 – Mekkeli müşrikler ile Müslümanlar arasındaki üçüncü muharebe olan Hendek Savaşı

25 Şubat

1994 – Yahudi Terör Örgütü İsrail’in El Halil katliamı.

26 Şubat

1992 – Hocalı katliamı: Azerbaycan’ın hâlâ işgal altında olan Dağlık Karabağ bölgesinde yaşayan Müslüman ahalinin Ermenilerce katledilmesi.

27 Şubat

1644 – Şeyhül İslâm Yahya Efendi’nin vefatı.

1995 – Cahid Ayaz’ın şehadeti. (TG/6-255)

2011 – Necmettin Erbakan’ın vefatı.

28 Şubat

1982 – Üstad’ın, “İmân ve İslâm Atlası”nı Kumandan Salih Mirzabeyoğlu’na imzalayışı: “Fikir çilesi haysiyetinin müstesna genci Salih Mirzabeyoğlu’na sevgiyle!”

1991 – Irak’a başlatılan Haçlı Saldırısı’nda ateşkes ilân edildi.

1997 – Emperyalizmin ve İsrail’in işbirlikçisi başta Çevik Bir olmak üzere kimi TSK yöneticilerince alınan, “Müslümanların silâhlı gücü İBDA-C” tesbiti üzerine İslâm düşmanı ve esasında İBDA’yı hedef alan kararların zamanının Erbakan hükümetine MGK’da dikte edilerek imzalatılması.

2003 – MGK’dan yarın (1 Mart 2003) TBMM’de yapılacak tezkere oylaması öncesi beklenen tavsiye kararı çıkmadı; TSK, Amerika işbirlikçiliğine soyunan Erdoğan ve ABD’ye karşı tavrını, tezkerenin TBMM’den geçmesi yönünde tavsiye kararı almayarak koymuş oldu. Dönemim Amerika Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfovitz, daha sonra kendisiyle röportaj yapan Mehmet Ali Birand ve Cengiz Çandar’a 1 Mart tezkeresinin TBMM’den çıkmamasındaki mesuliyetin MGK’da tavsiye kararı almaması sebebiyle TSK’da olduğunu “bunu not ettik”lerini söyleyerek, TSK’yı hedefe koyduklarını belirtti. Sonrasında 4 Temmuz’da Süleymaniye’de Mehmetçiğin başına çuval geçirilmesi hadisesi ile ABD Mehmetçiği aşağılarken, ilerleyen süreçte Ergenekon, Balyoz vs. operasyonlarla TSK’nın çökertilmesi saldırıları yaşandı.

2015 – AKP ile HDP arasında 10 maddelik bir mutabakata varıldığı Dolmabahçe’de açıklandı. (Ünsal Zor’un şehid olması ve dört gönüldaşımızın yaralanması ile neticelenen Adımlar Dergisi’ne bombalı saldırı süreci.)

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et