AMERİKA’NIN ALMANYA’YI İŞGÂL YASASI NEDEN HÂLÂ GEÇERLİ?
Alman hükümet sözcülerinin 10 Mayıs’da gerçekleştirdiği bir basın toplantısı sonunda Rus televizyon kanalı RT’nin Almanya redaktörlerinden Florian Warweg yönelttiği bir soruyla Federal hükümet sözcülerini zor durumda bıraktı.
Federal Meclis Bilim Servisi’nin (WD) kamuoyuna açık bir raporuna değinen Warweg, 1990’da imzalanan “iki artı dört” antlaşması sırasında, dönemin Sovyetler Birliği’nin işgâl haklarından vazgeçmesine rağmen, Batılı müttefikleri olan Fransa, İngiltere ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin Almanya üzerindeki işgâl haklarının neden devam ettiğini sordu.
“Federal Meclis Bilim Servisi’nin (WD) raporunda işgâl hakları ayrıntılı olarak ortaya koyuluyor!” söylemine karşılık Dışişleri Bakanlığı Hukuk Departmanı sözcüsü Christopher Burger bunu derhal reddetmesi ve rapordan haberi olmadığını söylemesi üzerine RT redakörü bahsi geçen raporda “Batılı Müttefikleri’nin Federal Almanya Cumhuriyeti’nde üç ana bölgeyi işgâl etme haklarının olduğunu” belirterek, hükümet sözcülerinden değerlendirilmesini istedi.
Bunun üzerine suratları ekşiyen ve sinirlendikleri görülen Dışişleri Bakanlığı Hukuk Departmanı sözcüsü ile Hükümet sözcüsü Steffen Seibert benzer şekilde yorum yaparak “Şu anda bir kimsenin, Almanya’da birilerinin işgâl hakkı var diye söylemesinin, herhangi bir uluslararası yasa uyarınca doğru olmayacağını” ifade ederek Federal Meclis Bilim Servisi’nin yasal raporunu açıkça görmezden geldi.
RT Redaktörü’nün “Rapor’dan haberiniz yoksa ben size ulaştırırım dilerseniz ve siz okuduktan sonra sorumu tekrar sorabilirim. İki artı dört sözleşmesiyle birlikte belki Almanya üzerinde işgâl hakları yürürlükten kaldırıldı. Fakat bununla birlikte, Federal Meclis Bilim Servisi’ne göre Batılı Müttefikleri işgâl gücü ile Federal Hükümet arasında yazışmalar yapıldı.” söylemine karşılık ise Dışişleri Bakanlığı Hukuk Departmanı sözcüsü “Almanya’da devam eden işgâl hakları yoktur, yalnızca Almanya’nın egemen bir devlet olarak gönüllü olarak girdiği gönüllü sözleşme yükümlülükleri vardır.” demek zorunda kaldı.
RT’nin internet sitesindeki haberine göre 12 Eylül 1990 tarihli iki artı dört sözleşmesi olarak anılan “Almanya ile İlişkili Nihai Uzlaşma Antlaşması”nın 7. maddesinde dasovyetler bir şu ifadeler geçiyor:
“Birleşik Almanya, bu nedenle, iç ve dış ilişkiler konusunda tam bir egemenliğe sahip.” Buna göre Almanya’da Müttefik birliklerinin varlığı NATO Güç Tüzüğü ve Ek Protokolü tarafından yönetilmektedir.
Ancak RT’den aldığımız ve Federal Meclis Bilim Servisi raporunda geçen Batı Müttefikleri’nin Almanya’nın üç ana bölgesini hâlâ işgâl etme haklarının olduğu bölümü açıkça görülebiliyor.
RT, açık ve net bir rapor üzerinde bir gazetecinin sorusu ile teknik olarak ilgilenmek yerine, tavırları ve söylemleriyle birlikte kaçış manevrası gerçekleştirmekten başka bir şey yapmayan ve gerçek komplo teorilerine daha fazla yol veren hükümet sözcülerini, “Her zamanki hâlleri, örtmek istedikleri her şeyde yaptıkları gibi yapıyorlar!” ifadeleriyle eleştirdi.
Nihan ÖZTÜRK – ADIMLAR Avrupa