BM DOĞU TÜRKİSTAN TASARISI TÜRK VE İSLÂM ÜLKELERİNİN OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinin 51. oturumunda sunulan Uygur Türkleri ile ilgili tartışma teklifi, Türk ve İslâm ülkelerinin oylarıyla reddedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin yarın son bulacak olan 51. oturumu kapsamında sunulan 47 tasarıya ilişkin ilk oylama 6 Ekim 2022’de yapıldı. BM İnsan Hakları Konseyinin 7 Ekim’de sona erecek olan 51. oturumu kapsamında Konsey’e, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri durumunun görüşülmesi için sunulan tasarı ve özel toplantı yapılması talebi; Kazakistan, Özbekistan, Pakistan, Katar, Endonezya ve BAE dahil birçok ülkenin karşı çıkması nedeniyle reddedildi.

Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlâlleri durumunun görüşülmesi için sunulan tasarı, 17 “kabûl” oyuna karşı 19 “ret” ve 11 “çekimser” oyla reddedildi. Aralarında Almanya, Fransa, Çekya, Finlandiya, Polonya, Güney Kore, ABD ve Birleşik Krallık’ın olduğu ülkeler tasarı için “kabûl” oyu kullanırken, Bolivya, Küba, Gabon, Endonezya, Kazakistan, Pakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Nepal, Sudan ve Özbekistan’ın bulunduğu ülkeler ise ret oyu verdi. Ukrayna, Malezya ve Hindistan dahil oturuma katılan diğer ülkeler ise çekimser oy kullandı.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA SOYKIRIM

Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da topyekûn bir halk, asimilasyon ve soykırıma uğradı, uğruyor. Millî, dinî, siyasî ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler bu baskının kurbanı olmaktadır. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlâlleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlâllerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Çin Komünist Partisi idaresi, kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında milyonlarca insanı yasa dışı bir şekilde alıkoyuyor. Çin hükumeti, toplama kamplarında ve ceza kamplarında insanlık dışı şartlarda tutulan Uygur Türkleri’nin durumuna dair tüm verileri dünya kamuoyundan gizliyor.

ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ CEZA KAMPLARINDA NELER YAŞANIYOR?

Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer Türk halklarından milyonlarca kişi suçsuz yere toplama kamplarına alınmaktadır. Hâlen bu baskı tüm şiddetiyle devam etmektedir. Tanıkların ifadelerine göre tutuklulara işkence ediliyor. Sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirle yaşıyor. Kampta tutulanlara ne olduğu belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. Tırnak çekme, kamçı, elektrik gibi işkencelere maruz kalıyor. Kadınlar toplu tecavüze uğruyorlar.

Milyonlarca genç Doğu Türkistan’daki çalışma kamplarında veya Çin’deki fabrikalarda zorunlu köle işçi olarak çalıştırılıyor. Birçoğu toplama ve çalışma kamplarına gönderildikten sonra geride kalanlar da siyasî propaganda ezberlemeye, kamu hizmeti adıyla ücretsiz çalışmaya zorlanıyorlar. Kadınlar kısırlaştırılıyor, hamilelere zorla kürtaj yaptırılıyor. Genç kadınlar Çinlilerle evliliğe mecbur ediliyor. Ailelerinden koparılan 1 milyona yakın çocuk, çocuk toplama kamplarında asimile ediliyor. Çince konuşmaya Çince yaşamaya, Çinliler gibi beslenmeye zorlanıyor.

Millî ve dinî kültür mirasları yok ediliyor. Uygur tarihi ve kültürüyle ilgili kitaplar yakılıyor. Türk- İslâm mimarîleri ve tarihî şahsiyetlerin türbeleri, anıtları yok ediliyor. İnanç özgürlüğü hiçe sayılıyor. Câmiler yıkılıyor. Kur’ânlar yakılıyor. Namaz kılmak, oruç tutmak kampa alınma nedeni olarak gösteriliyor. Türkiye başta olmak üzere yurtdışı ülkelerinde okumuş, seyahat etmiş olmak ya da sadece bunları yapan birinin akrabası olmak bile toplama kampına alınma veya hapse atılma nedeni olabiliyor.

“Kardeş aile” projesi adı altında her aileyle ilgilenecek Çinli memur atandı. Bu “kardeşler” aile mahremiyetini çiğneyerek Uygurların evlerinde konaklıyor, aile üyelerinin rejime bağlığını denetliyorlar.

Kırım Haber Ajansı

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Adımlar Dergisi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et